Sport

Fiorentina – West Ham 1-2, în finala Conference League. „Ciocănarii” cuceresc un nou trofeu european după o pauză de 58 de ani

West Ham United este câștigătoarea ediției 2022/2023 a UEFA Conference League după victoria cu scorul de 2-1 obținută în finala de la Praga contra Fiorentinei.
07.06.2023 | 23:52
Fiorentina  West Ham 12 in finala Conference League Ciocanarii cuceresc un nou trofeu european dupa o pauza de 58 de ani
Golul lui Bowen din minutul 90 al finalei cu Fiorentina a adus trofeul UEFA Conference League în vitrina lui West Ham
ADVERTISEMENT
07-06-2023
21:13

West Ham United câștigă un nou trofeu european după o pauză de 58 de ani

Trofeul UEFA Conference League se mută de la Roma la Londra, unde poposește în vitrina clubului West Ham United. Echipa antrenată de David Moyes câștigă cea de-a doua ediție a acestei competiții după o victorie dramatică obținută în fața Fiorentinei în finala de la Praga, cu un gol marcat de Bowen pe contraatac în minutul 90.

Este cel de-al doilea trofeu european cucerit de West Ham în istoria clubului, Precedentul fusese obținut în urmă cu 58 de ani, în 1965, când „ciocănarii au învins în finala Cupei Cupelor pe TSV Munchen 1860 cu scorul de 2-0.

07-06-2023
18:58

Fiorentina - West Ham 1-2 (Bonaventura 67 / Benrahma 62 pen., Bowen 90)

Vezi aici cele mai importante faze.

Min. 90+7: Fluier final. West Ham se impune cu 2-1 și câștigă ediția 2022/2023 a Conference League.

Min. 90: GOOOL West Ham! Bowen scapă singur și înscrie cu un șut plasat din marginea careului mare.

Min. 88: Amrabat șutează periculos de la 18 metri, Areola e atent și reține mingea.

Min. 71: Mandragora șutează din 14 metri, la un metru de bara porții lui Areola.

Min. 67: GOOOL Fiorentina! Bonaventura egalează cu un șut plasat din careu, la colțul lung.

Min. 62: GOOOL West Ham! Benrahma transformă lovitura de pedeapsă.

Min. 58: Într-un duel cu Bowen, Biraghi lovește mingea cu mâna în propriul careu, dar nu se acordă nimic. Atenționat din camera VAR, centralul spaniol revede faza pe monitor, revine asupra deciziei și acordă penalty pentru West Ham.

Min. 56: Kouame șutează din afara careului, Areola reține fără probleme.

Min. 45+4: Centrare în careul englezilor, Kouame reia în bară, mingea sare la Jovic, care trimite în plasă din 4 metri. Golul este însă anulat pentru o poziție de ofsaid în care se afla jucătorul Fiorentinei.

Min. 34: Jocul este întrerupt timp de 3-4 minute, după ce Biraghi a fost lovit în cap de obiectele aruncate din tribune de fanii lui West Ham. Italianul sângerează abundent și are nevoie de îngrijiri medicale.

Min. 25: Fiorentina domină cu autoritate, are o posesie de 73%, însă ocaziile importante de gol lipsesc deocamdată.

Min. 13: Rice reia din vole de la marginea careului, puțin pe lângă bară.

Min. 8: Mandragora șutează puternic de la peste 20 de metri, mingea se duce mult pe lângă poartă.

Min. 1: Antonio șutează de la marginea careului, dar portarul Terracciano e atent și reține.

Min. 1: A început partida.

07-06-2023
17:55

Echipele de start la Fiorentina - West Ham

Au apărut echipele de start la Fiorentina – West Ham:

Fiorentina: Terracciano – Dodo, Martinez, Milenkovic, Biraghi – Mandragora, Amrabat, Bonaventura – Gonzalez, Jovic, Kouame. Rezerve: Cerofolini – Saponara, Cabral, Ikone, Terzic, Venuti, Martinez Quarta, Duncan, Bianco, Barak, Brekalo, Igor. Antrenor: Vincenzo Italiano 

West Ham: Areola – Coufal, Aguerd, Zouma, Emerson – Rice, Soucek – Bowen, Paqueta, Benrahma – Antonio. Rezerve: Fabianski – Johnson, Cresswell, Fornals, Lanzini, Downes, Cornet, Ings, Kehrer, Potts, Mubama. Antrenor: David Moyes 

Meciul Fiorentina – West Ham are loc miercuri, 7 iunie, cu începere de la ora 22:00, în finala celei de-a doua ediții a Conference League. Se anunță o întâlnire foarte echilibrată, în care este aproape imposibil de stabilit un favorit la câștigarea trofeului, ambele echipe având practic șanse egale în acest sens. Fiorentina a jucat și a pierdut la finalul lunii mai Cupa Italiei, 1-2 pe Olimpico din Roma în fața lui Inter.

Unde se joacă Fiorentina – West Ham, finala ediției 2022/2023 a Conference League

Finala Conference League se dispută miercuri, 7 iunie, de la ora 22:00, pe cel mai nodern stadion din Praga, capitala Cehiei. Este vorba de „Eden Arena”, noua denumire a celui mai modern stadion din Cehia, cu o capacitate de 19.370 de locuri, aflat în complexul Eden și care este casa campioanei Slavia Praga și a echipei naționale.

ADVERTISEMENT

Aici se mai desfășoară anual cel mai mare festival de gimnastică din Cehia, cu peste zece mii de participanți, dar au avut loc și concertele unor trupe de renume, precum Metallica, Bon Jovi, Rammstein, Depeche Mode, Iron Maiden sau Pink. Aici a jucat și CFR Cluj două meciuri în compania Slaviei Praga, în preliminariile Champions League și sezonul trecut în grupele Conference League.

Praga este ca un oraș asediat acum, pentru că peste tot există dispozitive ale forțelor de ordine, suplimentate cu peste o mie de oameni, care să stopeze din fașă orice posibile violențe între suporterii celor două echipe care au invadat încă de marți capitala Cehiei și cererea de bilete a fost de cinci ori mai mare decât capacitatea arenei.

ADVERTISEMENT

Cine transmite la TV finala Conference League, Fiorentina – West Ham

Finala Conference League, dintre Fiorentina și West Ham se joacă miercuri, 7 iunie, pe stadionul „Eden Arena” din Praga de la ora 22:00 și va putea fi urmărită la noi în direct și în exclusivitate numai pe postul TV PRO Arena. Este ciudat, pentru că drepturile TV pentru Europa League și Conference League aparțin numai trustului PRO, dar acesta a decis că evenimentul nu merită a fi transferat pe PRO TV pentru că filmul difuzat pe acest canal ar urma să aibă audiență mai mare. Finala o mai puteți viziona intrând pe site-ul FANATIK.RO, în format LIVE VIDEO.

Toate bune și frumoase pentru un eveniment deosebit pentru capitala Cehiei, care a mai găzduit aici Supercupa Europei 2013, Bayern Munchen – Chelsea 2-2, victorie germană la lovituri de departajare. Oganizatorii nu pot face însă nimic în privința condițiilor meteo care pentru o perioadă de minim 48 de ore, începând de miercuri, 7 iunie, indică o vreme închisă, maxim 21 de grade, probabil în jur de 17 la ora jocului. Și, cel mai important, ploaie din plin, cu reprize scurte și dese pe tot parcursul zilei, cu mare probabilitate de a se întâmpla și în timpul partidei.

ADVERTISEMENT

Un spaniol arbitrează finala Conference League, Fiorentina – West Ham

Finala Conference League 2023, Fiorentina – West Ham, a fost atribuită de UEFA arbitrului spaniol Carlos del Cerro Grande, 46 de ani, care a condus recent sfertul de finală al Champions League dintre Inter și Benfica.  Este de profesie poliţist şi poartă ecusonul FIFA din 2013, după ce în 2011 a fost promovat în grupul de arbitri din La Liga. În 2018, a fost promovat în categoria de elită UEFA.

Del Cerro Grande a devenit personaj principal de presă după partida din La Liga dintre Cadiz și FC Barcelona, din septembrie 2022, când a salvat ptractic viața unui spectator din tribune sesizând că acestuia i se făcuse rău în tribună. Arbitrul a decis pe loc întreruperea meciului pentru ca doctorii echipei locale, iar la scurt timp cei de pe ambulanța aflată la stadion, să poată interveni cât mai repede și mai eficient.

ADVERTISEMENT

Ce jucători lipsesc din finala Conference League, Fiorentina – West Ham

În ultimul meci din sezonul de Serie A care s-a încheiat weekend-ul trecut, Fiorentina a câștigat la Reggio Emilia, scor 3-1, cu Sassuolo, dar antreenorul Vincenzo Italiano a lăsat la odihnă nu mai puțin de șapte titulari care revin acum în partida de la Praga. Nu vor putea fi însă prezenți portarul Sirigu și mai ales mijlocașul Castrovilli, unul dintre cei mai buni jucători din acest compartiment. Este absolut remarcabilă ascensiunea antrenorului Vincenzo Italiano, care acum cinci se afla pe banca echipei de amatori Arzignano, iar acum conduce o echipă în finala unei cupe europene!

Scoțianul David Moyes nu are decât o singură problemă de lot, una mai veche, atacantul italian Scamacca nereușind să se refacă. În rest, „ciocănarii” sunt cu tot ce au mai bun.

Cuvântul de ordine este câștigarea trofeului care le permite atât londonezilor, cât și Fiorentinei, să joace ediția viitoare direct în grupele Europa League. Asta înseamnă că una dintre cele două echipe, care va câștiga, deși nu a terminat în campionat pe loc european, va evolua în grupele Europa League.

Cote la pariuri la finala Conference League, Fiorentina – West Ham

Pentru casele de pariuri, avem o finală extrem de echilibrată, lucru demonstrat prin acordarea unor cote egale la victorie – 2,70 pentru ambele echipe. De aici rezultă că și șansă dublă are aceleași cote la „1X” sau „X”2, adică 1,50, iar gol marcat la fel – cotă 1,40. „Over 1,5 goluri” ajunge la 1,40, iar la opțiunea cine câștigă trofeul cota este de 1,90 de fiecare parte.

Cele două echipe s-au mai întâlnit de două ori, în septembrie și decembrie 1975 în dubla manșă a unei competiții existentă multă vreme între englezi și italieni, Cupa anglo-italiană. În ambele jocuri „squadra viola” din capitala Toscanei s-a impus cu scorul de 1-0.

Jucătorii ambelor echipe sunt însă foarte optimiști în privința succesului de acum, „ciocănarii” mai având în vitrină trofeul Cupei Cupelor din 1965, 2-0 în finala cu TSV Munchen 1860 și jucând finala aceleiași competiții în 1976, 2-4 cu Anderlecht.

Unul dintre acționarii de la West Ham, cu 27 la sută acțiuni, este directorul exccutiv, miliardarul ceh Daniel Kretinski, 47 de ani, care deține clubul Sparta Praga, rival Slaviei Praga, pe al cărui stadion se joacă acum finala Conference League.

ADVERTISEMENT