News

Finlanda va adera la NATO. Reacția Kremlinului: ”Această mișcare reprezintă o amenințare pentru Rusia”. Update

Finlanda este tot mai aproape de aderarea la NATO. Președintele și premierul statului scandinav au cerut, joi, printr-o declarație comună, ca țara lor să intre în alianța militară.
12.05.2022 | 14:34
Finlanda va adera la NATO Reactia Kremlinului Aceasta miscare reprezinta o amenintare pentru Rusia Update
Finlanda, cu un pas în NATO. Anunțul oficial al președintelui și al premierului statului scandinav. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
12-05-2022
11:35

Kremlinul spune că aderarea la NATO a Finlandei reprezintă ”o amenințare la adresa Rusiei”

Conform așteptărilor, Moscova a avut o reacție dură după anunțul că Finlanda este aproape de intrarea în NATO.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, spune că pașii făcuți de statul scandinav în direcţia aderării la Alianța Nord-Atlantică reprezintă ”categoric” o ameninţare la adresa Rusiei.

Categoric”, a răspuns Peskov, întrebat, într-o conferinţă de presă, dacă declaraţia de puţin mai devreme a preşedintelui şi premierului Finlandei în sensul că ţara lor trebuie să solicite cât mai rapid intrarea în NATO constituie o ameninţare pentru Rusia, notează The Guardian.

”Extinderea NATO nu face continentul nostru mai stabil şi mai sigur”, a spus el. Peskov a mai spus că, prin apropierea de NATO, Finlanda se alătură ”măsurilor neprietenoase” împotriva Rusiei, care în consecință poate impune un răspuns simetric.

12-05-2022
10:40

Klaus Iohannis: România susţine politica uşilor deschise a NATO

Mai departe redăm mesajul transmis pe Twitter de președintele României, Klaus Iohannis: ”Salut declaraţia comună a preşedintelui Finlandei Sauli Niinistö şi a prim-ministrului Marin Sanna cu privire la aderarea la NATO a Finlandei.

România este un susţinător ferm al politicii uşilor deschise a NATO şi este gata să susţină Finlanda în procesul de aderare. Împreună suntem mai puternici!

Cu doar o zi în urmă, Finlanda ignora avertismentele Rusiei și anunța că va lua o decizie legată de aderarea la NATO în funcție de dorința populației.

Pe fondul invaziei Rusiei din Ucraina, NATO este aproape de se întări cu noi membri. Finlanda a anunțat, joi, un pas important în vederea intrării în alianța militară.

Finlanda, cu un pas în NATO. Anunțul oficial al președintelui și al premierului statului scandinav

Finlanda trebuie să solicite intrarea în alianța militară NATO ”fără întârziere”. Anunțul a fost făcut joi, 12 mai, de președintele finlandez Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin.

ADVERTISEMENT

Vorbim de o schimbare majoră de politică externă a statului scandinav, declanșată de invazia Rusiei în Ucraina, transmite Sky News.

Președintele Niinisto a spus că țara sa, care împarte o graniță de peste 1.300 de kilometri cu Rusia, trebuie să solicite aderarea la organizație.

ADVERTISEMENT

Într-o declarație comună cu premierul țării, Sanna Marin, cei doi lideri au spus: ”Sperăm că demersurile naționale încă necesare pentru a lua această decizie vor fi luate rapid în următoarele zile”.

Decizia efectivă de depunere a cererii va fi luată de Președinție și Guvern la o dată ulterioară. Parlamentul va fi, de asemenea, consultat cu privire la decizie.

ADVERTISEMENT

În Suedia, o aplicație similară ar putea fi definitivată până luni, 16 mai, scrie publicația Expressen.

Liderii de la Helsinki: Aderarea la NATO ar întări securitatea Finlandei

Conform declarației comune, președintele finlandez Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin sun convinși că aderarea la NATO ar întări securitatea statul scandinav.

ADVERTISEMENT

Iată întreaga Declarație comună cu privire la aderarea Finlandei la NATO:

”În această primăvară, au avut loc importante discuții cu privire la intrarea Finlandei în NATO. A fost nevoie de timp pentru ca Parlamentul și întreaga societate să își stabilească pozițiile în această chestiune. A fost nevoie de timp pentru contacte internaționale strânse cu NATO și țările sale membre, precum și cu Suedia. Am vrut să acordăm discuției spațiul necesar.

Acum că se apropie momentul luării deciziilor, ne exprimăm părerile egale, inclusiv pentru informarea grupurilor și partidelor parlamentare. Aderarea la NATO ar întări securitatea Finlandei.

Ca membră a NATO, Finlanda ar întări întreaga alianță de apărare. Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO. Sperăm că demersurile naționale încă necesare pentru a lua această decizie vor fi luate rapid în următoarele zile”.

De când Rusia a anexat Crimeea în 2014, Finlanda și-a sporit cooperarea cu NATO, devenind una dintre națiunile sale ”partenere”.

ADVERTISEMENT