Decizie neașteptată a Judecătoriei Roman în cazul podului reabilitat de la Neamț, care s-a prăbușit în vara anului 2022, la doar câteva luni de la inaugurare. Instanța a admis contestația societății Darcons împotriva împotriva ISC Neamț (Inspectoratul de Stat în Construcții), cu privire la procesul verbal de contravenție în cazul prăbușirii podului.
Mai exact, instanța a exonerat societatea Darcons de plata unei amenzi de 130.000 de lei pe care ISC Neamț a aplicat-o la data de 15 iunie 2022, la câteva zile după prăbușirea podului de la Luțca. Instituția trebuie să plătească, acum, și cheltuieli de judecată. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
”Admite plângerea contravenţională formulată de petentul SC DARCONS SRL în contradictoriu cu intimatul INSPECTORATUL DE STAT ÎN CONSTRUCŢII-INSPECTORATUL JUDEŢEAN DE CONSTRUCŢII NEAMŢ (ISC).
Anulează procesul-verbal de contravenţie seria C nr. 2001329 din data de 15.06.2022 emis de INSPECTORATUL JUDEŢEAN ÎN CONSTRUCŢII NEAMŢ.
Exonerează petentul de executarea sancţiunii principale a amenzii contravenţionale în cuantum de 130.000 lei. În temeiul art. 451 alin. (2) Cod procedură civilă reduce cuantumul onorariului avocatului petentului, de la suma de 8.500 lei la suma de 3.000 lei.
Admite în parte capătul accesoriu de cerere privind cheltuielile de judecată şi, în consecinţă, obligă intimatul să plătească petentului suma de 3020 lei cu titlu de cheltuieli de judecată”, se arată în decizia Judecătoriei Neamț, din data de 31 octombrie 2024.
Societatea Darcons SRL aparține lui Romică Rotaru, fost vicepreședinte CJ Neamț din partea PSD. Acesta este tatăl fostului deputat PSD, Alexandru Rotaru (mandatul 2016 – 2020). Darcons a fost una dintre firmele abonate la contractele autorităților locale, iar după prăbușirea podului peste râul Siret a intrat în insolvență.
În instanță, Darcons a susținut că ISC Neamț a efectuat mai multe controale, atât în etapa execuției, cât și după finalizarea lucrărilor, însă nu a găsit nicio problemă. Reprezentanții societății au cerut instituției să prezinte în instanță o serie de înscrisuri care să dovedească faptul că lucrarea a fost verificată.
”Importanţa depunerii acestor înscrisuri, este pentru a dovedi instanţei că, intimatul ca organ de control, pe fazele de inopinate, la care a efectuat aceste controale, nu a sesizat nereguli de execuţie şi nu a dispus măsuri faţă de societatea executantă, care să fi determinat concluzia anumitor nereguli de execuţie”, se arată în dosarul consultat de FANATIK.
De asemenea, cei de la Darcons au susținut că nu poartă vina prăbușirii podului, pentru că documentul de redeschidere a circulației a fost semnat, la finalul anului 2021, de președintele CJ Neamț, la acea vreme Ionuț Arsene.
Avocatul Darcons a atacat și legalitatea procesului verbal, despre care a susținut că a fost întocmit de agentul constatator ”sub presiunea aflată atunci, la fața locului”. Mai exact, acesta ar fi ”uitat” să consemneze data săvârșirii contravenției, lucru care atrage după sine anularea procesului verbal.
La mai bine de doi ani de la prăbușirea podului de la Neamț, autoritățile nu au reușit să reconstruiască obiectivul. La începutul acestui an, albia Siretului a fost eliberată, iar în septembrie 2024 a fost postat anunțul de licitație privind contractul de reconstrucție al podului prăbușit.
Valoarea estimată a lucrărilor este de 29,1 milioane lei fără TVA, adică circa 6 milioane de euro. Podul va fi construit peste pilonii existenți. Doar pentru studiul de fezabilitate, Consiliul Județean Neamț a cheltuit 255.000 de lei fără TVA.