Fotbal intern

Fiul lui Tătuca. “Mi-aş fi dorit ca tata să mă vadă în tricoul Stelei”

Răzvan, fiul regretatului „Tătuca” Didi Prodan, a dezvăluit ÎN EXCLUSIVITATE pentru FANATIK care sunt ambiţiile sale, dar şi ale echipei conduse de Marius Lăcătuş.
14.12.2017 | 00:37
Fiul lui Tatuca Mias fi dorit ca tata sa ma vada in tricoul Stelei
Ghencea, ora prânzului. Pentru mulţi, o zi ca oricare alta. Aceiaşi oameni grăbiţi să urce în tramvai. Este capătul, iar miza unui loc pe scaun îi animă pe toţi. Trafic aglomerat, gălăgie, nervi… toate ingredientele pentru a simţi că eşti în Bucureşti. Aşa trăiesc unii una dintre ultimele zile ale lui noiembrie. Alţii plutesc! Acest reportaj este despre cei din urmă. Pentru că vine ora 13:00, pentru că „Templul” este aproape, pentru că e zi de meci. Pentru că joacă Steaua! Ce drog ciudat!

Templul amintirilor sub urletul „Fiarei”

Steaua – Asalt, ultimul meci al sezonului pentru „roş-albaştri” se joacă în Cupa României, pe terenul 5 din Ghencea. La câţiva metri de locul unde Anderlecht îşi lua celebrul „Respect” în urmă cu 31 de ani, locul în care  Silviu Lung, Dan Petrescu, Ioan Andone, Fane Iovan, Iosif Rotariu, Ioan Ovidiu Sabău, Gheorghe Popescu, Gică Hagi, Dănuţ Lupu, Marius Lăcătuş, Dorin Mateuţ, Gabi Balint şi Nicolae Ungureanu învingeau Danemarca în urmă cu 28 de ani şi se calificau la Coppa del Mondo Italia 1990, locul unde Didi Prodan îi executa pe scoţienii de la Rangers în urmă cu 22 de ani. Acum, o echipă de puşti poartă acolo stema pe piept. Tribuna amenajată special pentru acest sezon este plină, chiar dacă pare un meci de antrenament.
 
Nişte puşti talentaţi au o misiune infernală. Să ducă mai departe istoria celui mai titrat club din România. Pe margine este Marius Lăcătuş, omul care se confundă cu istoria clubului. Meciul a început de câteva minute, dar urletul „Fiarei” trimite înapoi în nori soarele care încerca să schiţeze un zâmbet. Imediat se animă şi Peluza Sud, iar puştii Stelei se năpustesc spre poarta adversă. Meciul a curs într-o singură direcţie, chiar dacă s-a terminat doar 2-0. O mică răzbunare pentru remiza neaşteptată din campionat.

„Tata mi-a spus că vrea să fiu mai mare ca el”

Fanii prezenţi nu l-au uitat pe Didi Prodan, căruia i-au scandat numele minute în şir. Moment emoţionant pentru unul dintre puştii Stelei, care se afla chiar în spatele porţii la care atacau colegii săi. În mintea lui Răzvan Prodan, acum jucător la CSA Steaua, vin imediat momentele speciale petrecute alături de tatăl său, pe care l-a pierdut în urmă cu un an. „Mi-a spus că vrea să fiu mai mare decât el. Chiar îmi spunea că dacă elevul nu îşi depăşeşte profesorul, înseamnă că profesorul a fost slab”, rememorează puştiul special pentru FANATIK. Cei care l-au văzut jucând pe „Tătuca” Prodan ştiu că misiunea lui Răzvan nu va fi deloc uşoară. „Decizia de a merge la fotbal a fost a mea, tata nu a avut nicio influenţă. Dar când a auzit care sunt intenţiile mele, m-a sprijinit, m-a încurajat. M-a dus la fostul lui antrenor, Ghiţă Vasile, la GVD. Tatăl meu l-a avut când a venit la Victoria Bucureşti. Acolo am început, la cinci ani, ca atacant. Îmi plăcea să dau goluri”, îşi aminteşte Răzvan startul carierei. 

A trecut fundaş la o miuţă

Tânărul fotbalist a trecut pe postul pe care tatăl său a scris istorie abia după şapte ani după ce a început fotbalul. Întâmplător. „Pe la 12 ani am trecut ca fundaş. S-a întâmplat într-un cantonament, la o miuţă. Nu aveam niciun fundaş în echipă, aşa că am decis să încerc eu să merg pe acel post. Şi de atunci, acolo am rămas. Am stat şase ani la GVD, apoi am plecat la Sport Team, undeva pe la Agronomie. Am stat trei ani, de unde am ajuns la Regal Sport, la 15-16 ani. Tata a devenit, într-un fel, ambasadorul proiectului Atletico Madrid la Bucureşti. I s-a părut un proiect interesant, aşa că am decis să merg acolo. Condiţiile au fost foarte bune”

Un singur regret după transferul la Steaua

Pasul cel mare s-a produs în vară, când a fost inclus în proiectul Stelei încă de la reînfiinţarea secţiei de fotbal. „La Steaua am venit în vară, cu un grup mai mare de jucători veniţi de la Regal. Simt un mare regret, acela că tatăl meu nu m-a văzut în tricoul Stelei. Iar din iarnă abia aştept să am şi eu ocazia să joc pentru această echipă şi să trăiesc sentimentul unui meci jucat în Ghencea”, ne-a împărtăşit ambiţia sa Răzvan Prodan.

Aşteaptă viza medicală pentru debut

Răzvan Prodan nu a avut încă şansa să debuteze pentru Steaua. Medicii nu şi-au dat avizul. Este încrezător că totul se va rezolva în cel mai scurt timp. „Urmează să îmi primesc viza. Am avut tensiunea uşor mărită, iar cei de aici mi-au spus că am nevoie de repaus. În retur voi putea cu siguranţă să joc”. Ştie că numele pe care îl poartă îl obligă şi că va fi privit cu mare atenţie de specialişti. „Evident că este presiune pe mine pentru că mă cheamă Prodan. Pentru tot ceea ce a fost tatăl meu. Apoi există şi o presiune pe noi toţi pentru că jucăm la Steaua şi avem o istorie atât de mare în spate”

Lupta cu Academia Rapid, „ca în vremurile bune”

Disputa cu Academia Rapid pentru promovarea în Liga 3 este cât se poate de palpitantă. Steaua este pe primul loc la finalul turului, dar doar datorită golaverajului superior. Ambele echipe au 38 de puncte şi au terminat la egalitate primul meci direct, 1-1 în Giuleşti. Returul va avea loc în etapa 23, cel mai probabil pe stadionul Rocar, deşi toată suflarea stelistă visa Ghencea, dar „Templul” va intra în reconstrucţie. Lupta decisivă pentru primul loc se va da abia în play-off, în care se califică primele 4 clasate, cu 3 puncte liderul, două puncte echipa de pe locul 2, un punct formaţia de pe 3 şi niciunul cei de pe 4. Joacă fiecare cu fiecare şi câştigătoarea play-off-ului va juca apoi un baraj cu o altă câştigătoare a unei serii de Liga 4 într-unul dintre judeţele limitrofe Capitalei. Sistem inventat de AMFB şi care nu există în celelalte serii judeţene, cu excepţia Doljului. Dar să lăsăm „oamenii de fotbal” (?!) de la AMFB şi să revenim la Răzvan Prodan, care spune că „lupta asta cu Academia Rapid este exact ca în vremurile bune, când cele două echipe jucau în Liga 1. Sper să continue tot aşa şi să nu se stingă flacăra”.

Vrea duel cu Dinamo sau FCSB în Cupa României

CSA Steaua a trecut deja de primele trei tururi în Cupa României şi speră că, dacă va trece şi peste hopurile din primăvară, va putea să joace împotriva unor echipe din Liga 1 Betano în toamna lui 2018. Este o ocazie la care visează toţi puştii lui Lăcătuş, inclusiv Răzvan Prodan: „Mi-aş dori să ajungem să jucăm în Cupa României cu Dinamo sau cu FCSB. Îmi imaginez că ar fi o atmosferă incredibilă într-un meci cu Dinamo. Am avut ocazia şi aici în Liga 4 să jucăm un Steaua – Dinamo, dar senzaţia nu a fost aceeaşi, ţinând cont că nu a fost şi galeria adversă la meci. Mi-ar plăcea să jucăm şi cu FCSB, aş vrea să le arătăm tuturor de ce suntem în stare şi cine este adevărata Steaua”.

Stadionul din Ghencea, predat în ianuarie la CNI

Cu o echipă care ţinteşte promovări consecutive spre Liga 1 Betano, CSA Steaua are ambiţii mari şi la nivel de infrastructură. Lucrurile sunt destul de clare în privinţa noului stadion, care ar urma să fie gata în 2019 şi să aibă o capacitate de 30.000 de locuri. De asemenea, se plănuieşte construirea unei săli multifuncţionale în Ghencea. „Cu stadionul central suntem în grafic, cu Compania Naţională de Investitii. Dumnealor realizează acum studiul de fezabilitate, să înceapă lucrările pentru EURO 2020. Cred că in ianuarie – februarie stadionul va fi predat către Compania Naţională de Investiţii. Avem proiecte de îmbunătăţire a infrastructurii sportive şi aici vorbesc despre Complexul Ghencea. Ne dorim o sală polisportivă, astfel încât echipele noastre angrenate la handbal, volei, baschet să beneficieze de o infrastructură modernă. Ideal ar fi o capacitate de 2.800-3.000 de locuri, pentru că vorbim despre a organiza inclusiv o competiţie de nivel internaţional, participarea într-o cupă europeană”, a declarat Cristian Petrea, comandantul CSA.

„Evident că este presiune pe mine pentru că mă cheamă Prodan. Pentru tot ceea ce a fost tatăl meu. Apoi există şi o presiune pe noi toţi pentru că jucăm la Steaua şi avem o istorie atât de mare în spate”

„Mi-aş dori să ajungem în Cupă cu Dinamo sau cu FCSB. Ar fi o atmosferă incredibilă la un meci cu Dinamo. Mi-ar plăcea să jucăm şi cu FCSB, aş vrea să le arătăm tuturor de ce suntem în stare şi cine este adevărata Steaua”