News

Firma care a reabilitat podul prăbușit din Neamț a dat în judecată Inspectoratul de Stat în Construcții: ”Ne-au controlat și nu au găsit nimic”

Societatea care a executat lucrările de reabilitare a podului prăbușit din Neamț refuză să plătească amenda primită de la Inspectoratul de Stat în Construcții.
18.04.2023 | 16:52
Firma care a reabilitat podul prabusit din Neamt a dat in judecata Inspectoratul de Stat in Constructii Neau controlat si nu au gasit nimic
Ionel Arsene, fostul președinte al CJ Neamț, a garantat personal pentru podul prăbușit de la Luțca / Colaj foto: Fanatik / Surse: Facebook Ionel Arsene, Roman TV
ADVERTISEMENT

Au trecut zece luni de la prăbușirea podului din Neamț, însă autoritățile nu au reușit să găsească o soluție tehnică pentru înlocuirea acestuia. În plus, nimeni nu și-a asumat dezastrul de pe Siret și nu s-a arătat dispus să plătească pentru el.

Procesul între firma care a reabilitat podul prăbușit și ISC Neamț înaintează cu viteza melcului

La mijlocul lunii martie, Judecătoria Roman a luat în discuție contestația societății Darcons SRL, cea care a efectuat lucrările la podul din Neamț, în legătură cu amenda primită de la Inspectoratul de Stat în Construcții Neamț, în data de 15 iunie 2022.

ADVERTISEMENT

Instanța de judecată nu consideră dosarul ca fiind unul prioritar, așa că primul termen a fost programat la opt luni de la data înregistrării (4 iulie 2022), iar următoarea înfățișare va avea loc abia la sfârșitul lui septembrie 2023.

La prima ședință, Inspectoratul de Stat în Construcții a lipsit din sala de tribunal, dar s-a consemnat că instituția a depus întâmpinare în decembrie 2022.

ADVERTISEMENT

Trei dosare penale în cazul podului prăbușit din Neamț

Potrivit datelor din dosar, consultate de FANATIK, avocatul Darcons a depus o serie de înscrisuri, cum ar fi contractul care a stat la baza lucrărilor executate, corespondența dintre companie și ISC sau acordul de asociere aflat la baza inițierii procedurii de achiziție.

Alte documente, considerate importante cauzei, nu au mai ajuns la instanță, pe motiv că acestea au fost ridicate de organele de cercetare penală. Reprezentanții socității spun că au fost declanșate trei dosare penale, iar anchetatorii au solicitat înscrisuri în original, acestea fiind, în acest moment, doar în posesia ISC.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții societății care a realizat lucrări de reabilitare la podul prăbușit de la Luțca susțin că Inspectoratul de Stat în Construcții a efectuat mai multe controale, atât în etapa execuției, cât și ulterior, și nu a găsit nicio problemă.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții Darcons acuză ISC că nu a sesizat nereguli, deși a controlat lucrările de mai multe ori

”În temeiul disp. art. 293, 297 şi 298 Cod procedură civilă solicită ca instanţa să facă adresă către intimat să ne comunice înscrisurile menţionate la pct. 2.1 din nota de probe, în dovedirea faptului că în cursul execuţiei acestor lucrări, potrivit planului de măsuri aprobat de ISC , ar fi trebuit să fie 14 controale pe plan de execuţie, care s-au efectuat, însă în plus,  faţă de acestea, au mai fost trei controale inopinate, dispuse din oficiu de către ISC, în diverse alte momente de execuţie.

Importanţa depunerii acestor înscrisuri, este pentru a dovedi instanţei că, intimatul ca organ de control, pe fazele de inopinate, la care a efectuat aceste controale, nu a sesizat nereguli de execuţie şi nu a dispus măsuri faţă de societatea executantă, care să fi determinat concluzia anumitor nereguli de execuţie.

Se încearcă a se dovedi netemeinicia celor trei fapte contravenţionale menţionate în procesul verbal de contravenţie, susţinând ca idee principală că ele de fapt că ele nu există, susţinând că dacă, la momentul efectuării de controale pe faze, ISC ul nu a constatat neregului, nu putea să le constate nici ulterior, pentru că acele faze au fost închise, ca urmare a controalelor ISC, în cursul execuţiei”, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

Ionel Arsene, responsabil pentru reluarea traficului pe pod

Darcons a solicitat și actul semnat ”cu ocazia punerii în circulație și deschidere a circulației în perioada noiembrie – decembrie 2021, care aparține din punct de vedere juridic, dar și faptic, beneficiarului” (Consiliul Județean Neamț, n.r.)

Reprezentanții companiei care a realizat reabilitarea podului prăbușit spun că nu au avut niciodată cunoștință de hotărârea de consiliu sau dispoziția președintelui Ionel Arsene, care a dus la redeschiderea circulației pe pod.

La finalul ședinței, instanța a încuviințat proba cu înscrisuri și a trimis o adresă către ISC Neamț, pentru a pune la dispoziția judecătorilor documentele respective. De asemenea, s-a încuviințat și proba cu martori, urmând a fi citat un angajat al ISC Neamț, al cărui semnătură apare pe unul dintre procesele verbale, despre care reprezentanții Darcons spun că a fost încheiat în lipsă.

Patronul firmei care a reabilitat podul prăbușit, un apropiat PSD

Societatea SC Darcons SRL, care a realizat lucrări de reabilitare la podul prăbușit din Neamț, aparține lui Romică Rotaru, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț. Fiul acestuia, Alexandru Rotaru, a fost deputat PSD și a lucrat ca inginer la firma tatălui său. În urmă cu câteva luni, Darcons SRL a solicitat intrarea în insolvență.

Podul care s-a prăbușit în Siret a costat 8,3 milioane lei iar recepția acestuia nu a fost niciodată făcută. Romică Rotaru a declarat la Digi24 că lucrările efectuate nu au vizat structura de rezistență a podului ci doar ”tencuieli la grinzi, placa de pod și alte modernizări”.

În octombrie 2022, Ionel Arsene a fost personal la Luțca și a anunțat că podul este gata, că va fi dat în circulație și că are garanția că ”rezistă la 340 de tone”. Tot el spunea că cei de la CJ Neamț au ”urmărit îndeaproape implementarea proiectului”.

Ionel Arsene a lăsat podul prăbușit și a fugit în Italia

La o lună după ce podul s-a prăbușit, Consiliul Județean Neamț a notificat Darcons că va solicita compensații financiare pentru eșecul lucrării, conform contractului. La data de 10 martie 2023, Ionel Arsene a fost condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru corupție.

Înainte de pronunțare, președintele CJ Neamț a fugit din țară și a ajuns în Italia, acolo unde s-a predat, urmând ca autoritățile de acolo să decidă dacă îl vor extrăda pentru a-și ispăși pedeapsa.

Inspectoratul de Stat în Construcții nu a făcut publică suma cu care a amendat societatea Darcons și nici motivul pentru care a acordat contravenția.