News

Firma care administrează spațiile de alimentație publică de la Aeroportul Otopeni a umilit Fiscul în instanță. Cum a scăpat de o datorie la tribunal

Firmele care administrează magazinele duty-free și spațiile horeca de la Aeroportul Otopeni au intrat în atenția procurorilor DNA.
05.04.2023 | 11:33
Firma care administreaza spatiile de alimentatie publica de la Aeroportul Otopeni a umilit Fiscul in instanta Cum a scapat de o datorie la tribunal
DNA instrumentează un dosar în care sunt implicate firmele care administrează spațiile comerciale din Aeroportul Henri Coandă. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook CN Aeroporturi București, retailers.ro
ADVERTISEMENT

Procurorii DNA au deschis un dosar privind activitățile comerciale derulate la Aeroportul Henri Coandă, iar săptămâna trecută au efectuat percheziții, urmate de audieri și de reținerea a patru persoane, pentru care s-a cerut arestarea preventivă. Printre acestea se numără Alexandru Ivan, fostul directorul general al Compamiei Naționale Aeroporturi București, care ar fi cerut o mită de peste 22  milioane euro pentru prelungirea contractelor magazinelor din aeroport.

Firma care administrează spații la Aeroportul Otopeni a plătit Fiscului două milioane lei

Ulterior, DNA a emis o ordonanță de începe a urmăririi penale pentru Ivan. În dosar sunt vizați și administratorii a două firme, una care operează magazine de duty-free, cealaltă care gestionează spații de alimentație publică, adică restaurantele și cafenelele de la aeroport. Conform G4media, prima firmă este Millenium Pro Design SRL, iar cea de a doua este Dnata Catering SRL.

ADVERTISEMENT

În 2018, Dnata Catering SRL, care este întregistrată în județul Ilfov, a primit de la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ilfov o decizie referitoare la obligații fiscale accesorii, în valoare de aproximativ două milioane de lei. Firma a plătit, dar a cerut în instanță anularea actului administrativ, astfel că a dat în judecată Fiscul, la Tribunalul Ilfov.

Conform portalului instanțelor de judecată, portal.just.ro, consultat de FANATIK, dosarul a fost înregistrat pe 3 iunie 2019. Ca reclamant figurează Dnata Catering SRL, iar ca părâți sunt Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ilfov, ANAF-Direcția generală de soluționare a contestațiilor, Administrația Fiscală pentru contribuabili mijlocii din cadrul Direcției generale Regionale a Finanțelor Publice bucurești și Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București-Serviciul de soluționare a contestațiilor.

ADVERTISEMENT

Dosarul s-a judecat aproape trei ani la Tribunalul Ilfov, instanță care a dat verdictul pe 20 aprilie 2022, acesta fiind favorabil Dnata Catering, deoarece a obligat Fiscul să-i restituie cele două milioane de lei. “Respinge ca neîntemeiată exceptia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei AJFP Ilfov, în reprezentarea DGRFP Bucuresti. Admite în parte cererea precizată”, se menționează în hotărâre.

Fiscul a returnat banii Dnata Catering, plus dobânzile aferente

„Obligă pârâta AJFP Ilfov, în reprezentarea DGRFP București, să restituie reclamantei sumele achitate voluntar în baza Deciziei nr. 17027620/15.01.2018 referitoare la obligații fiscale accesorii, desfiinţată prin Decizia nr. 369/24.11.2021 emisă de DGRFP Bucuresti pentru suma de 2.099.484 lei.”, se mai arată în hotărîrea judecătorilor.

ADVERTISEMENT

„Obligă pârâta AJFP Ilfov, în reprezentarea DGRFP București, la plata dobânzii fiscale aferente sumei de 2.099.484 lei, solicitate de reclamantă începând cu ziua în care a operat stingerea creanţei fiscale individualizate în actele administrativ fiscale anulate de instanţa de judecată ori desființate de organul fiscal de soluționare a contestației administrative şi până în ziua restituirii/compensării creanţei reclamantei. Obligă pârâta AJFP Ilfov, în reprezentarea DGRFP București, la plata către reclamantă a sumei de 450 lei cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând taxa judiciară de timbru”, a mai decis instanța.

Fiscul, prin Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București-Serviciul de soluționare a contestațiilor, a făcut recurs, pe 27 decembrie 2022, conform informațiilor consultate de FANATIK. Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel București, la Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, în data de 6 ianuarie 2023. Până acum, nu a fost stabilit primul termen al dosarului.

ADVERTISEMENT

Datoriile Dnata Catering erau de aproape 43 milioane lei

Dnata Catering are peste 25 puncte de lucru la Aeroportul Henri Coandă, printre acestea numărându-se cafenele, fast-food-uri și snack-bar-uri. Conform datelor de la Ministerul de Finanțe, în 2018, când a primit decizia de la Fisc, firma figura cu datorii totale de aproximativ 22 milioane lei, în timp ce profitul net a fost de 26 milioane lei. În 2019, profitul a fost de 31,2 milioane lei, iar datoriile de 27,4 milioane lei.

La finalul lui 2020, primul an al pandemiei, bilanțul a fost dezastruos, pentru că s-a întregistrat pentru prima oară pierdere, de 20,8 milioane lei, în timp ce datoriile ajunseseră la 34,4 milioane de lei. Ultimele rezultate financiare ale Dnata Catering, valabile pentru 2021, arată că firma a bifat un profit net de 8 milioane lei, în timp ce datoriile au ajuns la un nivel record, de  42,8 milioane lei.

Numele firmei Dnata Catering SRL a apărut în martie 2021, atunci când Consiliul Concurenței a anunțat că a amendat cu 6,9 milioane de lei, pentru fixarea prețurilor, șase companii care oferă servicii de alimentație publică în interiorul Aeroportului Henri Coandă. Amenda cea mai mare, de 6,62 milioane de lei, a fost primită de Dnata Catering, firma care gestionează spațiile de alimentație publică, închiriate de la Compania Națională Aeroporturi București, și care subcontractase aceste spații altor firme.

ADVERTISEMENT