România deține multe specii de animale și plante protejate de lege, iar printre ele se află o floare mică și galbenă pe care, dacă o culegi, te alegi cu o amendă usturătoare.
Nu puține sunt legile care protejează anumite specii de plante și animale din România. Mulți români nu le cunosc, astfel că, din ignoranță, le rup și cauzează, astfel, dispariția lor.
Ghințura galbenă este o plantă care se regăsește în diverse zone ale țării. Este una dintre florile protejate de lege, ceea ce înseamnă că tăierea sau culegerea ei poate duce la amendarea drastică a responsabililor.
Anumite motive au dus la posibilitatea dispariției acestei plante, printre care expansiunea activităților umane în zonele sălbatice. Și schimbările climatice sunt un factor determinant al răririi acestei plante.
În acest context, autoritățile au decis că este cazul să depună eforturi pentru ca această plantă rară, dar și altele, să nu dispară de tot. Amenzile pentru distrugerea acestei flori pot atinge chiar mii de lei.
Micuța floare galbenă înflorește în lunile iulie și august, în zonele de munte. Ghințura galbenă nu este doar o plantă frumoasă, ci are și mai multe proprietăți medicinale extraordinare.
Rădăcina acestei plante este utilizată des în preparatele farmaceutice, fiind eficientă în tratarea gastritelor hipoacide și tulburărilor dispeptice. Floarea mai are proprietăți antihelmintice, antimalarice și antipiretice.
Persoanele iresponsabile, atrase de frumusețea plantei, fără să știe că este protejată de lege, riscă amenzi de până la 5.000 de lei sau, în cel mai rău caz, trei luni de închisoare.
În ceea ce privește animalele, avem câteva specii pe cale de dispariție. O avertizare în acest sens, ce vorbește despre consecințe pe termen lung, a fost emisă de Fondul Mondial pentru Natură (WWR). Specii emblematice pentru România, cum ar fi ursul brun, râsul, cimbrul, lupul, vidra sau sturionul sunt amenințate de schimbările climatice, lucru ce se simte tot mai mult pe zi ce trece, chiar și în rândul oamenilor.
Și poluarea contribuie negativ la dispariția speciilor protejate de lege. În plus, defrișările lasă animalele fără habitat, iar braconajul este în continuare ținut sub supraveghere din cauza posibilelor urmări negative.