Liderii militari din Europa sunt dispuși să preia puterea SUA din cadrul NATO pentru apărarea continentului, arată Financial Times. În acest sens, marile puteri elaborează un plan pe următorii cinci-zece ani.
Europa ar urma să transmită o propunere administrației Trump, în contextul în care există temeri privind o slăbire sau chiar o retragere a sprijinului militar SUA din cadrul NATO, prin prisma căruia Europa a fost protejată în ultimele decenii.
Financial Times citează patru oficiali europeni care spun că Marea Britanie, Franța, Germania și țările nordice ar purta discuții informale pe acest subiect. Planul prevede ca obligațiile financiare și militare să fie preluate de capitalele europene.
Proiectul elaborat de marile puteri din Europa ar urma să fie prezentat americanilor înaintea summitului NATO, programat în luna iunie la Haga. Țările europene ar urma să crească cheltuielile pentru apărare și să-și întărească capacitățile militare.
Prin aceste măsuri, liderii europeni speră să-l convingă pe Donald Trump să fie de acord să predea treptat responsabilitățile, „care ar permite SUA să se concentreze mai mult asupra Asiei”, potrivit Financial Times, citat de news.ro.
Oficialii europeni spun că ar fi nevoie de cinci până la zece ani pentru înlocui competențele SUA în cadrul NATO. Acest pas nu presupune descurajarea nucleară a Americii, mai arată sursa citată.
„Creşterea cheltuielilor este singura soluţie pe care o avem: împărţirea poverii şi îndepărtarea de dependența de SUA. Începem aceste discuţii, dar este o sarcină atât de mare, încât mulţi sunt copleşiţi de amploarea ei”, a transmis unul dintre oficiali.
Planul europenilor vine în contextul îngrijorărilor că administrația Trump ar putea să retragă SUA din sarcinile comune ale alianței sau să reducă desfăşurarea de trupe ori echipamente. Totodată, la ora actuală, Franța și Marea Britanie discută despre crearea unei „coaliţii a celor dispuşi” să ajute Ucraina în războiul contra Rusiei.
Se discută și despre investițiile în apărarea Europei. „Marea Britanie şi Franţa iau iniţiativa (privind o forţă de reasigurare pentru Ucraina) fără americani”, a adăugat unul dintre oficialii europeni.
„Chiar şi fără Statele Unite, NATO oferă o structură pentru cooperarea în domeniul securităţii în Europa. Există aspecte care ar trebui înlocuite în cazul dezangajării SUA. Cu toate acestea, există o structură şi un cadru de infrastructură cu care europenii sunt foarte familiarizaţi.
Asta face deja o mare parte din munca pe care ar trebui să o faci de la zero dacă ar trebui să creezi un alt tip de structură doar pentru membrii europeni”, a transmis Marion Messmer, cercetător principal pentru securitate internaţională la Chatham House.