În urmă cu un an, primarul Nicușor Dan preciza că, din cele 25 de companii municipale înființate de fosta administrație, 15 au fost desființate în primii trei ani ai mandatului său și că, din cele zece existente vor rămâne să funcționeze doar „vreo șase”. Astăzi, cu puțin timp ca actualul primar al Capitalei să-și preia oficial al doilea mandat, opt companii ale Primăriei Capitalei își caută noi administratori.
Potrivit ordonanței pentru guvernarea corporativă, numirile membrilor consiliilor de administrație în companiile unde statul român este acționar majoritar, fie că este vorba de companii subordonate la nivel local sau central, se vor face prin intermediul super-agenției AMEPIP, agenția din subordinea Secretariatului General al Guvernului înființată anul trecut tocmai pentru a coordona cele peste 1.000 de companii de stat. FANATIK a scris aici despre rolul jucat de această agenție în numirile noilor administratori, subliniind faptul că pe site-ul acesteia avem, din data de 21 august, anunțurile pentru recrutarea administratorilor a opt companii municipale.
Prima din aceste companii este Service Ciclop SA, o firmă de service desprinsă din fosta RATB cunoscută publicului pentru clădirea de pe Bulevardul Magheru. În ultimii ani compania a fost pe pierdere, anul trecut declarând pierderi de 1,5 milioane lei, datorii de 1,46 milioane la o cifră de afaceri de 4,2 milioane lei. Deși situația financiară nu este roză, reprezintă o îmbunătățire față de anul precedent, pierderile fiind diminuate cu aproape 300.000 lei.
Anunțul de recrutare, semnat de primarul Nicușor Dan, datează din 28 mai, anul curent. Cu două luni înainte însă, Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) companiei luase decizia de numire a șapte administratori provizorii, pentru o perioadă de șapte luni, cu posibilitatea de prelungire cu încă șapte luni „pentru motive temeinice”. Numirea celor șapte administratori provizorii venea după expirarea mandatelor provizorii, de două luni, a altor șapte administratori.
Astfel, cei șapte administratori numiți au fost: Ciocârlan Cătălin George (în prezent președintele Consiliului de Administrație al Companiei Municipale Managementul Traficului București, dar și director adjunct la Administrația Comercială Sector 6), Cambosie Emanuel (de profesie avocat, membru în CA-ul companiei Managementul Traficului București), Ciobanu Valentin Iulian (și el administrator la Managementul Traficului, salariat al RAR și fost candidat USR la Consiliul General în 2020), Iancu Livia Elena (consilieră locală la Sectorul 4 din partea USR, anul trecut a fost administrator la Managementul Traficului și administrator special la Compania Municipală Medicală București), Stanciu Valentin Viorel (fost candidat PNL în 2020, director adjunct al Companiei Municipale Parking București, dar și în CA-ul Managementul Traficului) și Sîrbu Sorin (angajat la Ministerul Transporturilor și administrator la Managementul Traficului).
Conform anunțului de recrutare, Primăria își dorește ca noii administratori să aducă compania pe profit în 2024, estimând un câștig de 564.000 lei.
Și compania pentru Managementul Traficului (CMMTB) își caută o nouă echipă de administratori în condițiile în care, pe tot parcursul mandatului lui Nicușor Dan, compania municipală a avut aceeași echipă de administratori însă numiți provizoriu. Față de cei enumerați mai sus de la Ciclop Service, în CA-ul CMMTB mai este prezent Radian Tufă, fost șef la RAR, acum în conducerea PNL Sector 5.
La fel ca în cazul Ciclop Service, în 12 aprilie, cei șapte administratori erau numiți provizoriu pe șapte luni, mandatul lor expirând miercuri, 11 septembrie. Adunarea Generală a Acționarilor a avut convocată o întrunire pentru desemnarea noilor administratori provizorii chiar miercuri, la ora 12.00, hotărârea nefiind încă publicată pe site-ul companiei.
Potrivit anunțului de recrutare, Primăria Capitalei își dorește ca această companie, care nu a avut profit doar în anul înființării, să aibă o creștere cu 5% a profitului net în perioada 2024-2028. Această cerință nu pare greu de atins în condițiile în care în 2023, de la un profit net de 200.000 lei a raportat un câștig net de 385.000 lei, adică o creștere cu aproape 100%. Datoria companiei a crescut însă de la două milioane de lei la 3,4 milioane în aceeași perioadă de timp.
Indemnizația anuală încasată de un administrator al CMMTB se ridică la peste 37.000 lei.
Compania Municipală Eco Igienizare SA (CMEIB) are programată o ședință în data de 7 octombrie pentru a-și desemnata membri Consiliului de Administrație, de asemenea cu mandate provizorii, de această dată pentru următoarele două luni. În luna aprilie a acestui an, după ce a primit avizul AMEPIP, acționarii companiei municipale (în speță reprezentanții CGMB) au numit pentru 5 luni ca administratori provizorii practic aceeași șapte administratori din fruntea companiei și care din iulie 2023 au mandate provizorii.
Este vorba despre Șerban Silviu Octavian (angajat în cadrul ASSMB și membru în conducerea USR Sector 2), Chivu Bogdan, Diana Ionașcu (salariată la Administrația Străzilor), Banciu Alina Roxana (cercetător la Institutul pentru Ecologie Industrială), Florin Victor Dumitriu (fost consilier de stat la cancelaria premierului Florin Cîțu, cu multe funcții în administrația centrală încă din anii 1990, fost secretar general al EximBank și consilier pe probleme economice al fostului primar Sorin Oprescu (2008)), Claudia Ramona Pop (consilier local la Sector 5, PNL) și Crivăț Florin Adrian (șef servici la compania de stat din energie, SMART SA).
Dacă în 2022, CMEIB declara un profit de 3,2 milioane lei, cu datorii de un milion, anul trecut profitul net realizat a fost de doar un milion de lei, iar datoriile companiei municipale au urcat la 1,5 milioane.
Compania de Iluminat Public București este una din perlele PGMB, cu un profit de 17 milioane lei și o cifră de afaceri de 63 milioane în anul 2023. Creșterea cifrelor este spectaculoasă pentru această companie, care în anul anterior avea un profit de doar 2,4 milioane la o cifră de afaceri de 32 milioane. Datoriile companiei municipale au crescut și ele de la 9,3 milioane la 31 de milioane.
Cei șapte administratori ai companiei municipale au fost numiți la începutul acestui an (luna februarie, înainte de operaționalizarea AMEPIP) pentru mandate provizorii de cinci luni, acestea au fost prelungite în vară pentru încă două luni, până la data de 21 septembrie.
Cei șapte oameni din conducerea acestei companii sunt: Diaconescu Florin-Nicolae-Andrei (fost consilier local PNL la Sectorul 1, ales in 2020 prim-vicepreședinte PNL Sector 1, cu mai multe sinecuri la companii din energie), Ene Daniel-Dumitru (consilier la Cancelaria primului ministru, fost director al Companiei Naționale a Uraniului, fost consilier al ministrului economiei), Ivanovici Cristina-Ileana (avocat coordonator al PNL, a fost în CA-urile Centrului de Sănătate STB și Compania Municipală Cimitire București), Silveanu Alin-Mihai (președinte al TNL Sector 5), Cojocaru Valentin (angajat al ING Bank), Daniela Teodorescu (arhitect) și Constantin Dragos Octavian (consilier la Primăria Sector 1).
Compania de Parking București este o altă companie municipală cu rezultate financiare deosebite, raportând la finalul anului trecut un profit de 31 milioane lei la o cifră de afaceri de aproape 51 de milioane (datoriile companiei sunt de zece milioane). În data de 27 iunie, Adunarea Acționarilor a aprobat mandatele provizorii pe cinci luni pentru cei șapte administratori ai companiei municipale, notând demisia din CA a lui Bogdan Stelian Ene (candidat USR la Sectorul 3).
Cei șapte administratori provizorii sunt Florin Cătălin Ivan (membru PNL, lector cursuri lucrători în comerț), Oneață Raul Bogdan (angajat la Compania Municipală Energetica Servicii, Furnizare Electrica și Electrocentrale București), Neagu Georgiana (care în 2022 când a fost numită administrator lucra pe postul de casieră), Andrei Ciurea (candidat PNL al Sectorul 3, are două firme în Galați), Dinu Ionela Gabriela (fost consultant la Instituția Prefectului în 2021), Matei Niculina (de la Ministerul Finanțelor) și Sivaghe Gabriela Oana (consilier la Primăria Capitalei, angajată la ASSMB și prezentă în CA-urile STB și Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca).
Acționarii companiei municipale Trustul de Clădiri Metropolitane București SA, companie cu o cifră de afaceri de 76 milioane, dar cu un profit de doar 2,3 milioane și datorii de 64,8 milioane, se vor întruni în data de 20 septembrie pentru a vota cei cinci administratori ai companiei pentru următoarele cinci luni. Din nou, aceștia vor avea doar mandate provizorii până când se va încheia procedura de selecție a unor noi administratori.
Cei cinci administratori ai companiei municipale sunt Cucuoară Ion Cătălin (consilier al primarului Sectorului 1), Croitoru Anghel (USR, Sector 2), Maria Alexandru (director logistică Arctic, membru USR Sector 6), Matei Predescu (consilier local Sector 2, USR) și Scurtu Mădălina Elisabeta (avocat, consilier local la Otopeni, membru PLUS).
Ultimele două companii pentru care Primăria Generală și AMEPIP caută administratori sunt Compania Municipală Energetica Servicii SA și Centrul de Sănătate al STB, aceasta din urmă aflată în subordinea STB-ului, care deține 95% din acțiuni.. În ceea ce privește Energetica Servicii SA, mandatele celor 7 administratori au expirat la data de 10 mai, iar AGA a luat decizia de a numi doar trei administratori provizorii pe o perioadă de cinci luni, cu posibilitatea de prelungire a mandatelor pentru încă 2 luni.
Cei trei administratori provizorii sunt Moldovan Paul Cristian (PNL, Administrator public la Primăria Sectorului 6, administrator și al STB-ului), Miscol Radu-Mihnea (șef secție în cadrul companiei municipale Termoenergetica) și Popa Cristin-Nicolae, nimeni altul decât directorul executiv al ANCOM de unde câștigă peste 360.000 lei pe an și membru PNL.
În ceea ce privește Centrul de Sănătate al STB, la finalul lunii aprilie, au fost numiți cei trei administratori pentru o perioadă de cinci luni, cu posibilitatea prelungirii pentru încă două, deci teoretic până la finalul lunii noiembrie. Președintele CA-ului este Liang Yan-Ioan, consultant fiscal la Lidl România, Popescu Feldioara, fost director adjunct al companiei Energetica Servicii SA, Marius Irimia, medic primar.