News

Firmele nedreptățite pot face plângere în instanță și scapă de amenzile ANAF. Proiect adoptat de Camera Deputaților

02.10.2019 | 14:42
Firmele nedreptatite pot face plangere in instanta si scapa de amenzile ANAF Proiect adoptat de Camera Deputatilor
ADVERTISEMENT

Firmele care cred că au fost nedreptățite pot face plângere în instanță și scapă de amenzile ANAF. Cel puțin până la soluţionarea procesului cu decizie definitivă şi irevocabilă acestea se suspendă. Camera Deputaţilor a adoptat tacit o propunere legislativă în acest sens. “În exercitarea atribuţiilor de supraveghere, autorizare şi control asupra activităţii operatorilor economici, instituţiile statului emit acte individuale.

Firmele nedreptățite pot face plângere în instanță și scapă de amenzi

Operatorii economici care se simt nedreptăţiţi pot formula plângere prealabilă împotriva dispoziţiei obligatorii din actul individual emis, în temeiul legii contenciosului administrativ 554/2004. Soluţionarea plângerilor prealabile împotriva dispoziţiei obligatorii se face de către instituţia statului emitentă a actului individual respectiv”, se stipulează în proiectul de lege.

ADVERTISEMENT

Plângerea prealabilă suspendă executarea dispoziţiei obligatorii. Plângerea prealabilă va fi soluţionată prin decizie motivată în termen de 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării. Decizia este definitivă, se mai arată în proiect. Trebuie specificat că împotriva deciziei se poate formula acţiune, în termen de 15 zile lucrătoare de la comunicarea acesteia, în temeiul Legii contenciosului administrativ 554/2004.

Firmele nedreptățite pot face plângere în instanță și scapă de amenzi. ANAF
Amenzile ANAF pot fi contestate. Sursa foto – facebook

Proiect adoptat de Camera Deputaților

Introducerea acţiunii suspendă executarea dispoziţiei obligatorii până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a cauzei. În cazul obţinerii unei decizii favorabile, atât operatorul economic, cât şi instituţia statului au dreptul la despăgubiri, majorări/penalităţi de întârziere. Acestea vor fi stabilite de instanţa de judecată, mai prevede textul proiectului. “Această lege nu se referă la obligaţiile curente ale agenţilor economici, (…) ci la actele individuale emise de instituţiile statului cu atribuţii de supraveghere, autorizare şi control asupra activităţii operatorilor economici, urmare a controalelor efectuate în exercitarea acestor atribuţii. (…)

ADVERTISEMENT

Este vorba, în esenţă, de aplicarea principiului potrivit căruia orice persoană are dreptul să conteste un act individual, nu doar la instituţia care l-a emis, ci şi la o instituţie superioară, respectiv la instanţele judecătoreşti, iar, până când această instituţie neutră va stabili care din părţi are dreptate, dispoziţiile obligatorii din actul individual, emise în mod unilateral de instituţia statului, să fie suspendate, astfel încât să nu fie afectată activitatea operatorului economic”, au precizat iniţiatorii, în expunerea de motive a proiectului.