News

Modificări pe bandă rulantă la firmele oligarhilor, din România. Rușii de la ALRO și-au mutat banii în Cipru înainte de invazia din Ucraina

Firmele cu acționariat rusesc care produc zeci de milioane de euro pe an, în România, au operat schimbări la nivel de management înainte de începerea războiului în Ucraina dar și în timpul acestuia.
09.03.2022 | 17:50
Modificari pe banda rulanta la firmele oligarhilor din Romania Rusii de la ALRO siau mutat banii in Cipru inainte de invazia din Ucraina
Firmele controlate de miliardarii ruși din România trec printr-o perioadă complicată / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Invazia Ucrainei a declanșat o adevărată campanie împotriva oligarhilor ruși care au afaceri în întreaga lume. Până în acest moment, România nu a anunțat sancțiuni concrete împotriva companiilor rusești, cu toate că premierul Nicolae Ciucă a declarat că ANAF-ul verifică cel puțin trei entități și două persoane fizice care ar alimenta financiar Rusia în contextul războiului din Ucraina.

„Instituţia care se ocupă de această problemă este ANAF-ul şi, desigur celelalte instituţii şi până în momentul de faţă au fost identificate trei entităţi şi două persoane fizice. Intră sub sancţiuni pe mâna autorităţilor din România. Suntem obligaţi să punem în aplicare deciziile care au fost luate la nivelul Uniunii Europene”, a afirmat Nicolae Ciucă la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Interesant este că în perioada premergătoare invaziei din Ucraina (dar și în timpul acesteia), marile firme rusești au operat câteva modificări interesante la nivel de management.

ALRO Slatina și ALUM Tulcea rămân fără ruși în conducere

ALRO Slatina, companie metalurgică ce este controlată de oligarhul rus Vitali Machitski prin intermediul companiei Vimetco NV din Olanda, și-a mutat operațiunile pe o firmă cu sediul în Cipru, Vimetco PLC. Modificarea s-a produs în decembrie 2021, cu două luni și jumătate înainte de începerea războiului din Ucraina. Compania cipriotă deține în acest moment 54% din ALRO SA, restul acțiunilor fiind împărțite între Pavăl Holdings și Fondul Proprietatea.

ADVERTISEMENT

Pe 8 martie 2022, rușii Pavel Machitski (fiul lui Vitali Matchiski), Alexandr Barbanov și Pavel Priymakov și-au dat demisia din consiliul de administrație și din funcția de administratori ai societății.

ALRO Slatina a avut o cifră de afaceri de 2,3 miliarde de lei, în anul 2020 și are peste 2.400 de angajați.

ADVERTISEMENT

Modificările de la ALRO vor afecta și a doua mare companie controlată Vitali Matchiski în România: ALUM SA Tulcea, cu o cifră de afaceri de 670 de milioane de lei în 2020. Asta pentru că ALRO deține 99% din acțiunile de la ALUM iar cele două companii au același beneficiar final: o anume Olga Volokhova, din Israel.

Tot pe 8 martie, Adunarea Generală a Acționarilor de la ALUM a luat act de demisia lui Alexandr Barbanov, născut la Moscova, care se afla la conducerea companiei încă din 2015.

ADVERTISEMENT

Marile companii rusești prezente în România au operat schimbări la nivel de management, înainte de începerea războiului

Gazpromneft Marine Bunker Balkan SA, companie cu sediul în Constanța, care are ca asociați companiile Gazpromneft Marine Bunjer LLC și GPN Proiect LTD, l-a retras din consiliul de supravehghere pe rusul Roman Uteshev și l-a înlocuit cu moscovitul Dmitry Tolstykh, pe 1 februarie 2021. Compania care furnizează combustibil pentru navele maritime și fluviale îi are ca beneficiari pe rușii: Nikita Anichkin, Alexey Medvedev, Vitaly Osipov și Evgenii Zholobov.

Gazpromneft Marine Bunker Balkan SA a fost înființată în 2013, când Gazprom Marine Bunker LLC, membră a grupului Gazprom, a preluat Marine Bunker Malkan SA de la milionarul Constantin Iarovski, fost ministru al energiei în Republica Moldova.

TMK ARTROM SA, companie producătoare de țevi și profile tubulare din oțel cu sediul în Slatina, este controlată de miliardarul rus Dimitri Pumpianski și a avut în 2020 o cifră de afaceri de peste 1 miliard de lei. Compania a avut, pe 9 februarie 2022, o adunare generală extraordinară a acționarilor în care s-a decis, printre altele, ca ”în cazul în care Președintele Consiliului de Administrație a Societății absentează de la ședințele Consiliului de Administrație, din orice motiv, directorul general va prelua atribuțiile în ceea ce privește desfășurarea ședințelor respective”. Conform site-ului companiei, președintele Consiliului de Adminsitrație este Andrey Zimin, cetățean rus.

Adrian Popescu, directorul companiei, a declarat pentru ZF că TMK ARTROM nu a plătit dividende către Rusia și că, de multe ori, societatea românească a fost finanțată fără costuri de acționari. ”… Dar, de aici până la a instiga la oprirea necondiţionată a activităţilor uzinelor de producţie din România, doar pentru că într-un moment din istorie statul român a decis să le vândă unor entităţi controlate din Rusia, este mult”, a spus Adrian Popescu pentru sursa citată.

Rușii au afaceri de zeci de milioane de euro în România

Petrotel Lukoil SA, companie deținută de grupul Litasco SA, cu sediul în Elveția, a avut o adunare generală a acționarilor pe 14 ianuarie, în care s-au luat decizii administrative, fără schimbări notabile la nivel de management.

Rusia este, în acest moment, una din țările cu investiții masive în România, cu peste 600 de societăți, conform ONRC. Oficial, acestea nu au fost afectate de conflictul din Ucraina, cel puțin nu pentru moment. Rămâne de văzut dacă măsurile luate în statele UE și în SUA împotriva oligarhilor care au afaceri și aici vor afecta companiile românești cu acționariat rusesc.

ADVERTISEMENT