Pe 10 iunie 2024, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție i-a trimis în judecată pe Daniel Ionuț Doldurea și Cosmin Ionuț Stîngă, patronii SC Flagas SRL, compania care deține stația ilegală de GPL din Crevedia, cea la care a avut loc explozia devastatoare din 26 august 2023 soldată cu moartea a cinci persoane şi cu rănirea a peste 50, precum şi cu distrugerea sau avarierea mai multor imobile.
Doldurea și Stîngă au fost trimiși în judecată pentru distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. În dosarul de la Judecătoria Răcari sunt 39 de părți vătămate și 149 de părți civile, dar nu au început, încă, audierile pe fondul cauzei, deși a trecut un an de la înregistrarea dosarului, care nu a trecut încă de camera preliminară. În același dosar este implicată și Flagas SRL.
Numele firmei apare ca reclamant într-un dosar înregistrat pe 17 martie 2025 la Tribunalul Olt, al cărui obiect este „ordonanță de plată”, pârât figurând GPL Consum SRL, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. Flagas SRL a solicitat să fie dispusă emiterea unui ordonanţe de plată, respectiv obligarea pârâtei la plata sumei de 350.536 lei, reprezentând contravaloarea combustibilului de tip GPL livrat către pârâta GPL Consum în perioada 08.08.2024-20.10.2024, conform facturilor atașate la dosar. Totodată, a solicitat obligarea acesteia la plata dobânzii legale penalizatorii, astfel cum a indicat în cererea de emitere a ordonanţei, obligarea acesteia la suma ce reprezintă actualizarea cu indicele de inflație, de la data scadenței până la data efectivă a debitului pentru ambele situații.
Instanța a apreciat că reclamanta Flagas SRL deține o creanță certă, lichidă și exigibilă constând în obligația de plată a contravalorii serviciilor prestate, în beneficiul pârâtei. Dovada dreptului de creanță s-a născut în primul rând în baza contractului, ulterior s-au emis facturi şi s-a livrat combustibilul. Creanța este certă, pentru că existența ei neîndoielnică rezultă din facturile emise. În ceea ce privește caracterul lichid al creanței, obiectul acestea trebuie să fie determinat prin înscrisurile care atestă sau conţin elemente care să permită stabilirea lui.
Instanța a menționat că creanța este lichidă, pentru că obiectul acesteia este determinat, iar facturile fiscale împreună cu tichetele conțin elemente care permit stabilirea acestuia. Concluzionând, Flagas SRL a solicitat să fie avute în vedere toate argumentele indicate în cererea de chemare în judecată, să fie admisă acțiunea astfel cum a fost formulată şi să fie avute în vedere și argumentele cu privire la indicele de inflație și dobânda legală.
În fapt, Flagas SRL a arătat că între ea, în calitate de vânzător, și debitoare, în calitate de cumpărător, s-a încheiat contractul pentru livrare Carburant (GPL) în skid Tert nr. 8/16.01.2020. Obiectul contractului îl constituie vânzarea de către reclamantă către GPL Consum SRL a produsului gaz petrol lichefiat (tip GPL). În perioada 08.08.2024 – 20.10.2024, Flagas SRL a livrat combustibil tip GPL către GPL Consum SRL, în valoare de 350.536 lei, conform facturilor atașate. Valoarea de 350.536 lei pentru contravaloarea combustibilului este determinată pe baza facturilor fiscale legal emise și comunicate, a căror scadență a fost depășită.
De asemenea, Flagas SRL a precizat că debitoarei i-a fost comunicată o somație, cu respectarea condițiilor instituite de această normă legală, așa cum rezultă din somația înregistrată pe 03.02.2025. Din punctul de vedere al exigibilității creanței, este necesar ca obligația debitorului să fie scadentă sau ca acesta să fie decăzut din beneficiul termenului de plată, ori, în cauză, reclamanta dovedește că sumele solicitate au devenit scadente anterior introducerii cererii de emitere a ordonanței de plată.
În dosar se arată că, întrucât debitoarea nu face dovada achitării sumelor solicitate prin cererea de emitere ordonanță de plată, reclamanta este îndreptățită la primirea dobânzii legale penalizatoare, precum și la actualizarea sumei cu indicele de inflație, începând cu data scadenței fiecărei facturi restante. S-a arătat că se impune obligarea debitoarei la plata dobânzii legale penalizatoare, de la data scadenței fiecărei facturi fiscale restante până la data plății efective a debitului principal. De asemenea, se impune obligarea debitoarei la suma ce reprezintă actualizarea sumei cu indicele de inflație, de la data scadenței fiecărei facturi fiscale restante și până la data plății efective a debitului principal.
Instanța a menționat că, prin urmare, obligația în speță, neexecutată față de momentul scadenței, este susceptibilă de daune-interese (ca pentru orice participant la raporturile juridice, care nu se poate pretinde exonerat de această formă de răspundere, indiferent de culpa ce i-ar reveni), fără a se cere creditorului să justifice vreo pagubă, prezumată de legiuitor la nivelul dobânzii legale. În cauză, dobânda legală începe să curgă la data emiterii fiecărei facturi. Cu privire la întinderea prejudiciului reprezentat de dobânda legală, debitoarea datorează dobânda legală pentru întregul debit neachitat, de la data scadenței fiecărei facturi restante și până la data plății efective. Cu privire la întinderea prejudiciului reprezentat de actualizarea sumei cu indicele de inflație, debitoarea datorează suma actualizată pentru întregul debit neachitat de la data scadenței fiecărei facturi restante până la data plății efective.
Instanţa a constatat faptul că vânzătorul, respectiv creditorul a dovedit raportul juridic încheiat între părţi cât şi îndeplinirea obligaţiilor, prin înscrisurile depuse la dosar, în speță contract de vânzare-cumpărare GPL, însușit de către debitor prin semnătură, în baza căruia s-au emis facturile fiscale de la dosar, care deși nu sunt însușite de partea debitoare prin semnătură, îi sunt opozabile debitorului, deoarece acestea au fost emise în executarea contractului invocat mai sus. Având în vedere că debitoarea nu a achitat suma datorată, aceasta datorează creditoarei suma reprezentând dobânda legală penalizatoare calculată prin raportare la debitul principal în cuantum de 350.536 lei, de la data scadenţei fiecărei facturi restante şi până la plata debitului principal.
Pe 16 aprilie 2025, Tribunalul Olt a admis cererea formulată de Flagas SRL, în contradictoriu cu debitorul GPL Consum SRL și a obligat debitoarea la plata către creditoare, în termen de 30 de zile de la comunicare, a sumei de 350.536 lei, cu titlu de debit principal, sumă ce se va actualiza cu indicele de inflaţie, se arată în dosarul consultat de FANATIK. De asemenea, a obligat debitoarea la plata către creditoare a dobânzii legale penalizatoare, de la data scadenţei fiecărei facturi restante şi până la plata debitului prinicipal. Deși a câștigat procesul, Flagas SRL a solicitat deschiderea procedurii falimentului GPL Consum SRL, la cererea creditorului, dosarul fiind înregistrat pe 5 mai 2025 la Tribunalul Ilfov. Primul termen a fost programat pentru 4 noiembrie 2025.