News

Firma de GPL care a provocat exploziile de la Crevedia a câștigat o sumă uriașă în instanță. Flagas SRL a fost acuzată că livrează bunuri inferioare calitativ

Flagas SRL, firma care deținea stația GPL de la Crevedia, a dat în judecată o societate comercială căreia i-a livrat gaz petrolier lichefiat.
13.02.2025 | 12:52
Firma de GPL care a provocat exploziile de la Crevedia a castigat o suma uriasa in instanta Flagas SRL a fost acuzata ca livreaza bunuri inferioare calitativ
Ionuț Doldurea, patronul Flagas SRL, este inculpat în dosarul exploziilor de la Crevedia. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Inquam Photos / George Călin, Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Ionuț Doldurea și Cosmin Stângă, patronii firmei Flagas SRL, cea care deţinea staţia GPL la care s-a produs explozia de la Crevedia, din 26 august 2023, soldată cu moartea a cinci persoane şi cu rănirea a peste 50, precum şi cu distrugerea sau avarierea mai multor imobile, au fost trimişi în judecată, în iunie 2024, pentru distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Flagas SRL a avut de primit peste 330.000 lei

Prin acelaşi rechizitoriu s-a dispus trimiterea în judecată şi a firmei Flagas SRL, la care Doldurea și Stângă aveau calitatea de asociaţi şi administratori în drept şi în fapt, pentru aceleaşi  infracţiuni. Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Răcari, dar, deocamdată, nu a fost stabilit un prim termen al procesului. Firma Flagas SRL și-a continuat activitatea, iar numele societății comerciale apare ca creditor reclamant într-un dosar înregistrat pe 7 octombrie 2024 la Tribunalul Ilfov.

ADVERTISEMENT

Conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată, obiectul dosarului este ordonanță de plată, iar debitor figurează o altă firmă, Vendoroil SRL. Flagas SRL a solicitat obligarea pârâtei debitoare la plata unui debit principal în cuantum de 332.551,63 lei (aproximativ 65.000 euro), reprezentând contravaloarea mai multor facturi fiscale neachitate. Flagas SRL a arătat că, în conformitate cu prevederile contractului de vânzare-cumpărare din 10.01.2021, firma debitoare SC Vendoroi SRL, în calitate de cumpărător, s-a obligat prin prezentul contract să primească produsele petroliere (gaz petrolier lichefiat) și să plătească prețul convenit conform articolului 2 din contract.

Totodată, s-a arătat că acesta a fost încheiat pentru un an calendaristic, perioadă ce se prelungește automat, cu durate egale până la data la care una dintre părți va transmite în scris o notificare cu minimum 20 de zile lucrătoare părții adverse, înainte de încetarea valabilității contractului. Reclamanta a mai arătat că a efectuat numeroase demersuri către firma debitoare privind efectuarea debitului restant și nu a primit nici un răspuns, astfel încât au fost nevoiți a formula notificare, ce a fost transmisă la data de 06.03.2024.

ADVERTISEMENT

Vendoroil SRL a formulat întâmpinare, prin care a solicitat respingerea cererii de chemare în judecată ca neîntemeiată. În motivare a arătat că, față de somația transmisă, a formulat răspuns, respingând pretențiile afirmate, dată fiind neîndeplinirea conformă a obligațiilor contractuale asumate, prin livrarea unor bunuri inferioare calitativ și cantități diferite față de cele asumate. Totodată, a arătat că parte din pretențiile afirmate erau achitate integral, iar privitor la factura din 13 februarie 2022 nu a fost niciodată transmisă către Vendoroil SRL și nu este înregistrată în contabilitate ceea ce ridică dubii asupra valabilității creanței.

Flagas SRL a apelat la procedura specială a ordonanței de plată

Instanța a arătat că creditoarea Flagas SRL s-a întemeiat, în drept, pe dispozițiile art. 1014 și următoarele C.proc.civ. privind procedura specială a ordonanței de plată. Din ansamblul acestor prevederi legale, reiese că acei creditori care dețin o creanță certă, lichidă și exigibilă au la dispoziție pentru valorificarea acesteia o procedură specială, în situația în care singurul impediment pentru a trece la executarea silită este lipsa titlului executoriu. Scopul procedurii speciale instituite prin ordonanța de plată constă în obținerea de către creditor a unui titlu executoriu împotriva debitorului, fără a se realiza o analiză complexă a fondului raporturilor juridice pe baza unui probatoriu amplu, precum depozițiile testimoniale sau expertiza, conform procedurii de drept comun.

ADVERTISEMENT

Pe fondul cauzei, obligația de a plăti o sumă de bani este o obligație de a face, iar creditorului acestei obligații, în vederea obținerii executării acesteia prin intermediul unei acțiuni în justiție, în materia răspunderii civile contractuale, nu-i revine decât sarcina de a proba existența contractului și executarea propriilor obligații, urmată de afirmarea neexecutării obligației debitorului, acestuia din urma revenindu-i sarcina de a dovedi faptul că între cele două părți contractuale nu mai exista nici o obligație valabilă, aceasta fiind stinsă anterior prin plată.

ADVERTISEMENT

Astfel, între creditorul Flagas SRL, în calitate de vânzător, și debitorul Vendoroil SRL, în calitate de cumpărător, a existat un raport juridic de vânzare-cumpărare produse GPL – gaz lichefiat, prin care debitorul și-a asumat obligația de a plăti creditorului prețul produselor livrate, raportul fiind născut și dovedit de creditor în condițiile art. 272 C.proc.civ. prin înscrisurile depuse la dosar, în speță contract de vânzare-cumpărare din 10.01.2021, însușit de către debitor prin semnătură, în baza căruia s-au emis facturile fiscale de la dosar, care deși nu sunt însușite de partea debitoare prin semnătură, îi sunt opozabile debitorului, deoarece acestea au fost emise în executarea contractului invocat mai sus.

Debitorul nu a probat că a formulat reclamații privind cantitatea sau calitatea produselor livrate

S-a arătat că, conform articolului 9 din contract, orice reclamație privind cantitatea produselor este valabilă dacă este făcută în termen de 2 zile de la data recepției acestora de către cumpărător, dar nu mai târziu de 5 zile de la primirea respectivei mărfi, respectiv orice reclamație privind calitatea produselor este valabilă dacă este făcută în termenul de garanție/valabilitate acordat de producător și înscris în raportul de încercare ce însoțește produsul la fiecare livrare. Reclamațiile făcute după acest termen nu sunt opozabile vânzătorului și nu-i creează nicio răspundere. Cu toate că îi revenea sarcina probei, debitorul Vendoroil SRL nu a probat că ar fi formulat anterior acestui proces civil reclamații adresate către creditor privind cantitatea sau calitatea produselor livrate, astfel încât toate apărările debitorului sub acest aspect din cuprinsul întâmpinării apar ca fiind pur formale, având drept unic scop respingerea ordonanței de plată pe motivul existenței unui presupus diferend ce antamează fondul raportului juridic dedus judecății.

Instanța a menționat că, având în vedere că, în speța de față, creditorul Flagas SRL, prin înscrisurile depuse la dosar, a făcut dovada existenței unui contract valabil și executarea propriilor obligații, afirmând în același timp neexecutarea obligațiilor de către debitor, acestuia din urmă îi revenea sarcina de a dovedi că, în speță, a executat propriile obligații. Or, debitorul, deși a avut posibilitatea, nu a solicitat instanței încuviințarea și administrarea probei cu înscrisuri din care să rezulte că a achitat în întregime și în termen obligațiile în cauză, fapt care va avea ca și efect rămânerea în ființă a prezumției relative a neachitării datoriilor. Rezultă, deci, că împotriva debitorului creditorul are o creanță certă, lichidă și exigibilă de 332.551,63 lei. Sunt, prin urmare, îndeplinite condițiile necesare pentru emiterea unei ordonanțe de plată, se menționează în dosarul consultat de FANATIK.

În ce privește dobânda legală, în cazul în care o sumă de bani nu este plătită la scadență, creditorul are dreptul la daune moratorii, de la scadență până la momentul plății, în cuantumul convenit de părți sau, în lipsă, în cel prevăzut de lege, fără a trebui să dovedească vreun prejudiciu, iar între profesioniști rata dobânzii legale penalizatoare se stabilește la nivelul ratei dobânzii de referință plus 8 puncte procentuale. Ca atare, cum în speță datoria pârâtului este una exprimată în bani, lichidă și exigibilă, instanța a specificat că urmează să oblige debitorul să plătească creditoarei dobândă legală, calculată la debitul restant de la data scadenței facturilor fiscale și până la data achitării integrale a debitului restant. Pe 10 ianuarie 2025, Tribunalul Ifov a admis cererea Flagas SRL și a obligat Vendoroil SRL  să îi plătească creditoarei suma de 332.551,63 lei, precum și dobânda legală.