News

Firma care a reabilitat podul prăbușit din Neamț a dat în judecată Inspectoratul de Stat în Construcții: ”Ne-au controlat și nu au găsit nimic”

Societatea care a executat lucrările de reabilitare a podului prăbușit din Neamț refuză să plătească amenda primită de la Inspectoratul de Stat în Construcții.
18.04.2023 | 16:52
Firma care a reabilitat podul prabusit din Neamt a dat in judecata Inspectoratul de Stat in Constructii Neau controlat si nu au gasit nimic
Ionel Arsene, fostul președinte al CJ Neamț, a garantat personal pentru podul prăbușit de la Luțca / Colaj foto: Fanatik / Surse: Facebook Ionel Arsene, Roman TV
ADVERTISEMENT

Au trecut zece luni de la prăbușirea podului din Neamț, însă autoritățile nu au reușit să găsească o soluție tehnică pentru înlocuirea acestuia. În plus, nimeni nu și-a asumat dezastrul de pe Siret și nu s-a arătat dispus să plătească pentru el.

Procesul între firma care a reabilitat podul prăbușit și ISC Neamț înaintează cu viteza melcului

La mijlocul lunii martie, Judecătoria Roman a luat în discuție contestația societății Darcons SRL, cea care a efectuat lucrările la podul din Neamț, în legătură cu amenda primită de la Inspectoratul de Stat în Construcții Neamț, în data de 15 iunie 2022.

ADVERTISEMENT

Instanța de judecată nu consideră dosarul ca fiind unul prioritar, așa că primul termen a fost programat la opt luni de la data înregistrării (4 iulie 2022), iar următoarea înfățișare va avea loc abia la sfârșitul lui septembrie 2023.

La prima ședință, Inspectoratul de Stat în Construcții a lipsit din sala de tribunal, dar s-a consemnat că instituția a depus întâmpinare în decembrie 2022.

ADVERTISEMENT

Trei dosare penale în cazul podului prăbușit din Neamț

Potrivit datelor din dosar, consultate de FANATIK, avocatul Darcons a depus o serie de înscrisuri, cum ar fi contractul care a stat la baza lucrărilor executate, corespondența dintre companie și ISC sau acordul de asociere aflat la baza inițierii procedurii de achiziție.

Alte documente, considerate importante cauzei, nu au mai ajuns la instanță, pe motiv că acestea au fost ridicate de organele de cercetare penală. Reprezentanții socității spun că au fost declanșate trei dosare penale, iar anchetatorii au solicitat înscrisuri în original, acestea fiind, în acest moment, doar în posesia ISC.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții societății care a realizat lucrări de reabilitare la podul prăbușit de la Luțca susțin că Inspectoratul de Stat în Construcții a efectuat mai multe controale, atât în etapa execuției, cât și ulterior, și nu a găsit nicio problemă.

Reprezentanții Darcons acuză ISC că nu a sesizat nereguli, deși a controlat lucrările de mai multe ori

”În temeiul disp. art. 293, 297 şi 298 Cod procedură civilă solicită ca instanţa să facă adresă către intimat să ne comunice înscrisurile menţionate la pct. 2.1 din nota de probe, în dovedirea faptului că în cursul execuţiei acestor lucrări, potrivit planului de măsuri aprobat de ISC , ar fi trebuit să fie 14 controale pe plan de execuţie, care s-au efectuat, însă în plus,  faţă de acestea, au mai fost trei controale inopinate, dispuse din oficiu de către ISC, în diverse alte momente de execuţie.

ADVERTISEMENT

Importanţa depunerii acestor înscrisuri, este pentru a dovedi instanţei că, intimatul ca organ de control, pe fazele de inopinate, la care a efectuat aceste controale, nu a sesizat nereguli de execuţie şi nu a dispus măsuri faţă de societatea executantă, care să fi determinat concluzia anumitor nereguli de execuţie.

Se încearcă a se dovedi netemeinicia celor trei fapte contravenţionale menţionate în procesul verbal de contravenţie, susţinând ca idee principală că ele de fapt că ele nu există, susţinând că dacă, la momentul efectuării de controale pe faze, ISC ul nu a constatat neregului, nu putea să le constate nici ulterior, pentru că acele faze au fost închise, ca urmare a controalelor ISC, în cursul execuţiei”, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

Ionel Arsene, responsabil pentru reluarea traficului pe pod

Darcons a solicitat și actul semnat ”cu ocazia punerii în circulație și deschidere a circulației în perioada noiembrie – decembrie 2021, care aparține din punct de vedere juridic, dar și faptic, beneficiarului” (Consiliul Județean Neamț, n.r.)

Reprezentanții companiei care a realizat reabilitarea podului prăbușit spun că nu au avut niciodată cunoștință de hotărârea de consiliu sau dispoziția președintelui Ionel Arsene, care a dus la redeschiderea circulației pe pod.

La finalul ședinței, instanța a încuviințat proba cu înscrisuri și a trimis o adresă către ISC Neamț, pentru a pune la dispoziția judecătorilor documentele respective. De asemenea, s-a încuviințat și proba cu martori, urmând a fi citat un angajat al ISC Neamț, al cărui semnătură apare pe unul dintre procesele verbale, despre care reprezentanții Darcons spun că a fost încheiat în lipsă.

Patronul firmei care a reabilitat podul prăbușit, un apropiat PSD

Societatea SC Darcons SRL, care a realizat lucrări de reabilitare la podul prăbușit din Neamț, aparține lui Romică Rotaru, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț. Fiul acestuia, Alexandru Rotaru, a fost deputat PSD și a lucrat ca inginer la firma tatălui său. În urmă cu câteva luni, Darcons SRL a solicitat intrarea în insolvență.

Podul care s-a prăbușit în Siret a costat 8,3 milioane lei iar recepția acestuia nu a fost niciodată făcută. Romică Rotaru a declarat la Digi24 că lucrările efectuate nu au vizat structura de rezistență a podului ci doar ”tencuieli la grinzi, placa de pod și alte modernizări”.

În octombrie 2022, Ionel Arsene a fost personal la Luțca și a anunțat că podul este gata, că va fi dat în circulație și că are garanția că ”rezistă la 340 de tone”. Tot el spunea că cei de la CJ Neamț au ”urmărit îndeaproape implementarea proiectului”.

Ionel Arsene a lăsat podul prăbușit și a fugit în Italia

La o lună după ce podul s-a prăbușit, Consiliul Județean Neamț a notificat Darcons că va solicita compensații financiare pentru eșecul lucrării, conform contractului. La data de 10 martie 2023, Ionel Arsene a fost condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru corupție.

Înainte de pronunțare, președintele CJ Neamț a fugit din țară și a ajuns în Italia, acolo unde s-a predat, urmând ca autoritățile de acolo să decidă dacă îl vor extrăda pentru a-și ispăși pedeapsa.

Inspectoratul de Stat în Construcții nu a făcut publică suma cu care a amendat societatea Darcons și nici motivul pentru care a acordat contravenția.

ADVERTISEMENT
ANPC explică de ce a închis șapte săli World Class. Sunt nouă motive...
ANPC explică de ce a închis șapte săli World Class. Sunt nouă motive și cinci sancțiuni: „Am propus închiderea pentru până la 12 luni”
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un...
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un mesaj clar: "Eliberați Dragonul!"
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și...
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și grădina ca să facă autostradă. „Ce pot să fac la 80 de ani?”
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai...
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai călduros februarie din istorie
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a...
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a fost găsit mort în Spania
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din...
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie. El a adus titlul mondial pentru Germania
Prețurile la taxiuri sar în aer. Serviciul devine un lux pentru mulți români
Prețurile la taxiuri sar în aer. Serviciul devine un lux pentru mulți români
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de...
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de un laptop și lucrează de acasă. Pe Viorel nu-l deranjează deloc! ''Așa este moda, îmi place, m-a prins''
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul...
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul şi ce condamnare a primit bărbatul acuzat că a ucis-o pe fosta lui soţie
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să...
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să pui pentru a-ți ieși ca la restaurant