News

“Fiul secret” al lui Ion Iliescu nu mai este ambasador, după o carieră de 20 de ani. Ce spune MAE despre Bujor Sion, protejatul fostului președinte

Mihail Bujor Sion, fiul unui activist comunist prieten cu Ion Iliescu, a ocupat funcții importante în diplomația românească aproape 20 de ani.
04.03.2023 | 13:55
Fiul secret al lui Ion Iliescu nu mai este ambasador dupa o cariera de 20 de ani Ce spune MAE despre Bujor Sion protejatul fostului presedinte
Bujor Sion a activat în ultimii ani la Ambasada României din Filipine. La începutul carierei, a fost consilier al lui Ion Iliescu Colaj: FANATIK Sursa foto: Hepta, manila.mae.ro
ADVERTISEMENT

Mihail Bujor Sion este fiul lui Bujor Sion, un activist vechi al Partidului Comunist Român care a lucrat la secția de presă a Comitetului Central al partidului, ocupându-se de cenzura textelor ce apăreau în ziare sau care erau pregătite pentru cuvântările de la congrese. În 1974, Bujor Sion și soția sa au decedat într-un accident aviatic petrecut în zona Sibiului. Ion Iliescu, prieten de-o viață al lui Bujor Sion, a avut grijă de Mihail Bujor după ce acesta a rămas orfan.

Bujor Sion nu mai este angajatul Ministerului de Externe din decembrie 2021

În anul 1974, Iliescu a schimbat funcția de viceprepreședinte al Consiliului Județean Timiș cu cea de președinte al Consiliului Județean Iași. Chiar dacă nu l-a adoptat în acte, Ion Iliescu a fost tutore și mentor pentru Sion, pe care a putut să îl ajute în carieră după Revoluția din 1989, când a devenit președintele României. De atunci, presa l-a supranumit pe Sion “fiul vitreg” sau “fiul secret” al lui Ion Iliescu.

ADVERTISEMENT

Astfel, Bujor Sion a fost numit în funcția de șef al Cancelariei Prezidențiale, apoi în cea de consilier prezidențial pe probleme economice. În timpul ultimului mandat de președinte al lui Ion Iliescu, consumat între decembrie 2000 și decembrie 2004, lui Bujor Sion i s-a pregătit o carieră de lungă durată în Ministerul de Externe.

În ultimii ani, Bujor Sion a fost însărcinat cu afaceri la Ambasada României de la Manila, în Republica Filipine. El și-a depus anual  declarația de avere, așa cum prevede legea, dar lucrul acesta nu s-a mai întâmplat din iunie 2021. FANATIK a solicitat Ministerului Afacerilor Externe să precizeze dacă Bujor Sion mai este angajatul instituției.

ADVERTISEMENT

“Cu privire la solicitarea dumneavoastră de presă, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) vă transmite că domnul Sion Mihail Bujor a fost trimis în misiune permanentă la Ambasada României la Manila în perioada 7 septembrie 2013 – 5 decembrie 2021, în calitate de însărcinat cu afaceri ad interim. De la data de 6 decembrie 2021, dl. Sion nu mai este angajat al MAE”, a comunicat MAE pentru FANATIK.

Bujor Sion a fost consul la Los Angeles, Dubai, Bangkok și Manila

Așadar, Sion a petrecut mai bine de 8 ani în postul diplomatic de la Manila, ad interim, după cum a comunicat MAE, adică provizoriu. Același lucru s-a întâmplat și în 2009, când Bujor Sion a fost numit în funcția de însărcinat cu afaceri la ambasada României de la Bangkok, din Thailanda. Ziarul Cotidianul a relatat la acel moment că “s-a ales varianta numirii cu statutul de interimar doar pentru că se știa că desemnarea ca ambasador s-ar fi lovit de refuzul categoric al președintelui Traian Basescu”.

ADVERTISEMENT

„Șeful statului nu ar fi semnat în veci un decret prezidențial de acreditare ca ambasador extraordinar și plenipotențiar pentru Mihai Bujor Sion, așa că s-a optat pentru varianta ad-interim, unde nu este necesară decât semnătura ministrului Afacerilor Externe, nici măcar a premierului, ca în cazul consulilor generali”, a mai dezvăluit sursa citată. La acel moment, ministru de externe al României era Cristian Diaconescu.

Bujor Sion și-a început cariera diplomatică la începutul anilor 2000, la Los Angeles, în SUA, unde a ocupat funcția de consul general. În 2003, actrița Ioana Pavelescu soția din aceea perioadă a lui Sion, a acordat un interviu revistei Formula AS. Întrebată de reporter de ce a plecat în America, lipsind câțiva ani din țară, Pavelescu e explicat: „Am vrut să-mi urmez soțul, pe Mihai Bujor Sion, trimis ca expert în economie la ambasada noastră din Statele Unite. Era normal să-l urmez”.

ADVERTISEMENT

„Fiul secret” al lui Ion Iliescu a avut un salariu lunar de 6.300 dolari

Pe lângă Los Angeles, Bangkok și Manila, Bujor Sion a mai activat la Ambasada României din Dubai, în Emiratele Arabe Unite, înainte să își continue cariera diplomatică în Thailanda și Filipine. Practic, de la începutul anilor 2000 și până în decembrie 2021, de când nu mai este angajat al MAE, au trecut aproape 20 de ani de când fostul consilier al lui Ion Iliescu a ocupat doar funcții diplomatice.

Din ultima declarație de avere completată de Bujor Sion, în calitate de șef misiune la Ambasada României din Filipine, reiese că deținea un teren cu o suprafață de 3,6 hectare la Snagov, cumpărat în anul 2004, fără să mai menționeze alte bunuri imobile. La rubrica activelor financiare, Bujor Sion a notat că deține un cont, într-o bancă românească, a cărui valoare era de 260.000 euro.

La rubrica veniturilor anuale, Sion a notat sumele de 75.500 de dolari (salarii) și 18.261 de lei (indemnizații) încasate ca diplomat, ceea ce înseamnă că salariul său lunar era de aproximativ 6.300 de dolari. În declarațiile de avere din alți ani, Sion completase că deține un apartament la New York, cu o suprafață de 50 metri pătrați, dar și un BMW, achiziționat în 2011, dar aceste bunuri au fost vândute între timp.

ADVERTISEMENT