News

Finanțarea Pilonului 2 de pensii cu banii obținuți din exploatarea gazelor dn Marea Neagră, respinsă de Marius Budăi

Marius Budăi a explicat într-o emisiune TV că nu este de acord cu propunerea făcută de USR prin care banii obținuți din exploatarea gazelor să fie folosită pentru finanțarea Pilonului 2 de pensii.
18.04.2022 | 20:25
Finantarea Pilonului 2 de pensii cu banii obtinuti din exploatarea gazelor dn Marea Neagra respinsa de Marius Budai
Marius Budăi respinge propunerea de finanțare a Pilonului II de pensii cu banii din gaze. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În urmă cu câteva zile, parlamentarii USR au anunțat că vor să depună un amendament la legea exploatării gazelor din Marea Neagră astfel încât banii obținuți din comercializarea gazelor să fie folosiți pentru finanțarea Pilonului 2 de pensii, notează Știri pe surse.

Ministrul Muncii refuză un astfel de plan

După cum a explicat într-o intervenție la Digi24, ministrul muncii, Marius Budăi, respinge propunerea făcută de parlamentarii USR și nu este de acord cu un posibil transfer al acestor fonduri către Pilonul 2 și nu către sistemul de pensii publice.

ADVERTISEMENT

“Eu nu agreez acel amendament, nu am citit argumentele lor, aştept să particip la discuţii, niciodată nu o să spun nu unei idei până nu am toate informaţiile şi vom vedea apoi şi decizia în coaliţie”, a explicat ministrul.

El a explicat că o astfel de decizie nu este oportună și că ar putea duce la un posibil dezechilibru al sistemului public de pensii.

ADVERTISEMENT

“Nu cred că este momentul acum să dezechilibrăm mai tare sistemul. Eu trebuie să apăr sistemul de pensii. Din punctul meu de vedere, nu cred că este momentul acum”, a mai adăugat ministrul.

Ce propune USR?

Cristina Prună, deputată din partea USR, a explicat în urmă cu câteva zile că parlamentarii din partidul din care face parte vor să depună un amendament la legea care permite exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră.

ADVERTISEMENT

Acest amendament ar permite direcționarea banilor pe care statul român i-ar obține din comercializarea hidrocarburilor către pensiile private din Pilonul 2.

“Valorificarea superioară a gazului în România este soluția corectă. USR va depune un amendament prin care banii să ajungă în pensiile românilor respectiv în pilonul 2. De acolo fondurile de pensii vor investi cu prioritate în industria energetică și industria chimică pentru ca fermierii români să aibă acces la îngrășăminte la un preț corect”, a notat Prună pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT

Aceasta mai atrage atenția asupra faptului că rezervele de gaz aflate la dispoziția României sunt finite și că, din această cauză, fondurile obținute din exploatare ar trebui investite în tranziția către o economie verde.

“Gazul din Marea Neagră este și el finit, iar peste 15-20 de ani se va epuiza și el. Sigur că trebuie să extindem și rețelele de gaz acolo unde se poate. Însă dacă statul face o obsesie din asta și mai târziu le vom alimenta cu gaz rusesc, pentru că nu va exista altul în regiune, politicienii de astăzi nu vor face altceva decât să aducă un deserviciu securității naționale pe termen lung.

Trebuie să pregătim de pe acum tranziția energetică către surse alternative de energie curată, iar banii de pe urma exploatărilor de gaze offshore sunt oportunitatea realizării acestei tranziții”, a mai adăugat aceasta.

ADVERTISEMENT