Elena Udrea este în Bulgaria, acolo unde se află în detenție, în așteptarea verdictului Curții de Apel din Sofia, ce va fi dat pe 14 aprilie, în cazul punerii în executare a mandatului european de arestare care s-a emis pe numele ei. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins joia trecută contestația depusă de Elena Udrea în dosarul Gala Bute, un dosar în care apare și firma SC Kranz Eurocenter SRL, deținută de afaceristul Corin Boian, unul din denunțătorii lui Udrea.
În urma sentinței definitive, Elena Udrea trebuie să plătească, cu titlu de despăgubiri civile aproximativ 3 milioane de euro către Autoritatea Națională pentru Turism. Mai mult, Udrea trebuie să achite 600.000 euro către martorul Corin Boian și 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean.
Gărdean și Boian dețin firme care au primit contracte finanțate de către Ministerul Turismului, în perioada în care Udrea se afla la conducerea instituței. În 2015, Gărdean dezvăluia procurorilor: ”Boian Corin a venit la biroul meu din Băneasa, având cu el o geantă neagră de mână, cam de dimensiunea unei unităţi centrale de calculator în care avea o sumă de bani, spunându-mi că sunt 600.000 euro.”
Adrian Gărdean a mai mărturisit: ”În aceeaşi geantă am pus şi eu 300.000 euro. Din câte îmi amintesc, toţi banii pe care i-am pus eu erau în bancnote mari, de 500 de euro. De la biroul meu, am mers împreună cu Boian Corin, cu maşina acestuia, la sediul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului din apropierea Casei Poporului”.
Totul s-a tratat în biroul secretarului general al ministerului. “Am mers în biroul lui Nastasia Gheorghe, am aşteptat o perioadă în secretariat, după care secretara m-a invitat să intru într-o sală de şedinţe, faţă în faţă cu biroul domnului Nastasia, în care se intra tot din secretariat. După un timp, în acea încăpere a venit Nastasia Gheorghe. Nastasia Gheorghe avea la el o situaţie cu finanţările ministerului pentru proiectele derulate de acesta, incluzându-le pe cele de la Straja şi Parâng. I-am spus că în geantă sunt 900.000 euro, întrucât doar atât am putut strânge, urmând diferenţa să fie plătită în cursul anului următor”, a declarat Adrian Gărdean.
Așadar, afaceristul piteștean Corin Boian, cel care are firma SC Kranz Eurocenter SRL, specializată în lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, a oferit cea mai mare mită în dosarul Gala Bute, pe care acesta trebuie să o recupereze de la Elena Udrea, conform verdictului din dosar. Procurorii au susținut că, în anul 2011, Elena Udrea a cerut și a primit de la Adrian Gărdean foloase materiale în valoare de 10% din plățile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de SC Termogaz Company Sa, compania lui Gărdean, și SC Kranz Eurocenter SRL, compania lui Boian.
În ceea ce privește SC Kranz Eurocenter SRL, procurorii au investigat modul în care s-a demarat investiția în domeniul schiabil din Parâng, unul din proiectele dezvoltate de Ministerul Turismului condus de Elena Udrea. Este vorba despre modul cum a fost decontat primul milion de lei acordat de minister. SC Kranz Eurocenter SRL a câștigat un contract uriaș, de 67 milioane de euro, fiind eligibilă pentru licitație, deși firma avea datorii uriașe.
Conform datelor de la Ministerul de Finanțe, consultate de FANATIK, SC Kranz Eurocenter SRL avea datorii de 34.027.938 lei în 2010, iar în 2011, anul în care Corin Boian a dat șpaga de 600.000 de euro, firma sa acumula datorii de 44.082.673 lei, adică cu aproximativ 10 milioane de lei în plus față de anul precedent.
Paradoxal sau nu, din 2018, anul în care s-a dat verdictul în dosarul Gala Bute, iar Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare, firma lui Corin Boian a înregistrat cifre tot mai bune, semn că afacerile au înflorit, iar contractele se derulau pe bandă rulantă. Astfel, firma a bifat un profit net de 2.870.070 lei, cel mai mare de la înființarea companiei, adică din 2005. Mai mult, datoriile au scăzut până la 27.663.749 lei la finalul aceluiași an.
În 2019, profitul net al SC Kranz Eurocenter SRL a fost de 11.169.086 lei, de aproape 4 ori mai mare decât cel din 2018, în vreme ce datoriile scădeau, ajungând la 17.350.768 lei. Ultimele date disponibile, pentru 2020, consultate de FANATIK, arată că firma lui Corin Boian a înregistrat un profit net de 8.513.992 lei, al doilea cel mai mare din istoria firmei, după cel din 2019.
În 2014, firma lui Corin Boian a ajuns în atenția procurorii DNA într-un dosar de evaziune fiscală unde prejudiciul se ridică la suma de 2.385.000 de lei. Acțiunea are în vedere 26 de societăţi comerciale şi 20 de persoane bănuite de comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi executare de activităţi miniere, fără licenţă sau permis de exploatare.