Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, se află printre cei 11 candidați care vor participa la alegerile prezidențiale din această primăvară. Biroul Electoral Central a dispus recent eliminarea de pe rețelele sociale a unor materiale considerate ca „publicitate electorală”, care însă nu respectau prevederile legale privind campania electorală în mediul online.
Unele din acestea militau pentru Nicușor Dan, dar acesta a spus că nu are legătură cu nici unul din conturi. Înainte să intre în politică, absolventul de Matematică și-a încercat norocul în afaceri din domeniul IT. În firma ProCa Romania SRL, înființată în 1995, Nicușor Dan a devenit asociat în 2006.
Atunci, Nicușor Dan a cumpărat 854 de părți sociale în valoare nominală de 10 lei fiecare și în valoare totală de 8.540 de lei, constituită din 4.400 de lei și 2.904 USD, reprezentând 4,496% din capitalul social al societății comerciale. În 2010, Nicușor Dan a ieșit din firmă după ce a cesionat părțile sociale către RHS Company SA pentru suma de 112.400 de euro.
RHS Company SA, unul din cei mai importanţi furnizori de componente, accesorii şi sisteme IT din România, a început să aibă apoi probleme uriașe. În 2016, patronul firmei, Dragoș Popescu, a fost trimis în judecată de DNA sub acuzațiile de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani.
Dragoș Popescu figurează ca inculpat în dosarul înregistrat la Tribunalul București, în timp ce RHS Company SA este parte responsabilă civilă, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. ANAF figurează ca parte civilă. Dosarul este mult mai complex, fiind implicați și alți patroni, Virgiliu Răducanu (Romsoft – Depozitul de Calculatoare) şi Alexandru Vişan (Scop Computers), alături de alţi doi oameni de afaceri din domeniul IT, Dan Flutur şi Marin Ştefan.
Prejudiciul din dosar este de peste 38 de milioane de euro. Procurorii au arătat că, în perioada 2008-2011, inculpaţii au creat o serie de circuite fictive interne de achiziţie-livrare a unor bunuri/servicii, transferând şi retrăgând sume de bani din conturile bancare ale societăţilor administrate, în baza unor justificări nereale, în scopul de a frauda bugetul general consolidat al statului, prin sustragerea de la plata TVA şi prin diminuarea impozitului pe profit aferent.
În dosar se arată că inculpații au creat, în paralel cu circuitul financiar-contabil fictiv, un sistem de spălare a banilor care se realiza prin plata operaţiunilor comerciale fictive, care a avut ca unic scop golirea fondurilor băneşti ale societăţilor, fie prin transferul sumelor de bani în conturile unor societăţi din străinătate, cu titlu de plată a unor servicii fictive, fie prin retragerea lor în numerar de la unităţile bancare.
Pe 8 iunie 2023, Tribunalul București a luat o decizie surprinzătoare, dispunând încetarea procesului penal faţă de inculpați. Instanța a respins ca inadmisibilă cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție – Structura Centrală, de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene.
S-a mai dispus crearea unui nou dosar având același obiect și aceleași părți, care a ajuns la Curtea de Apel București. Pe 8 februarie 2024, Curtea a admis apelul declarat de Ministerul Public-Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție-DNA împotriva sentinței penale din 8 iunie 2023.
Instanța a desființat în întregime hotărârea penală apelată și a trimis cauza spre rejudecare, la aceeaşi instanţă, respectiv Tribunalul Bucureşti – Secția I Penală. S-a mai arătat că ultimul act procedural rămas valabil de la care procesul penal trebuie să își reia cursul este încheierea de ședință din 8 mai 2023, se menționează în dosarul consultat de FANATIK.
Și în prezent, dosarul se află pe rol la Tribunalul București. Între timp, aceeași instanță a aprobat deschiderea procedurii de insolvenţă a RHS Company, la solicitarea companiei, distribuitorul IT având conturile blocate ca urmare a suspiciunii de fraudă prin neplata TVA. Administratorul judiciar a arătat că, având în vedere gradul ridicat de solvabilitate al RHS, este de estimat că masa credală îşi va putea recupera creanţa în procedura insolvenţei. Următorul termen din dosarul de faliment este programat pe 26 septembrie 2025.