News

Financial Times și analiza care ne dă fiori! Numărul deceselor provocate de coronavirus ar putea fi mult mai mare decât arată datele oficiale

27.04.2020 | 08:08
Financial Times si analiza care ne da fiori Numarul deceselor provocate de coronavirus ar putea fi mult mai mare decat arata datele oficiale
ADVERTISEMENT

Bilanțul deceselor provocate de răspândirea la nivel global a noului tip de coronavirus a depășit, conform datelor oficiale, pragul de 200.000 și tinde să crească pe zi ce trece, în condițiile în care nu există un vaccin sau un tratament eficient împotriva pandemiei.

De altfel, studiul realizat recent de specialiștii Financial Times ne indică faptul că numărul persoanelor care și-au pierdut viața ca urmare a infectării cu COVID-19 ar putea fi mult mai mare decât o arată cifrele prezentate până acum.

ADVERTISEMENT

Financial Times avertizează: am putea avea cu 60% mai multe decese decât indică anunțurile oficiale

În momentul de față, datele furnizate de autoritățile celor 14 țări care fac obiectul analizei arată că în jur de 77.000 de pacienți au murit din cauza virusului, însă nu este exclus ca numărul acestora să depășească, de fapt, 122.000, având în vedere că mulți dintre ei fie nu au ajuns la spital, fie nu au fost testați. În realizarea studiului au fost luate în considerare decesele înregistrate în perioada pandemiei, prin comparație cu numărul celor care au murit în aceeași perioadă între 2015 și 2019.

S-a constatat astfel că răspândirea noului coronavirus a dus la o creștere semnificativă a mediei deceselor în toate cele 14 țări, de la 201.000 la 318.000. Conform analizei FT, decesele totale au crescut cu 60% în Belgia, 51% în Spania, 42% în Olanda şi 34% în Franţa, comparativ cu aceeaşi perioadă din anii precedenţi.

ADVERTISEMENT

Rata deceselor a înregistrat creșteri îngrijorătoare în contextul pandemiei de coronavirus

Unele dintre aceste decese pot fi, însă, rezultatul altor cauze, deoarece în plină pandemie, oamenii au tendința de a evita spitalele pentru alte afecțiuni. Chiar şi aşa, specialiștii susțin că rata mortalităţii a crescut foarte repede în locurile în care se înregistrează cele mai mari focare de Covid-19, ceea ce sugerează că majoritatea acestor decese sunt direct legate de virus, mai degrabă decât de efectele secundare ale blocajelor.

Potrivit lui David Spiegelhalter, profesor la Universitatea din Cambridge, numărul zilnic al deceselor din Marea Britanie, spre exemplu, a fost „mult prea scăzut”, întrucât s-au contabilizat doar decesele survenite în spital.

ADVERTISEMENT

În provincia Guayas din Ecuador, au fost raportate doar 245 de decese oficiale legate de COVID-19 în perioada 1 martie – 15 aprilie, dar datele privind decesele totale arată că aproximativ 10.200 de persoane au murit în această perioadă, cu 350% mai mulţi decât media din anii precedenţi.

În regiunea Lombardia, zona în care a fost înregistrat cel mai puternic focar din Europa, sunt peste 13.000 de decese suplimentare, cu 155% mai multe decât media anuală, în timp ce statisticile oficiale arată că au fost înregistrate 4.348 decese provocate de coronavirus. Regiunea din jurul oraşului italian Bergamo a înregistrat cea mai gravă creştere la nivel internaţional, cu 464% mai multe decese decât într-un an obişnuit.

ADVERTISEMENT

Urmează apoi New York, cu o creştere de 200% şi Madrid, unde rata mortalității a crescut cu până la 161%. În Anglia şi Ţara Galilor, numărul de decese înregistrate în săptămâna 3-10 aprilie a fost cel mai mare din acest secol. Cifra a fost cu 76% mai mare decât media din aceeaşi săptămână din ultimii 5 ani, iar numărul suplimentar de decese faţă de cele cauzate de Covid-19 a fost cu 58% mai mare.

ADVERTISEMENT
Tags: