George Simion se află pe lista celor 14 candidați validați de Biroul Electoral Central pentru alegerile prezidențiale din 4 mai (primul tur) și 18 mai (cel de-al doilea tur). Liderul AUR este, astfel, principalul candidat al polului suveranist, după retragerea din cursa electorală a Anamariei Gavrilă, președinta POT.
Înainte să intre în politică, George Simion a fost angajat, în perioada 2012-2020, ca director de marketing la firma Ideal Proiect Architecture & Engineering SRL, compania fiind specializată în proiecte de inginerie și arhitectură. Firma este controlată de Dorin Marius Lulea, unul dintre fondatorii și sponsorii AUR. Numele Ideal Proiect Architecture & Engineering SRL apare ca pârât într-un dosar înregistrat pe 8 decembrie 2020 la Judecătoria Buftea.
Conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată, reclamant figurează compania Engie Romania SA, iar obiectul dosarului este „cerere de valoare redusă”. În dosar se arată că între reclamantă, în calitate de prestator, şi pârâtă, în calitate de beneficiar, s-au încheiat contractul vânzare cumpărare gaze naturale din octombrie 2017, având ca obiect furnizarea gazelor naturale la locul de consum situat în județul Ilfov și contractul vânzare cumpărare gaze naturale din noiembrie 2018 având ca obiect furnizarea gazelor naturale la locul de consum situat la adresa unde se află o vilă a firmei.
Practic, cele două contracte dintre Engie SA și Ideal Proiect Architecture & Engineering SRL au fost parafate în perioada în care George Simion era director al firmei. În dosar se menționează că, în temeiul acestor contracte, reclamanta a emis facturi în cuantum total de 1.022,70 lei. Ca urmare a neachitării facturilor la scadență, Engie a calculat penalități de întârziere în cuantum total de 136,21 lei. În drept, instanța a reţinut dispoziţiile potrivit cărora „contractul valabil încheiat are putere de lege între părţile contractante”, astfel încât prin această dispoziție legală se instituie forţa obligatorie a contractului între părţile contractante.
Conform Codului civil ”creditorul are dreptul la îndeplinirea integrală, exactă şi la timp a obligației”, iar ”culpa debitorului unei obligații contractuale se prezuma prin simplul fapt al neexecutării”. Instanța a reţinut că reclamanta a făcut dovada existenței convenției între părţi, precum şi a obligațiilor care îi reveneau pârâtei, operând astfel prezumția atât în ceea ce priveşte neexecutarea obligațiilor, cât şi cu privire la culpa în neexecutarea acestora. În ceea ce privește factura din decembrie 2019, în cuantum de 520,49 lei, instanța a reținut că a aceasta a fost achitată de pârâtă în cursul litigiului, potrivit ordinului de plată aflat la dosar.
Referitor la factura din septembrie 2019, în cuantum de 5.125,83 lei, instanța a reținut că în mod corect a fost emisă pe numele pârâtei, având în vedere că aceasta nu a făcut dovada că a notificat reclamanta cu privire la încetarea contractului de furnizare a gazelor naturale din noiembrie 2018, simpla dobândire a imobilului de către un alt proprietar nefiind suficientă pentru a opera transmisiunea obligațiilor contractuale specifice contractelor de vânzare – cumpărare gaze naturale încheiate de fostul proprietar.
Având în vedere aceste considerente, instanța a admis acțiunea astfel cum a fost precizată, urmând a obliga pârâta la plata sumei de 502,21 lei reprezentând contravaloare factura neachitată și la plata penalităților de întârziere în cuantum de 9,3 lei. Această decizie a fost luată de Judecătoria Buftea pe 23 iunie 2021. Ideal Proiect Architecture & Engineering SRL a formulat apel, iar dosarul a ajuns la Tribunalul Ilfov
Instanţa a învederat apelantei pârâte, Ideal Proiect Architecture & Engineering SRL, posibilitatea de a formula cerere de acordare a facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru, în termen de 5 zile de la primirea comunicării, şi cerere de reexaminare a taxei judiciare de timbru, în termen de 3 zile de la comunicare. La data de 12.01.2022, apelanta pârâtă a depus chitanţa din 10.01.2022, prin care a achitat taxa judiciară de timbru în parte, în sensul că a achitat suma de 20 de lei, din totalul de 25 de lei.
Sub aspectul excepţiei insuficienței timbrării cererii de apel, tribunalul a reţinut că „taxele judiciare de timbru se datorează atât pentru judecata în primă instanţă, cât şi pentru exercitarea căilor de atac, în condiţiile prevăzute de lege” și că „taxele judiciare de timbru se plătesc anticipat, cu excepţiile prevăzute de lege.” De asemenea, tribunalul a reţinut că, „în cazul în care cererea este supusă timbrării, dovada achitării taxelor datorate se ataşează cererii”.
Netimbrarea sau timbrarea insuficientă atrage anularea cererii de chemare în judecată, în condiţiile legii”. Conform art.470 alin.(2) C. proc.civ., „la cererea de apel se va ataşa dovada achitării taxelor de timbru”, iar potrivit alineatului 3 al aceluiaşi articol, această cerinţă este prevăzută sub sancţiunea nulităţii şi nu poate fi complinită decât până la primul termen de judecată la care partea a fost legal citată în apel, se menționează în dosarul consultat de FANATIK.
Prin urmare, în raport de dispoziţiile legale anterior menţionate, tribunalul a constatat că Ideal Proiect Architecture & Engineering SRL nu a achitat integral taxa de timbru datorată pe cererea de apel, deşi i s-a comunicat acesteia obligaţia de a o achita, iar lipsa dovezii achitării taxei de timbru în integralitatea sa nu a fost complinită până la primul termen de judecată în apel, la care apelanta a fost legal citată, astfel că urmează a fi admisă excepţia insuficienței timbrării, invocată din oficiu, şi va fi anulat apelul, ca insuficient timbrat. Practic, firma la care George Simion a fost director a pierdut procesul pentru doar 5 lei, diferența dintre cei 20 achitați și cei 25 care trebuiau plătiți. Pe 3 ianuarie 2025, la Judecătoria Buftea a fost înregistrat un alt dosar al cărui obiect este „ordonanță de plată”, în care Engie Romania SA figurează drept creditor, iar Ideal Proiect Architecture & Engineering SRL este debitor, primul termen fiind programat pe 29 aprilie 2025.