News

După SUA și NATO, Finlanda pregătește un răspuns la cererile Rusiei. Ce alte țări au mai primit lista de revendicări a Moscovei

Finlanda pregătește un răspuns la o scrisoare pe care a primit-o de la Rusia, care solicita garanții de securitate din partea țărilor OSCE, a declarat ministrul de externe finlandez Pekka Haavisto.
03.02.2022 | 10:31
Dupa SUA si NATO Finlanda pregateste un raspuns la cererile Rusiei Ce alte tari au mai primit lista de revendicari a Moscovei
ADVERTISEMENT

O scrisoare din partea Rusiei a ajuns și la Ministerul suedez de Externe, care nu a făcut deocamdată public conținutul acesteia.

În urmă cu doar o săptămână, SUA și NATO au răspuns oficial în scris unor solicitări similare venite de la Kremlin în cadrul discuțiilor legate de situația de la granițele Ucrainei.

ADVERTISEMENT

După SUA și NATO, Finlanda pregătește un răspuns scris la cererile Rusiei

Finlanda are o graniță lungă și o istorie dificilă cu Rusia, dar nu este membru NATO.

“Această discuție este despre ideea (Rusiei n.r.) că Occidentul și-a întărit securitatea în dauna Rusiei. Evident, Occidentul are o viziune complet diferită asupra acestui lucru”, a declarat Haavisto citat de Reuters.

Toți membrii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au primit câte o scrisoare, a relatat radiodifuzorul național al Finlandei, YLE.

ADVERTISEMENT

Suedia a primit, de asemenea, o scrisoare, a declarat ministrul de externe, Ann Linde, la radioul suedez. Ea a refuzat să comenteze conținutul scrisorii.

„Ministerul de Externe primește o mulțime de scrisori de care ne ocupăm în același mod: ne uităm la ce este în scrisoare, analizăm și pregătim orice posibil răspuns la scrisoare”, a explicat Linde.

ADVERTISEMENT

Linde se va întâlni miercuri cu Haavisto la Stockholm, alături de miniștrii apărării din cele două țări, pentru a discuta despre situația securității din Europa.

SUA și NATO nu au făcut concesii Rusiei

SUA și NATO au trimis recent răspunsuri scrise Rusiei la o serie de cereri de garanții de securitate ample, inclusiv retragerea forțelor NATO din Europa de Est și asigurări dure că Ucraina nu se va alătura niciodată NATO.

ADVERTISEMENT

Moscova și-a formulat cererile sub forma unor propuneri de „tratate” de securitate, în urma unei proteste din partea SUA și a altor puteri occidentale asupra unei uriașe mobilizări militare ruse la granița cu Ucraina, în. are sunt implicați peste 100.000 de militari, precum și tancuri, artilerie și alte arme sofisticate.

Deși conținutul răspunsurilor occidentale nu a fost publicat, liderii SUA și NATO au fost clari asupra faptului că răspunsurile lor nu au făcut nicio concesie cu privire la mai multe cereri de bază ale Rusiei – cum ar fi blocarea aderării Ucrainei la NATO – chiar dacă sunt dispuși să discute despre alte preocupări.

Oficialii au făcut, de asemenea, eforturi pentru a afișa un front unit pe fondul dezacordurilor în curs între aliați cu privire la modul exact – și când – să pedepsească Rusia în cazul unei invazii.

„Răspunsurile noastre au fost pe deplin coordonate cu Ucraina și cu aliații și partenerii noștri europeni”, a spus șeful politicii externe americane, secretarul de stat Antony Blinken, relatează Politico. Dar, a menționat el, „nu facem public documentul”.

Răspunsurile NATO au fost făcute în mod similar „în paralel cu Statele Unite”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Putin susține că SUA vor să împingă Rusia în război

Președintele rus a dat vina pe Statele Unite pentru criza din Ucraina, spunând că americanii îndeamnă Kremlinul să declanșeze un conflict ca pretext pentru aplicarea de sancțiuni dure

Vladimir Putin a declarat marți că Statele Unite încearcă să atragă Rusia într-un conflict armat în Ucraina pe care Rusia nu și-l dorește, avertizând că Occidentul nu a satisfăcut încă cererile Rusiei pentru o sferă de influență în Europa de Est, dar că el speră că „dialogul va fi continuat”.

Putin a comasat peste 100.000 de militari lângă granița cu Ucraina, ceea ce oficialii americani au avertizat că ar putea fi un preludiu al unei invazii.

Însă Putin a acuzat Statele Unite că încearcă să-i determine guvernul să declanșeze un conflict pentru a crea un pretext pentru sancțiuni occidentale mai dure împotriva Rusiei.

„Cea mai importantă sarcină a lor este să limiteze dezvoltarea Rusiei”, a spus el despre Statele Unite, repetând unul dintre punctele sale frecvente de discuție, potrivit The New York Times.

„Ucraina este doar un instrument pentru atingerea acestui obiectiv. Se poate face în diferite moduri, cum ar fi tragerea noastră într-un conflict armat și apoi forțarea aliaților lor din Europa să adopte acele sancțiuni dure împotriva noastră, despre care se discută astăzi în Statele Unite.”

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a refuzat să răspundă direct la declarațiile domnului Putin, spunând: „Voi lăsa pe seama Kremlinologilor – în devenire, profesioniști, amatori sau de altă natură – să citească frunzele de ceai și să încerce să interpreteze semnificația acestor remarci.”

Comentariile lui Putin, la o conferință de presă la Moscova alături de premierul Viktor Orban al Ungariei, au marcat prima dată când vorbește public despre criză din decembrie.

Kremlinul a cerut în scris ca NATO să nu se extindă spre est, garanții că Ucraina nu se va alătura niciodată alianței și ca NATO să retragă trupele din țările est-europene care au făcut odată parte din Uniunea Sovietică sau din sfera acesteia de influență. Oficialii americani și europeni au respins aceste cereri ca fiind inadmisibile.

Vladimir Putin a descris posibilitatea aderării Ucrainei la NATO drept o amenințare existențială la adresa păcii mondiale.

El a spus că o Ucraină aliată a Occidentului, întărită cu arme NATO, ar putea lansa un război împotriva Rusiei pentru a recuceri Crimeea, ceea ce duce la un război între Rusia și blocul NATO.

Anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 nu a fost recunoscută ca legitimă de comunitatea internațională.

Președintele american a aprobat oficial trimiterea de noi trupe americane în Europa

Președintele Joe Biden a aprobat oficial desfășurări suplimentare de militari americani în Europa de Est, iar Pentagonul urmează să anunțe că trupele vor pleca în misiune „în următoarele zile”, au declarat oficiali americani pentru CNN.

Suplimentarea efectivelor militare este o dovadă de sprijin față de aliații NATO care se simt amenințați de mișcările militare ale Rusiei în apropierea Ucrainei, au spus oficialii.

Se așteaptă ca Pentagonul să anunțe că mii de militari americani suplimentari vor fi trimiși în locații din Europa. Aproximativ 2.000 de militari americani vor ajunge în Polonia și alte câteva mii în țările din sud-estul NATO, inclusiv România.

SUA au pus 8.500 de membri ai forțelor armate în alertă intensă în SUA în cazul în care este chemată o Forță de răspuns a NATO și este nevoie rapid de trupe americane.

Dar SUA și NATO au zeci de mii de militari deja în Europa pe care să-i folosească pentru orice desfășurare suplimentară către aliații est-europeni.

Unii dintre militarii care vor fi dislocați în curând sunt deja staționați în Europa, au spus sursele, în timp ce alții vor veni dintre cei din SUA care sunt deja în alertă intensă.

Trupele vor opera pe o bază bilaterală cu țările gazdă, întrucât NATO nu a activat încă o forță de răspuns multinațională.

SUA evacuează familiile personalului guvernamental din Belarus

Departamentul de Stat al SUA a ordonat luni membrilor familiei angajaților Ambasadei SUA din Belarus să părăsească țara și a avertizat cetățenii americani să nu călătorească acolo din cauza „unei acumulări neobișnuite și îngrijorătoare a efectivelor militare ruse” de-a lungul graniței Belarusului cu Ucraina.

Oficialii americani avertizează că Rusia ar putea organiza o invazie majoră a Ucrainei, inclusiv dinspre vecina Belarus. La ședința de luni a Consiliului de Securitate al ONU, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că SUA are dovezi că Moscova intenționează să comaseze peste 30.000 de soldați la granița dintre Belarus și Ucraina până la începutul lunii februarie și că 5.000 de soldați erau deja acolo.

Într-un avertisment de călătorie actualizat emis luni, Departamentul de Stat a spus că „din cauza creșterii activității militare neobișnuite și îngrijorătoare ale Rusiei în apropierea graniței cu Ucraina, cetățenii americani aflați în Belarus sau care intenționează să călătorească în Belarus ar trebui să fie conștienți de faptul că situația este imprevizibilă și că există este o tensiune crescută în regiune”.

„Având în vedere volatilitatea crescută a situației, cetățenii americani sunt sfătuiți să nu călătorească în Belarus”, se arată în avertizare, în care se mai precizează că „capacitatea guvernului SUA de a furniza servicii de rutină sau de urgență cetățenilor americani din Belarus este deja sever limitată din cauza guvernului din Belarus”, relatează CNN.

ADVERTISEMENT