News

Firma-mamă a Yandex, ”Google-ul Rusiei”, vrea să rupă legăturile cu Moscova. Efectul asupra planurilor lui Putin

Compania-mamă a unui gigant tehnologic cunoscut drept "Google al Rusiei" vrea să rupă legăturile cu Moscova pentru a se salva de consecințele războiului.
27.11.2022 | 14:47
Firmamama a Yandex Googleul Rusiei vrea sa rupa legaturile cu Moscova Efectul asupra planurilor lui Putin
Yandex a fost grav afectată de sancțiunile impuse Rusiei Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Plecarea companiei-mamă a Yandex ar fi un eșec pentru eforturile președintelui Vladimir Putin de a dezvolta înlocuitori autohtoni pentru tehnologia occidentală.

Firma-mamă a Yandex, ”Google-ul Rusiei”, vrea să rupă legăturile cu Moscova

Firma-mamă a celei mai importante companii de tehnologie din Rusia, Yandex, vrea să taie legăturile cu țara pentru a-și proteja noile afaceri de consecințele războiului din Ucraina, ceea ce ar reprezenta un potențial eșec pentru eforturile președintelui Putin de a dezvolta înlocuitori autohtoni pentru bunurile și serviciile occidentale de înaltă tehnologie care au fost sufocate de sancțiuni.

ADVERTISEMENT

În cadrul unei revizuiri radicale, holdingul olandez proprietar al Yandex – adesea numit “Google al Rusiei” – și-ar transfera cele mai promițătoare tehnologii noi pe piețele din afara Rusiei și și-ar vinde afacerile sale din Rusia, inclusiv un popular browser de internet și aplicații de livrare de mâncare și de taxi, au declarat pentru The New York Times două persoane familiare cu această chestiune care nu au vrut să vorbească public din cauza sensibilității discuțiilor.

Planul companiei vizează să se protejeze de piața sa de origine și evidențiază impactul sufocant al sancțiunilor occidentale asupra sectorului tehnologic rusesc, cândva înfloritor.

ADVERTISEMENT

Persoanele familiarizate cu subiectul au declarat că războiul din Ucraina a făcut ca dezvoltarea noilor tehnologii ale Yandex – cum ar fi mașinile care se conduc singure, învățarea automată și serviciile cloud – să fie neviabilă.

Astfel de afaceri, care au nevoie de acces la piețele, experții și tehnologia occidentale, ar eșua dacă ar rămâne asociate cu Rusia, a adăugat una dintre surse.

ADVERTISEMENT

Subsidiara rusă a Yandex ar continua să ofere aceleași produse în țară sub noii proprietari, a precizat cea de-a doua persoană familiarizată cu această chestiune.

Planul Yandex, susținut de un apropiat al lui Putin

Nu este clar dacă planul Yandex va merge mai departe. Compania trebuie să obțină aprobarea Kremlinului pentru a transfera licențe tehnologice înregistrate în Rusia în afara țării, a mai spus una dintre persoane.

ADVERTISEMENT

De asemenea, va trebui să găsească cumpărători, cel mai probabil în Rusia, pentru afacerile sale, iar planul general de restructurare va trebui să fie aprobat de acționarii Yandex.

Planul Yandex este susținut de Aleksei Kudrin, auditorul șef al guvernului rus și un vechi confident al lui Putin. Kudrin, unul dintre puținii liberali economici proeminenți rămași în guvernul rus, acționează pentru companie în mod informal, dar este de așteptat să preia un rol managerial în viitor.

Se așteaptă ca Aleksei Kudrin să se întâlnească cu Vladimir Putin în această săptămână pentru a discuta despre viitorul Yandex și alte subiecte, a declarat una dintre persoanele familiarizate cu această chestiune.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri S. Peskov, a declarat joi că nu are informații despre o astfel de întâlnire. Yandex a refuzat să comenteze. Camera de Audit a Rusiei, angajatorul lui Kudrin, nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Compania, devastată de sancțiunile impuse de Occident după ce Rusia a invadat Ucraina

Planul de restructurare a companiei a fost raportat pentru prima dată de către publicația economică rusă The Bell.

Eforturile Occidentului de a izola economic Rusia după invazia sa în Ucraina au devastat compania cândva înfloritoare. Prețul acțiunilor Yandex tranzacționate la Moscova s-a prăbușit cu 62% în ultimul an.

Acțiunile companiei listate la New York au pierdut peste 20 de miliarde de dolari în valoare înainte ca bursa Nasdaq să suspende tranzacționarea lor după invazia Rusiei în Ucraina în februarie.

Mii dintre cei peste 18.000 de angajați ai Yandex au părăsit Rusia de la începutul invaziei. În martie, directorul general adjunct al companiei de la acea vreme, Tigran Khudaverdian, a sfidat linia Kremlinului, numindu-l un “război monstruos” într-o postare pe Facebook.

Pentru a se distanța de consecințele politice ale războiului, Yandex și-a vândut în august agregatorul de știri online, care devenise plin de propagandă de stat din cauza legilor rusești tot mai draconice privind mass-media care interzic criticile la adresa războiului.

Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva lui Khudaverdian în martie pentru rolul Yandex în promovarea narațiunii de război a Kremlinului.

Șeful său, fondatorul companiei cu sediul în Israel, Arkadi Volozh, a fost lovit de sancțiuni din partea blocului câteva luni mai târziu. Amândoi au demisionat din companie pentru a-i permite acesteia să continue să opereze în Europa.

Cum arăta Yandex înainte de război

Yandex a ieșit în evidență ca o poveste rară de succes în afaceri în Rusia, după ce a crescut de la un mic start-up la un colos tehnologic care nu numai că a dominat căutarea pe internet și transportul cu mașina în Rusia, dar s-a lăudat și cu o extindere globală în creștere.

O aplicație Yandex putea chema un taxi în orașe îndepărtate precum Abidjan, Coasta de Fildeș, Oslo, Norvegia sau Tașkent, Uzbekistan, iar compania livra produse alimentare în Londra, Paris și Tel Aviv.

Cincizeci de roboți Yandex experimentali au străbătut campusul Universității de Stat din Ohio, în Columbus, aducând comenzile de mâncare Grubhub studenților – cu planuri de extindere în aproximativ 250 de campusuri americane.

Înființată ca motor de căutare pe internet chiar înainte de Google, Yandex a oferit o multitudine de servicii, printre care comerț electronic, hărți, streaming de muzică, stocare în cloud și mașini care se conduc singure.

Investitorii străini l-au iubit, iar pentru ruși era un djin virtual – o combinație între Google, Uber, Amazon și Spotify, toate într-unul singur.

Adesea numită “cea mai tare companie din Rusia”, Yandex a angajat peste 18.000 de persoane, fondatorii săi erau miliardari, iar la apogeul său din noiembrie anul trecut, valoarea sa depășea 31 de miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori