News

Fiul lui Muammar al-Gaddafi candidează oficial la funcția de președinte al Libiei

Saif al-Islam al-Gaddafi, fiul lui Muammar al-Gaddafi, fostul lider al Libiei, şi-a înregistrat duminică, oficial, candidatura la preşedinţie. Scrutinul urmează să se desfășoare pe 24 decembrie.
14.11.2021 | 18:16
Fiul lui Muammar alGaddafi candideaza oficial la functia de presedinte al Libiei
ADVERTISEMENT

”Saif al-Islam al-Gaddafi şi-a depus dosarul candidaturii sale la alegerile prezidenţiale la biroul Înaltei Comisii electorale (HNEC) din Sebha(n.r. sudul Libiei)”, a declarat vicepreşedintele HNEC, Abdel Hakim al-Shaab, la postul oficial libian al-Rasmiya.

Contracandidații fiului lui Muammar al-Gaddafi la funcția supremă în stat sunt Khalifa Haftar, comandantul armatei din estul ţării, prim-ministrul Abdulhamid al-Dbeibah şi preşedintele Parlamentului, Aguila Saleh.

ADVERTISEMENT

Fiul fostului președinte are contracandidați puternici

Agerpres notează că scrutinul este încă sub semnul întrebării, deoarece unele formațiuni politice nu au căzut de acord privind datele desfășurării alegerilor. Și asta în ciuda faptului că există un sprijin declarat în organizarea scrutinului din partea puterilor străine.

Conferința desfășurată vineri, la Paris, care a avut ca obiect de discuție viitoarele alegeri din Libia a stabilit clar sancțiuni dure pentru cei ce se vor amesteca în procesul de vot, dar nu a trasat oficial și normele care trebuiesc respectate.

ADVERTISEMENT

Analiștii notează că Saif al-Islam al-Gaddafi se va baza, probabil, pe nostalgia faţă de epoca de dinaintea revoltei susţinute de NATO, din 2011, care s-a soldat cu înlăturarea de la putere a tatălui său și cu începutul unui deceniu de scandaluri și instabilitate politică în Libia.

Tatăl lui Saif a condus Libia vreme de 42 de ani

Tatăl lui Saif a fost cel care a condus Libia vreme de 42 de ani, din 1969 până în 2011. Abu Muammar al-Gaddafi Minyar, cunoscut drept “colonelul Gaddafi”, s-a născut pe 7 iunie 1942 și a ajuns în fruntea statului în 1969, la 27 de ani, după revoluția care a dus la căderea Regelui Idris.

ADVERTISEMENT

Consiliul Comandamentului Revoluției, format atunci, l-a numit pe Gaddafi în funcția de președinte. Gaddafi și-a adăugat titlul de prim-ministru un an mai târziu, dar a renunțat la titulatură în 1972.

Spre deosebire de unii revoluționari militari, Muammar al-Gaddafi nu s-a promovat la rangul de general, ci a acceptat un ceremonial de promovare de la căpitan la gradul de colonel, ramânând cu acest rang până la moarte.

ADVERTISEMENT

Moartea lui Gaddafi s-a produs în condiții neelucidate

În timpul revoltelor din 2011, Gaddafi (69 de ani) a fost nevoit să se ascundă de furia revoluționarilor. Pe 20 octombrie 2011, președintele de atunci al Libiei a fost găsit și capturat de către rebeli în timp ce încerca să fugă din orașul Sirt. Moartea liderului libian s-a produs atunci în condiții neelucidate nici până astăzi.

“L-au prins în viaţă, dar l-au bătut şi l-au ucis în timp ce îl transportau”, a afirmat atunci un membru al conducerii Consiliului Naţional de Tranziţie, prima coaliţie de guvernământ din Libia.

Curtea Internațională de Justiție a deschis o anchetă în privința morții lui Gaddafi, apreciindu-se că este vorba despre o crimă de război, mai ales că ulterior trupul neînsuflețit al acestuia a fost expus publicului, înainte de înhumarea într-un loc necunoscut.

ADVERTISEMENT