News

Fizicianul rus Dmitri Kolker a murit la două zile după ce a fost arestat de FSB. Savantul era acuzat de înaltă trădare

Omul de știință rus Dmitri Kolker a murit după ce a fost arestat de pe patul de spital de către FSB, el suferind de cancer de pancreas în stadiu terminal.
03.07.2022 | 16:04
Fizicianul rus Dmitri Kolker a murit la doua zile dupa ce a fost arestat de FSB Savantul era acuzat de inalta tradare
Aleksandr Bortnikov, șeful FSB/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

La două zile după ce Dmitri Kolker a fost arestat de pe patul de spital al unui oraș din Siberia, avocatul său Aleksandr Fedulov a anunțat decesul său, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Kolker a fost arestat de pe patul de spital

A murit ieri. Mâine vom depune o plângere în legătură cu detenţia sa”, a precizat Fedulov.

ADVERTISEMENT

Familia lui Kolker anunțase că fizicianul fusese ridicat de pe patul de spital din Novosibirsk de către agenţi ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), sub acuzația de înalttă trădare.

Reținerea s-a făcut în pofida faptului că Kolker era bolnav de cancer pancreatic în stadiu terminal, el fiind hrănit prin intermediul unui tub.

ADVERTISEMENT

De la Novosibirsk, fizicianul a fost dus la închisoarea Lefortovo din Moscova. Ulterior, a fost transferat în secția de terapie intensivă a unui spital moscovit, unde a survenit decesul.

Bănuit de spionaj în favoarea Chinei

Dmitri Kolker,  în vârstă de 54 de ani, era doctor în fizică şi matematică și conducea laboratorul de tehnologii optice cuantice la Universitatea de Stat din Novosibirsk, printre preocupările sale fiind dezvoltarea de lasere în scopuri medicale.

ADVERTISEMENT

Potrivit relatărilor familiei, el a fost acuzat că ar fi colaborat cu serviciile de securitate din China. Kolker susţinuse  mai multe prelegeri ştiinţifice în China. Fiul său susține că era însoțit întotdeauna de agenți ai FSB cu care discuta în detaliu conținutul prelegerilor astfel încât să nu divulge nicio informație care să fie un secret de stat.

De altfel, sâmbătă a mai fost reținut și un al doilea om de știință din Novosibirsk. Potrivit DPA, ar fi vorba de Anatoli Maslov, expert în domeniul hipersonicii, arestarea sa având legătură cu cazul Kolker.

ADVERTISEMENT

În ultimii ani, mai mulți oameni de știință ruși au fost puși sub acuzare pentru înaltă trădare, fiind bănuiți că ar fi transmis altor state documente cu informații clasificate. Contestatarii regimului Putin susțin că este vorba de o paranoia a oficialilor de la Kremlin.

ADVERTISEMENT
Tags: