News

Firma de videochat a fraților Tate nu și-a plătit datoriile. Ce prejudiciu a fost creat

Talisman Enterprises SRL, firma prin care frații Tate își derulează activitățile de videochat, a fost dată în judecată pentru neplata facturilor.
03.04.2025 | 09:03
Firma de videochat a fratilor Tate nu sia platit datoriile Ce prejudiciu a fost creat
Firma fraților Tate nu și-a achitat facturile către compania care le-a oferit servicii de monitorizare video. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Inquam photos/Eduard Vănătoru, Hepta
ADVERTISEMENT

Frații Tate au fost chemați pe 1 aprilie la sediul DIICOT, iar procurorul de caz i-a anunțat despre prelungirea controlului judiciar. În aceeași zi, ei au plecat în Dubai cu un avion privat, dar au menţionat că  vor reveni în România în termenul legal de două luni, conform obligaţiilor controlului judiciar. În această săptămână, ei urmau să își ridice cele 14 maşini de lux sechestrate de autorităţile române, după o cerere formulată de avocați. Printre acestea se numără trei Porsche, două Ferrari, două Aston Martin și un Rolls-Royce.

Firma fraților Tate a acumulat datorii de 1.300 lei la BGS

Andrew şi Tristan Tate au fost trimişi în judecată de DIICOT în iunie 2023, fiind acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, viol, acces ilegal la sistem informatic, lovire sau alte violenţe. În decembrie 2024, instanţele au anulat rechizitoriul procurorilor, iar dosarul s-a întors la DIICOT pentru refacerea urmăririi penale.

ADVERTISEMENT

Printre bunurile sechestrate fraților Tate s-a numărat și firma Talisman Enterprises SRL, prin care cei doi își derulau activitățile de videochat. Numele societății comerciale apare ca pârât într-un dosar înregistrat la Judecătoria Sectorului 3, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. Reclamant figurează BGS Monitorizare și Intervenție SRL, iar obiectul dosarului este „cerere de valoare redusă”.

BGS a solicitat instanţei să oblige Talisman Enterprises SRL la plata sumei de 1.282,99 lei reprezentând debit principal şi plata dobânzii de 0,2% aferentă. De asemenea, BGS a mai solicitat şi plata cheltuielilor de judecată constând în taxa judiciară de timbru, furnizare informații de bază pârât şi onorariul de avocat.

ADVERTISEMENT

În motivarea acţiunii, BGS a arătat că, în fapt, în urma derulării de raporturi comerciale între părţi, în temeiul contractului de monitorizare şi intervenţie rapidă din 26.11.2021, BGS a prestat servicii conform Legii nr. 333/2003, iar din neachitarea la data scadentă a acestora s-a născut un prejudiciu total în valoare de 1.282,99 lei, debit principal (conform facturilor ataşate la dosar).

Datoriile s-au acumulat în perioada martie-mai 2023

Talisman Enterprises SRL, deşi legal încunoştinţat în acest sens, nu a depus sau trimis formularul de răspuns completat corespunzător şi nici nu a răspuns prin orice alt mijloc adecvat fără utilizarea formularului de răspuns. Contractul dintre părți a avut ca obiect supravegherea electronică de la dispeceratul BGS, efectuată de prestator în favoarea beneficiarului, cu aparatură adecvată, la obiectivul situat în Voluntari, acolo unde se află vila fraților Tate.

ADVERTISEMENT

Conform contractului, tariful abonamentului lunar a fost stabilit la suma de 350 lei + TVA, iar factura lunară reprezentând contravaloarea abonamentului pentru serviciile de monitorizare urma să se emită în avans pentru luna în curs, iar plata urma să se efectueze până pe data de 30 a lunii respective. BGS a arătat că și-a îndeplinit obligațiile contractuale, emițând trei facturi, în perioada martie-mai 2023 (de 424,83 lei,  424,83 lei și  433,33 lei), în valoare totală de 1.282,99 lei.

ADVERTISEMENT

Instanța a specificat că contractul valabil încheiat are putere de lege între părţile contractante, iar orice persoană trebuie să îşi execute obligaţiile pe care le-a contractat. Atunci când, fără justificare, nu îşi îndeplineşte această îndatorire, ea este răspunzătoare de prejudiciul cauzat celeilalte părţi şi este obligată să repare acest prejudiciu, în condiţiile legii.

Firma fraților Tate a fost obligată de instanță să plătească facturile neachitate

În dosarul consultat de FANATIK se menționează că în cauză prezintă importanță contractul părților, în special dispozițiile prin care Talisman Enterprises SRL s-a obligat să achite contravaloarea facturilor emise de către BGS, pentru luna în curs, până la data de 30 a lunii pentru care aceasta a fost emisă. Prin urmare, prin neachitarea facturilor emise de către reclamant, firma fraților Tate a încălcat obligațiile contractuale asumate.

Totodată, facturile care fac obiectul prezentei cauze au fost emise în temeiul contractului menţionat, suma facturată pentru fiecare lună fiind echivalentul tarifului stabilit prin contract. Potrivit regulilor generale în materia probei plăţii, creditorul trebuie să facă dovada creanţei sale, după care se prezumă neexecutarea, revenind debitorului sarcina de a face dovada stingerii creanţei prin plată sau prin orice mod admis de lege. Reclamantul a dovedit existenţa în patrimoniul său a unei creanţe certe, lichide şi exigibile, iar pârâtei îi revine obligaţia de a plăti echivalentul bănesc al serviciilor de care a beneficiat, aceasta nefăcând dovada stingerii obligaţiei prin plată.

Pentru aceste motive, instanţa a arătat că va admite acţiunea şi va obliga pârâtul să plătească reclamantului suma de 1.282,99 lei în temeiul facturilor emise conform contractului menționat. În ceea ce priveşte penalităţile de întârziere în cuantum de 0,2% solicitate de la data scadenţei fiecărei facturi, instanţa le-a considerat întemeiate. Această decizie a fost luată de Judecătoria Sectorului 3 pe 4 septembrie 2024, astfel că firma de videochat a fraților Tate a pierdut procesul cu BGS.