News

Firme suspecte că au reciclat fictiv ambalaje din sticlă și plastic. Cum au păcălit autoritățile și au produs un prejudiciu imens

Percheziții la mai multe firme suspecte că au reciclat fictiv ambalaje. Ce au descoperit autoritățile în urma operațiunii Jupiter?
04.06.2025 | 12:28
Firme suspecte ca au reciclat fictiv ambalaje din sticla si plastic Cum au pacalit autoritatile si au produs un prejudiciu imens
Firme suspecte că au reciclat fictiv ambalaje din sticlă și plastic. colaj Fanatik/ Foto Pixabay/news.ro
ADVERTISEMENT

Operațiunea Jupiter, declanșată de autorități, a continuat miercuri cu percheziții efectuate la mai multe firme și persoane suspecte că au reciclat fictiv ambalaje din sticlă, PET și plastic. Prejudiciul este imens.

Percheziții de amploare la firme suspecte că au reciclat fictiv ambalaje. Prejudiciu de 8 milioane de lei

Polițiștii Sectorului 1 și procurorii au efectuat 13 percheziții la companii și persoane fizice bănuite de aceste fapte, potrivit news.ro. Din cercetări reiese că activitatea ilegală a celor vizați s-a desfășurat în perioada aprilie 2022-aprilie 2023.

ADVERTISEMENT

Mai exact, aceștia ar fi emis acte false în care se preciza că ar fi cumpărat și reciclat ambalaje, prejudiciul ridicându-se la opt milioane de lei. Patru mandate de aducere și 14 ordonanțe de ridicare a unor înscrisuri au fost puse în aplicare de oamenii legii.

Cercetările au loc pentru comiterea infracțiunilor de „înşelăciune în formă continuată şi cu consecinţe deosebit de grave şi instigare sub forma participaţiei improprii la înşelăciune în formă continuată şi cu consecinţe deosebit de grave”, conform Parchetului General.

ADVERTISEMENT

Cum au procedat angajații și reprezentanții companiilor

În perioada menționată, angajați și reprezentanți ai unor firme care se ocupă cu reciclarea și colectarea deșeurilor au păcălit mai multe organizații care se ocupă cu îndeplinirea obligațiilor de mediu ale producătorului (așa-numite OTR-uri).

„Aceste acţiuni ar fi avut loc în contextul executării unor contracte ce vizau colectarea şi reciclarea deşeurilor de ambalaje din sticlă, PET şi plastic, prin emiterea de facturi susţinute de documente falsificate sau care atestă fapte nereale, privind achiziţii şi reciclări fictive.

ADVERTISEMENT

Prejudiciul total estimat din aceste foloase patrimoniale injuste este de 5.661.617,69 lei”, a transmis Parchetul General.

ADVERTISEMENT

Tot în 2022, folosindu-se de inducerea în eroare a OTR-urilor, cei vizați au provocat un prejudiciu de 2.905.406,8 lei Administrației Fondului pentru Mediu. Mai exact, s-a obținut pe nedrept scutirea de plată a contribuției de 2 lei pe kilogram, prevăzută de lege. Conform procurorilor, persoana vătămată este Administrația Fondului pentru Mediu.

Tags: