Gabriela Firea, europarlamentară PSD, a declarat că, în comisia FEMM a Parlamentului European, a susținut un buget mai mare destinat programelor în sprijinul sănătății, drepturilor femeilor și egalității de șanse.
Gabriela Firea a anunțat, vineri, că, în Comisia pentru Drepturile Femeilor și Egalitate de Gen (FEMM) a votat propunerea de creștere a bugetului UE pentru anul viitor, astfel încât mai multe programe destinate femeilor să fie sprijinite mai eficient.
„În comisia FEMM a Parlamentului European am votat propunerea de majorare a bugetului Uniunii Europene pentru 2025 pentru a sprijini mai eficient programele dedicate femeilor care se confruntă cu probleme de fertilitate și care au nevoie de tratamente medicale moderne și de calitate”, a scris Gabriela Firea pe contul său Facebook.
Europarlamentara PSD a subliniat că în bugetul pentru 2025 al Uniunii Europene, este important să fie incluse mai multe fonduri pentru prevenirea, diagnosticarea și tratamentul unor boli precum cancerul, și unor maladii care afectează cu precădere femeile.
„De asemenea, este esențial ca în bugetul de anul viitor să avem mai multe fonduri pentru a dezvolta programele de prevenire, diagnostic și tratament al cancerului, cu o atenție specială asupra bolilor care afectează în mod predominant femeile, cum ar fi endometrioza și fibroamele uterine”, se arată în postarea Gabrielei Firea.
Totodată, Gabriela Firea s-a referit și la abuzurile îndreptate împotriva femeilor, inclusiv în acest an, când una din trei femei din blocul comunitar se confruntă cu diferite forme de violență, de la cea domestică la cea cibernetică.
„Este inacceptabil că în 2024 una din trei femei din Uniunea Europeană este în continuare victimă a violenței și abuzurilor! Tocmai din acest motiv, am votat pentru alocarea a 5% din bugetul total al Uniunii pentru programe care combat toate formele de violență bazată pe gen – de la violența domestică, până la violența cibernetică”, arată Gabriela Firea.
Comisia Europeană a prezentat o propunere de directivă privind combaterea violenței împotriva femeilor, în martie 2022. Scopul este de a introduce norme minime pentru incriminarea anumitor forme de violență la nivelul UE, de a îmbunătăți protecția victimelor și accesul acestora la justiție și de a spori cooperarea între statele membre. În februarie 2024, propunerea a făcut obiectul unui acord între deputații europeni și Consiliul UE, cele două instituții urmând să valideze textul.