News

Finanțarea partidelor: PNL face afaceri cu proprii parlamentari pe bani publici. Un prinț, cele mai generoase donații pentru AUR

PNL a obținut venituri consistente, mult peste cele ale PSD, din închirierea spațiilor către parlamentari pentru funcționarea birourilor acestora din teritoriu.
27.04.2023 | 18:51
Finantarea partidelor PNL face afaceri cu proprii parlamentari pe bani publici Un print cele mai generoase donatii pentru AUR
Nicolae Ciucă și Lucian Bode conduc un partid care scoate bani și din piatră seacă/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O mare parte a fondurilor alocate de către Parlament pentru funcționarea birourilor deputaților și senatorilor ajung tot în vistieriile partidelor care le închiriază acestora spațiile necesare. Campionul acestei proceduri de drenare a banilor publici este PNL care, deși are mai puțini parlamentari decât PSD, obține mult mai mulți bani prin transformarea propriilor aleși în chiriași.

Bani din chirii, mai mulți decât la PSD

Autoritatea Electorală Permanentă a început să publice în Monitorul Oficial rapoartele privind finanțarea partidelor politice din alte surse decât subvențiile de la bugetul de stat, adică din cotizații, donații, împrumuturi, precum și din activitățile de natură comercială. Potrivit AEP, liberalii au contribuit în anul 2022 cu suma de 8.579.000 de lei la vistieria partidului, sub nivelul înregistrat de către social-democrați, de 9.401.000 lei.

ADVERTISEMENT

Însă PNL a reușit să compenseze această diferențe prin activitățile de natură economică pe care le-a derulat. Dacă PSD a reușit să obțină astfel doar aproximativ 560.000 de lei, PNL a dovedit mai mult spirit antreprenorial, obținând de trei ori mai mult, adică circa 1.632.000 lei.

Ca și în cazul veniturilor de la PSD, acești bani sunt, în proporție covârșitoare, tot bani publici. Închirierea spațiilor aflate în patrimoniul propriu pentru organizarea birourilor parlamentare ale propriilor deputați și senatori a adus liberalilor suma de 490.000 de lei. Prin subînchirierea în același scop a sediilor în care chiar organizațiile PNL au statut de chiriaș (primite de la RA-APPS sau administrațiile locale), au fost obținuți alți 716.000 lei.

ADVERTISEMENT

Liberalii cer chirii mai mari decât pesediștii

De remarcat este organizația Prahova care a realizat venituri de aproape 367.000 lei din înstrăinarea terenurilor și clădirilor din patrimoniul său. Alți bani au fost obținuți printr-o procedură care nici măcar nu le-a trecut prin care social-democraților, anume vânzarea de bilete, taxe de participare sau altele asemenea la acțiuni culturale, sportive, precum și la întruniri și seminare cu tematică politică, economică sau socială, încasări care se ridică la 37.800 de lei.

În esență, PNL a obținut peste 1,2 milioane de lei din sumele forfetare pe care parlamentarii săi le primesc pentru funcționarea birourilor parlamentare din teritoriu, față de numai 474.000, cât au reușit să capteze social-democrații. Asta deși PSD a obținut un număr mai mare de mandate la alegerile din 2020, iar rândurile grupurilor parlamentare ale PNL s-au subțiat în urma plecării unor deputați și senatori la Forța Dreptei, partidul fondat de Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT

Există două posibile explicații pentru această disproporție dintre PSD și PNL în ce privește veniturile din închirieri/ subînchirieri: fie PSD mai îngăduie unor parlamentari să-și facă birourile în afara sediului de partid, fie PNL cere parlamentarilor săi chirii mult mai mari decât cele cerute deputaților și senatorilor social-democrați.

Donații consistente la PNL Constanța

Prin închirierea de spații către parlamentari, cele două mari formațiuni politice își silesc reprezentanții în Camera Deputaților și Senat să cotizeze mascat la bugetul de partid, însă nu cu banii lor, ci cu banii din sumele forfetare acordate de către Parlament. Iar acești bani sunt din ce în ce mai mulți întrucât suma forfetară a parlamentarilor a fost majorată la începutul acestui an de la 28.080 de lei la 35.500 lei, ceea ce înseamnă automat și o creștere a veniturilor pe care partidele le obțin din chirii.

ADVERTISEMENT

În ce privește cotizațiile standard, există două cazuri în care nivelul acestora pe anul 2022 a depășit cuantumul a 10 salarii minime pe economie, situație în care devine obligatorie publicarea acestora în Monitorul Oficial. Este vorba de deputații Iulian-Alexandru Muraru – 33.000 lei și Cătălina Ciofu – 30.000 lei. În ce privește donațiile făcute de persoanele fizice, cei mai generoși au fost consilierul județean de la Neamț Bogdan Buhușanu – 49.500 lei și senatorul de Bihor Adrian Hatos – 36.000 lei.

Organizația de Constanța a fost beneficiara celor mai consistente donații făcute de către persoane juridice. Este vorba de o companie din Brașov, Cargo Libas, care a donat 38.500 lei, urmată de două companii ale omului de afaceri Grigore Comănescu, fiecare cu 30.000 de lei. Comănescu a murit în urmă cu două săptămâni, el fiind cunoscut în județ ca un apropiat al liberalilor. De altfel, deputatul Marian Crușoveanu este ginerele său, iar la funeraliile lui Comănescu au participat mai mulți lideri liberali din județ, în frunte cu președintele PNL Constanța, Bogdan Huțucă.

Un descendent al familiei Sturdza, printre simpatizanții AUR

În Monitorul Oficial a fost publicată și situația veniturilor înregistrate de AUR în 2022. Deși un partid mai mic și relativ nou, formațiunea condusă de către George Simion a reușit să încaseze 2.906.000 lei din cotizațiile primite de la membrii partidului.

În schimb, AUR nu a reușit să obțină venituri consistente din activitățile de natură economică care-i sunt permise de legislație. Excepția este reprezentată de suma de 168.000 de lei, provenită din dobânzi bancare. AUR a obținut acești bani întrucât, deși a primit subvenție de la bugetul de stat, nu a utilizat-o, iar banii din conturi au adus dobânzi. Se pare că nici un parlamentar AUR nu este chiriaș la partid întrucât nu au fost raportate venituri de această natură.

Dintre donatori, peste plafonul de 10 salarii minime au trecut Cornell Petrișor, un om de afaceri stabilit în Statele Unite, care a vărsat la bugetul AUR aproape 40.500 lei, și Șerban-Dimitrie Sturdza – 48.800 lei. Ultimul face parte din familia Sturdza, veche familie nobiliară din care a făcut parte și domnitorul Moldovei, Mihail Sturdza (1834-1849). Descendentul său, Șerban-Dimitrie, este un simpatizant al AUR, el fiind invitat, în noiembrie 2022, la o conferință a Institutului de Studii Politice Conservatoare ”Mihai Eminescu”, un think tank al partidului lui George Simion.

ADVERTISEMENT