News

Firmele israeliene de apărare vor reînarma Europa. Stocurile de armament epuizate de războiul din Ucraina vor fi refăcute

Israel reface stocurile de armament din Europa, epuizate de războiul din Ucraina. Realimentare și pregătirea pentru viitoare conflicte.
14.05.2023 | 16:30
Firmele israeliene de aparare vor reinarma Europa Stocurile de armament epuizate de razboiul din Ucraina vor fi refacute
Invazia Rusiei în Ucraina a dus la o creștere majoră a cheltuielilor și achizițiilor în domeniul apărării în întreaga Europă / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Guvernul israelian a fost ezitant în ceea ce privește susținerea Ucrainei cu arme, în fața invadatorului rus. Dar companiile de apărare din Israel sunt nerăbdătoare să profite de oportunitățile de vânzare din Europa,  pentru a reface stocurile epuizate de donațiile către Kiev.

Mană cerească pentru principalii jucători

Invazia Rusiei în Ucraina a dus la o creștere majoră a cheltuielilor și achizițiilor în domeniul apărării în întreaga Europă. Țările occidentale încearcă să echilibreze nevoile de ajutorare a Ucrainei cu realimentarea propriilor stocuri de muniții și cumpărarea de noi sisteme pentru a se pregăti pentru conflicte viitoare.

ADVERTISEMENT

Pentru cei trei mari contractori din domeniul apărării din Israel – Rafael Advanced Defense Systems, Israel Aerospace Industries și Elbit Systems – acest lucru reprezintă o potențială mană financiară. La mijlocul lunii aprilie, de exemplu, Ministerul israelian al Apărării a declarat că Germania se află în negocieri avansate pentru a achiziționa sistemul israelian de apărare antiaeriană Arrow 3. Finlanda achiziționează, de asemenea, sistemul de apărare antirachetă David’s Sling, iar Grecia a anunțat un acord pentru achiziționarea de rachete și drone Spike.

Deja o prezență în Europa

Fiecare dintre cele trei companii are deja o prezență în Europa. Unele au filiale locale sau acorduri cu companii europene de apărare, sau au o amprentă europeană unică, cum ar fi programul EuroSpike al companiei Rafael Advanced Defense Systemsl. Acest lucru înseamnă că sunt în măsură să reacționeze rapid la noile planuri de achiziții.

ADVERTISEMENT

Pentru Niv Cohen, care conduce divizia de sisteme de manevră terestră a companiei Rafael, războiul din Ucraina a evidențiat nevoia de echipamente de război terestru în special. ”Conflictul a pus în evidență principiile manevrei terestre și ale menținerii teritoriului cucerit în timpul bătăliei”, a spus el. ”Această înțelegere a cerințelor operaționale a determinat țările din Europa și din întreaga lume să elaboreze planuri serioase pentru achiziționarea și procurarea de vehicule de luptă, în special tancuri”.

Dinamica pieței

Cohen a subliniat, de asemenea, piața conexă a echipamentelor de protecție pentru a completa aceste flote de vehicule. Compania Rafael speră că această dinamică a pieței este de bun augur pentru sistemul său de protecție activă Trophy. Statele Unite și Germania au achiziționat deja sistemul Trophy pentru tancurile lor Abrams și, respectiv, Leopard. Sistemul este operațional în Israel din 2011, iar Cohen a declarat că de atunci a primit actualizări pentru a face față amenințărilor în schimbare.

ADVERTISEMENT

Compania a înființat anul trecut EuroTrophy ca o companie cu sediul în Europa, în parteneriat cu consorțiul Krauss-Maffei Wegmann din Germania și General Dynamics European Land Systems din Spania. Odată cu creșterea interesului pentru sistemele de protecție activă în Europa, Rafael a transferat lanțul de aprovizionare pentru programele EuroTrophy și EuroSpike pe continent.

”Având în vedere dificultățile din lanțul de aprovizionare global, capacitățile noastre de producție locală oferă flexibilitate, eficiență și un proces simplificat pentru a ajuta la evitarea obstacolelor pe care le identificăm aici în Israel sau în orice alt domeniu”, a declarat Cohen.

ADVERTISEMENT

Cerere uriașă de muniții de artilerie

Ran Kril, vicepreședintele executiv al Elbit pentru marketing internațional și dezvoltarea afacerilor, a declarat că există o cerere uriașă de muniții pentru sisteme de artilerie, capacități de protecție și armament de război electronic. Achiziționarea producătorului de armament israelian IMI Systems de către companie, în 2018, a adăugat noi muniții, precum și sisteme de artilerie și rachete în portofoliul companiei.

Kril arată că acest lucru permite companiei Elbit să onoreze potențial comenzi pentru țările care au expediat muniții în Ucraina. Elbit a construit o rețea de ramificații locale în Europa, inclusiv în Marea Britanie, Suedia, Elveția și Germania, care sunt menite să stimuleze promisiunea de partajare locală a muncii în cadrul vânzărilor viitoare.

”Ei extind acest lucru chiar în timp ce noi vorbim, deoarece înțelegem că majorarea bugetului nu înseamnă că sunt dispuși să cumpere din exterior; ei ar dori să facă cea mai mare parte a muncii, dar și dezvoltarea sau mentenanța. Se așteaptă să vadă mai multe activități făcute în țară, așa că o strategie de înființare de filiale este o parte a strategiei, iar acest lucru se face în parteneriat cu alte companii. Este un câștig pentru amândoi în ceea ce privește programele”, a declarat Kril.

De toate pentru toți

La IAI Systems, directorul general Boaz Levy a declarat că speră să aducă compania sa în Europa prin conectarea echipamentelor în domeniile de război aerian, spațial, terestru și maritim. ”Aici voi conecta compania la Europa”, a spus el. ”IAI are acum o mulțime de produse care sunt potrivite pentru războiul care are loc în Europa și ne oferă o perspectivă asupra viitorului spațiu de luptă. Când vă uitați la războiul din Ucraina, veți vedea cerințele pentru o mai bună conștientizare a situației și capabilități pentru spațiu care sunt unice pentru IAI”.

Deși Levy nu a menționat clienți specifici, el a indicat racheta Barak a companiei ca exemplu de produs care a înregistrat succese recente, precum și radarele și „munițiile rătăcitoare” (sisteme de drone kamikaze). Republica Cehă, Slovacia și Ungaria, de exemplu, au achiziționat radarul utilizat cu sistemul de apărare antiaeriană Iron Dome al Israelului. Elta, o filială a IAI, produce acest radar.

ADVERTISEMENT