Viorica Dăncilă, fost premier (2018-2019), europarlamentar (2009-2018) și președinte al PSD (2019), încearcă o revenire în viața politică, astfel că va candida pe listele Partidului Național Conservator Român (PNCR) la alegerile pentru Camera Deputaților. În primăvara lui 2022, Dăncilă se înscrisese în Partidul Națiunea Oameni Împreună, dar a fost atrasă de proiectul lui Cristian Terheș, preșdintele PNCR.
Viorica Dăncilă și-a publicat recent declarația de avere din care reiese că în ultimul an a fost angajată în cadrul companiei SC Carpați Spedition DSK SRL din Topoloveni, județul Argeș, de unde a încasat un salariu anual de 140.000 de lei, adică 11.667 de lei pe lună. Firma are ca obiect de activitate „transporturi rutiere de mărfuri și servicii de mutare” și este deținută de Mioara Dinu, în calitate de unic asociat.
Firma care a angajat-o pe Viorica Dăncilă a fost dată în judecată de o companie germană, Ergo Versicherung Aktiengesellschaft, iar dosarul al cărui obiect este somație europeană de plată a fost înregistrat pe 17 iunie 2024 la Judecătoria Topoloveni, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. Firma germană a solicitat instanţei de judecată, pe calea procedurii speciale a somaţiei europene de plată, obligarea debitoarei SC Carpați Spedition DSK SRL la plata sumei de 36.408 euro.
În motivarea cererii, a arătat că debitoarea SC Carpați Spedition DSK SRL, în calitate de transportator, şi-a asumat obligaţia de a transporta şi preda destinatarului, o altă societate comercială, bunurile proprietatea acestuia de la Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti la adresa destinatarului, aşa cum rezultă din scrisorile de transport depuse la dosarul cauzei.
Pe durata transportului, bunurile proprietatea destinatarului, aflate în custodia şi sub paza transportatorului, au fost furate, aspect recunoscut de SC Carpați Spedition DSK SRL prin scrisoarea de confirmare a răspunderii. În aceste condiţii, susţine creditoarea că a despăgubit destinatarul şi s-a subrogat în drepturile acestuia din urmă, în sensul că s-a îndreptat împotriva transportatorului pentru recuperarea prejudiciului.
Firma care a angajat-o pe Viorica Dăncilă a solicitat respingerea cererii formulate de creditoarea Ergo Versicherung Aktiengesellschaft. Prin întâmpinarea depusă se invocă excepţia autorităţii de lucru judecat, excepţia inadmisibilităţii sub aspectul depăşirii limitei pragului valoric de 5000 euro impus prin Regulamentul UE, excepţia inadmisibilităţii sub aspectul lipsei caracterului cert, lichid şi exigibil al creanţei solicitate la plată în raport cu societatea reclamantă, pe fond solicitând respingerea cererii ca nefondată.
În dosar se arată că societatea SC Carpați Spedition DSK SRL contestă şi nu recunoaşte vreo obligaţie de plată către Ergo Versicherung Aktiengesellschaft. Pe fond, cererea de emitere a unei somaţii europene de plată, ce face obiectul prezentului dosar, este netemeinică şi nefondată pentru faptul că societatea nu este răspunzătoare pentru furtul bunurilor care au făcut obiectul dosarului penal. În motivarea apărărilor formulate a arătat că, în calitate de transportator, societatea SC Carpați Spedition DSK SRL a preluat pentru transport, în data de 03.10.2022, bunurile constând în componente IT.
În data de 06.10.2022, într-o zi de joi, s-a prezentat cu bunurile la Aeroportul Internaţional Henri Coandă în vederea efectuării formalităţilor vamale, formalităţi care nu s-au putut realiza din motive ce au ţinut exclusiv de beneficiar. Din acest motiv s-a revenit în data de 07.10.2022, într-o zi de vineri, la aeroport, unde s-a reuşit, în cele din urmă, efectuarea formalităţilor vamale, dar, deoarece se făcuse târziu, iar la beneficiarul bunurilor se terminase programul de lucru, livrarea nu s-a mai putut efectua în ziua de vineri, 07.10.2022, urmând ca bunurile să fie livrate la destinaţie în prima zi lucrătoare, respectiv luni 10.10.2022.
În aceste împrejurări, independente de voinţa sau culpa societăţii SC Carpați Spedition DSK SRL, bunurile au fost depozitate şi securizate, într-o construcţie (hală) sub cheie cu supraveghere video. Cu toate acestea, bunurile depozitate au fost sustrase, răspunzătoare fiind trei persoane fizice. Firma a susţinut că somaţia europeană de plată vizează o creanţă certă, lichidă şi exigibilă şi necontestată, iar prin Regulamentul (UE) modificat în anul 2015 se specifică limita pragului valoric de 5.000 euro, fiind o procedură simplă şi necontencioasă în care părţile nu pot face probe pe o valoare mai mare Se afirmă faptul că creanța este lichidă având în vedere că prejudiciul este clar determinat prin raportare la valoarea bunurilor ce ar fi trebuit predate destinatarului, în cuantum de 36.408 euro și care a fost recunoscută prin scrisoarea de confirmare a răspunderii.
Instanța a menționat că nu există nicio îndoială cu privire la valoarea creanței din moment ce asigurătorul, în baza proceselor verbale întocmite, a procedat la a achita prejudiciul suferit. Totodată, creanța este și exigibilă din moment ce însăși pârâta a semnat documentul de confirmare a răspunderii, semn că există vocația de a face plata și își recunoaște culpa în ceea ce privește existența prejudiciului și a valorii acestuia de 36.408 euro. În cuprinsul înscrisurilor depuse de pârâtă la dosar se constată faptul că în dosarul penal, societatea pârâtă are calitatea de parte vătămată şi nu inculpat, arătându-se de către organele de urmărire penală că societatea nu se face vinovată de nicio faptă care să intre sub incidenţa legii penale, se arată în dosarul consultat de FANATIK.
Mai mult de atât, conform actelor depuse la dosarul cauzei, se poate constata faptul că societatea pârâtă a contestat suma de bani pe care o solicită societatea reclamantă, acest aspect rezultând din răspunsul la notificare, din data de 20.12.2023, răspuns la notificare prin care se indicau dosarele penale în care erau cercetate cele două persoane fizice care se făceau vinovate de sustragerea bunurilor aparţinând societăţii, societatea pârâtă arătând că nu ea se face vinovată de furtul bunurilor mobile. Decizia a fost contestată de către debitoare prin toate mijloacele, iar nu recunoscută, cum susţine creditoarea. În condiţiile în care, conform dosarului de urmărire penală, s-a constatat că nu există culpă în conduita societăţii pârâte, se poate trage concluzia că nici emiterea unei somaţii europene de plată nu este o cerere fondată. Astfel, pe 23 octombrie 2024, Judecătoria Topoloveni a respins cererea companiei germane în contradictoriu cu SC Carpați Spedition DSK SRL.