News

Firma lui Dumitru Buzatu, administrată de secretara sa, a făcut un împrumut uriaș. Cu ce a fost garantat creditul

Dumitru Buzatu și secretara sa de la CJ Vaslui, Ana Maria Obreja, sunt parteneri într-o firmă din domeniul agriculturii.
18.10.2023 | 13:32
Firma lui Dumitru Buzatu administrata de secretara sa a facut un imprumut urias Cu ce a fost garantat creditul
Ana Maria Obreja, secretara lui Dumitru Buzatu, administrează firma acestuia, care activează în domeniul agriculturii. Colaj: FANATIK, Sursa foto: INQUAM Photos / Octav Ganea, Vremea nouă
ADVERTISEMENT

Dumitru Buzatu, fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui, se află în arest preventiv după ce a primit ca mită 1,25 milioane de lei de la afaceristul Emil Savin, sumă care reprezenta 10% din valoarea unui contract pentru repararea unui drum județean. La momentul flagrantului a fost martoră și Ana Maria Obreja, secretara acestuia, aflată într-o mașină ce mergea în fața celei în care erau Buzatu și șoferul său.

Firma lui Dumitru Buzatu a făcut un credit de 160.000 euro

În această perioadă, procurorii DIICOT au audiat-o și pe Ana Maria Obreja în dosarul lui Buzatu, presa locală locală susținând că secretara ar deține mai multe bunuri imobile pe care fostul președinte al CJ Vaslui le-ar fi trecut pe numele ei. Buzatu și Obreja sunt parteneri într-o firmă,  SC Acip Perla SRL.

ADVERTISEMENT

Aceasta a fost înființată în 2018 și are ca obiect de activitate „cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și a plantelor producatoare de semințe oleaginoase”. Dumitru Buzatu este asociat unic al societății comerciale, în timp ce Ana Maria Obreja a fost numit administrator.

Pe 14 iulie 2023, Acip Perla SRL a parafat un contract de ipotecă mobiliară, creditor fiind Deutsche Leasing Romania IFN SA, conform datelor consultate de FANATIK în Registrul Național de Publicitate Mobiliară. Acest contract a fost încheiat „în vederea îndeplinirii de către Acip Perla S.R.L. a tuturor obligațiilor garantate (cu o sumă maxim garantată estimată cu bună credință la 159.497,49 EUR) asumate față de Deutsche Leasing Romania IFN SA”.

ADVERTISEMENT

În documente se menționează că în temeiul facilității de credit din data de 14.07.2023, Acip Perla S.R.L. constituie o ipotecă mobiliară asupra activelor menționate în continuare, active care au fost achiziționate de Acip Perla SRL în temeiul contractului de vânzare-cumpărare nr. TA2023-0854 / 29.08.2023 încheiat cu TITAN MACHINERY AUSTRIA GMBH.

Creditul a fost garantat cu un tractor cumpărat din Austria

Astfel, bunul cu care a fost contractat creditul este un tractor agricol marca CASE IH, model MAXXUM 150, fabricat în 2023, achiziționat de firma lui Buzatu de la compania din Austria, pentru a garanta suma de 159.497,49 euro primită drept credit de la Deutsche Leasing Romania IFN SA. Pe site-urile din România, modelul de tractor achiziționat de firma lui Buzatu poate fi cumpărat cu 95.000 euro fără TVA, dar modelul este fabricat în 2022.

ADVERTISEMENT

Ipoteca mobiliară se constituie prin încheierea contractului de ipotecă, însă ea produce efecte de la data la care obligaţia garantată ia naştere, iar constituitorul dobândeşte drepturi asupra bunurilor mobile ipotecate. Conform definiției din Codul Civil, ipoteca în sens larg este un drept real asupra unor bunuri mobile sau imobile, afectate executării unei obligații.

ADVERTISEMENT

Ipoteca mobiliară este o garanţie reală, accesorie și indivizibilă, izvorâtă printr-un contract scris între părți în vederea garantării unei creanțe. În cazul unui contract de credit de valoare mai mică, atunci când nu se solicită o garanție imobiliară (un imobil, apartament sau casă), un creditor poate cere debitorului, ca și garanție pentru suma împrumutată, o ipotecă mobiliară asupra conturilor deschise la acea bancă.

Firma lui Dumitru Buzatu avea datorii de 1,4 milioane lei

Se mai pot ipoteca creanţe băneşti născute din contractul de vânzare, acţiuni şi părţi sociale, valori mobiliare şi alte instrumente financiare, drepturi de proprietate intelectuală şi orice alte bunuri incorporale, recoltele care urmează a fi culese, pădurile care urmează a fi tăiate,  echipamentele, instalaţiile şi orice alte bunuri destinate să servească în mod durabil exploatării unei întreprinderi.

FANATIK a dezvăluit în exclusivitate că Acip Perla SRL a primit, în 2019, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, suma de aproximativ 4.500 euro, deoarece în acea vară a fost secetă, iar culturile de toamnă au fost afectate. În acel an, Acip Perla SL a realizat un profit net de doar 9.468 lei, cel mai mic de la înființarea firmei.

În anul următor, 2020, firma lui Dumitru Buzatu a înregistrat cel mai mare profit net de când activează, acesta fiind de 88.867 lei, la o cifră de afaceri de 146.863 lei. În 2022, firma a bifat un profit net de 75.000 lei, în timp ce cifra de afaceri a fost de 342.994 lei. La finalul lui 2022, confirm datelor de la Ministerul de Finanțe, Acip Perla SRL avea datorii de 1.406.787 lei.