News

Finlanda își depune oficial cerere de aderare la NATO. Suedia îi urmează exemplul / Update

Autoritățile de la Helsinki au anunțat duminică că Finlanda vrea să devină membră a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi îşi va depune candidatura în acest sens
15.05.2022 | 14:25
Finlanda isi depune oficial cerere de aderare la NATO Suedia ii urmeaza exemplul  Update
Finlanda ignoră amenințările Moscovei și anunță că este gata să adere la NATO. Sursa foto: Hepta.
ADVERTISEMENT
15-05-2022
17:50

Şi Suedia vrea aderarea la NATO

Partidul Social Democrat din Suedia, aflat la conducere ţării, s-a pronunţat în favoarea candidaturii statului scandinav la NATO. Acest lucru înseamnă premierul Magdalena Andersson va urma să depună o cerere oficială de aderare la Alianţa Nord-Atlantică în următoarele zile.

 

Președintele și premierul Finlandei au anunțat duminică, în cadrul unei conferințe de presă, că țara lor vrea să devină membră a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi îşi va depune candidatura în acest sens.

Finlanda își va depune cererea de aderare la NATO

Finlanda vrea să devină membră a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi îşi va depune candidatura în acest sens, potrivit unui anunț făcut duminică de către președintele și premierul statului nordic.

ADVERTISEMENT

Cei doi oficiali au spus că această decizie este o consecință directă a invaziei declanșate de către Rusia asupra Ucrainei.

„Şeful statului şi un consiliu guvernamental au decis împreună că Finlanda va cere să devină membră a NATO”, a declarat Sauli Niinisto, președintele Finlandei.

ADVERTISEMENT

„Aceasta este o zi istorică. O nouă epocă începe”, a subliniat acesta în timpul conferinței de presă în care a fost anunțată decizia istorică a statului nordic.

Anunțul făcut duminică era așteptat și la Moscova, după ce sâmbătă, președintele Sauli Niinisto l-a sunat pe Vladimir Putin și i-a spus că țara sa va cere aderarea la NATO. Liderul de la Kremlin le-a transmis oficialilor de la Helsinki că renunțarea la statutul de neutralitate reprezintă o greșeală.

ADVERTISEMENT

„Vladimir Putin a subliniat că abandonarea politicii tradiționale de neutralitate militară ar fi o greșeală, deoarece nu există amenințări la adresa securității Finlandei. O astfel de schimbare a politicii externe a țării poate avea un impact negativ asupra relațiilor ruso-finlandeze”, se arată într-un comunicat de presă al Kremlinului, emis sâmbătă, după convorbirea telefonică dintre cei doi președinți.

Sâmbătă dimineața, Finlanda a anunțat că Rusia a oprit complet livrarea de energie electrică în contextul în care importurile din Rusia asigurau 10% din necesarul pentru consum intern.

ADVERTISEMENT

Rusia „câștigă” 1.300 de km, graniță cu NATO

Încă de la începutul războiului declanșat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, analiștii politici au avertizat că această decizie ar putea împinge Finlanda, un stat care decenii la rând și-a apărat statutul neutru, să adere la NATO. Acesta a fost chiar principalul motiv ce a determinat decizia Finlandei de a se alătura Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord.

Finlanda are o graniță de 1.300 de kilometri cu Rusia, însă după anexarea Peninsulei Crimea în 2014 de către Rusia, statul nordic și-a sporit cooperarea militară cu NATO.

Parlamentul finlandez urmează să examineze luni proiectul de aderare, cu un vot prevăzut să aibă loc ulterior. „Sperăm că Parlamentul va confirma decizia ca Finlanda să-şi depună candidatura de aderare în timpul zilelor următoare. Ea va fi bazată pe un mandat clar”, a declarat premierul Sanna Marin.

Sondajele de opinie recente arată că numărul finlandezilor care doresc aderarea ţării lor la NATO a depăşit trei sferturi din populaţie, triplându-se comparativ cu perioada de dinaintea invaziei ruse asupra Ucrainei.

ADVERTISEMENT