Sport

Finanţatorul lui DAC Dunajska Streda, adversara FCSB în Conference League, a fost recent în România! Cu ce patron din SuperLiga a stat la masă. Foto

Oszkár Világi, finanţatorul lui DAC Dunajska Streda, adversara FCSB din turul 3 al Conference League, a fost recent în România. Cu ce patron din SuperLiga s-a întâlnit.
03.08.2022 | 12:23
Finantatorul lui DAC Dunajska Streda adversara FCSB in Conference League a fost recent in Romania Cu ce patron din SuperLiga a stat la masa Foto
Viktor Orban, premierul Ungariei, şi Oszkár Világi, patronul lui DAC Dunajska Streda
ADVERTISEMENT

DAC Dunajska Streda şi FCSB se vor întâlni miercuri, de la ora 21:30, în prima manşă din turul 3 al Conference League. Recent, înainte să afle că va întâlni vicecampioana României, Oszkár Világi a fost în ţara noastră.

Oszkár Világi, invitat la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad. Cluburile susţinute cu bani de Guvernul din Ungaria s-au întâlnit în România

Între 19 şi 24 iulie, la Băile Tuşnad, a fost organizată Universitatea de Vară și tabăra studențească „Tusványos”, iar printre invitaţi, pe lângă Viktor Orban, premierul Ungariei, s-a numărat şi Oszkár Világi, patronul lui DAC Dunajska Streda.

ADVERTISEMENT

Omul de afaceri din Slovacia a vorbit despre echipa unde deţine 90% din acţiuni, iar la discuţie au mai participat Gabor Kubatov, preşedintele lui Ferencvaros, János Zemberi, preşedintele lui TSC Backa Topola, şi Laszlo Dioszegi, patronul lui Sepsi Sfântu Gheorghe.

Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad
Laszlo Dioszegi şi Oszkár Világi la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad (sursă foto: sport.szekelyhon.ro)

“Vrem să mergem cât mai departe în cupele europene. Pentru asta, desigur, avem nevoie şi de noroc, un factor important în fotbal. Dacă privim la campionatul din Slovacia, DAC are al doilea cel mai mare buget”, spunea Oszkár Világi.

ADVERTISEMENT

La evenimentul de la Băile Tuşnad a fost invitat şi Ladislau Boloni, antrenorul lui Metz. La scurt timp după întoarcerea în Franţa, tehnicianul de 69 de ani a fost depistat pozitiv la COVID-19 şi a ratat debutul echipei în sezonul 2022-2023 din Ligue 2.

Oszkár Világi a început să investească în 2014 la DAC Dunajska Streda. A mai cumpărat un club din Ungaria în primăvară

Oszkár Világi a devenit fanul lui DAC Dunajska Streda încă din copilărie, iar în 2014 a început să investească la echipă, după ce a preluat-o într-un moment foarte dificil, când se vorbea chiar de falimentul clubului.

ADVERTISEMENT

“Am devenit susţinătorul lui DAC încă de când aveam 10 ani. Echipa face parte din viaţa oamenilor de aici (n.r. din Dunajská Streda), deci şi din viaţa mea. Bătrânele se roagă în biserică pentru ca echipa să câştige. Când m-am căsătorit, înaintea nunţii m-am uitat la un meci”, spunea Oszkár Világi, în noiembrie 2018, într-un interviu pentru HVG, o publicaţie din Ungaria.

“Acum opt ani, clubul era în faliment. Deţin 90% din acţiuni, iar restul de 10% aparţin oraşului. Acest lucru este simbolic, pentru că DAC nu este doar un club, ci o comunitate. Vom fi mereu un club mic, un club maghiar care trebuie să lupte mereu”, declara Oszkár Világi, martie 2022, pentru Nemzeti Sport.

ADVERTISEMENT

Din februarie 2022, Oszkár Világi a început să investească şi în fotbalul din Ungaria. Afaceristul de 59 de ani a cumpărat-o pe Győri ETO, formaţie care evoluează în liga a doua, după ce a trecut peste mari probleme financiare. Primul mare obiectiv este readucerea echipei în prima ligă maghiară.

Cum îi sfidează Oszkár Világi pe politicienii din Slovacia

Cum Dunajska Streda este un oraş în care trăiesc 16.577 de etnici maghiari, din totalul popoulaţiei de 23.009 persoane, comunicarea clubului se face cu ajutorul limbii maghiare. De asemenea, la meciuri este cântat imnul Ungariei, ceea ce i-a făcut pe politicienii din Slovacia să propună o lege prin care aceste manifestări să fie amendate.

“Vom cânta şi vom plăti amenzile”, a fost răspunsul lui Oszkár Világi. “În familia mea s-a vorbit doar limba maghiară. Dacă cineva e împototrivă, atunci este problema lui”, a plusat Krisitan Nagy, ofiţerul de presă al clubului, pentru DW.

Cine este Oszkár Világi, patronul lui DAC Dunajska Streda

Născut pe 17 aprilie 1963, la Dunasjka Streda, Oszkár Világi este considerat drept unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri din Slovacia. Absolvent al Facultăţii de Drept din Bratislava, acesta a lucrat ca notar în oraşul natal, iar după căderea comunismului s-a implicat în politică, fiind co-fondator al partidului Inițiativa Independentă Maghiară.

Între 1990 şi 1992, Oszkár Világi a fost membru al Adunării Federale a Cehoslovaciei. După ieşirea din politică, patronul lui DAC a înfiinţat un cabinet de avocatură alături de Erika Csekes, fostă consilieră a preşedintelui Vaclav Havel, şi a ajutat mai mulţi investitori străini să intre pe piaţa din Slovacia.

Ca avocat, Oszkár Világi a reprezentat concernul MOL în tentativa de a cumpăra compania Slovnaft. După ce afacerea a reuşit, omul de afaceri a deţinut mai multe funcţii în cadrul companiei petroliere, iar din aprilie 2009 este preşedintele Consiliului de Administraţie al Slovnaft. Conform presei din Slovacia, averea acestuia este evaluată la peste 200.000.000 de euro.

ADVERTISEMENT