Sport

Florentin Pera, interviu despre reluarea competițiilor de handbal: “Dacă vor exista cazuri COVID-19, cea mai bună soluție este ca jucătoarele cu probleme să iasă 14 zile și activitatea să continue”. Exclusiv

31.08.2020 | 19:09
Florentin Pera interviu despre reluarea competitiilor de handbal Daca vor exista cazuri COVID19 cea mai buna solutie este ca jucatoarele cu probleme sa iasa 14 zile si activitatea sa continue Exclusiv
ADVERTISEMENT

Competițiile de handbal din România revin în această săptămână după 5 luni de pauză. Pe data de 3 septembrie se vor disputa ultimele două sferturi de finală restante din Cupa României la femnin: CSM București – CSM Slatina și SCM Râmnicu Vâlcea – Dunărea Brăila. În weekend se va disputa la București turneul Final Four, acolo unde sunt deja calificate Rapid și Gloria Buzău.

Încă nu este clar când va începe campionatul de handbal și sub ce formă se va desfășura competiția. Despre perioada foarte dificilă prin care au trecut și provocările handbalului în pandemie, FANATIK a vorbit cu Florentin Pera, antrenorul celor de la SCM Râmnicu Vâlcea, echipa care a încheiat pe primul loc la înghețarea campionatului.

ADVERTISEMENT

Tehnicianul a spus că nivelul de pregătire al echipei este unul bun, în condițiile date, mai ales că o mare perioadă de timp echipa nu a putut să se pregătească în sală decât cu unele condiții de distanțare socială și într-un efectiv redus.

Florentin Pera, interviu despre reluarea competițiilor de handbal: “Pentru echipele din cupele europene a fost și mai greu”

Bună ziua! A fost o perioadă în care v-ați confruntat cu multe probleme de pregătire. Cum este echipa înainte de primele meciuri oficiale?

ADVERTISEMENT

– Fetele au răspuns peste așteptări în această perioadă, având în vedere că au venit după o pauză forțată. Sunt mulțumit de modul în care se prezintă în pregătire. Ne-am confruntat cu câteva probleme de lot care sper să fie rezolvate până la ora primului meci.

V-a fost dificil să faceți pregătirea în pandemie? Au fost multe restricții, distanțare socială în sală… 

ADVERTISEMENT

– A fost o perioadă dificilă, în mod special în România. Iar pentru echipele care participă în cupele europene a fost și mai greu. Noi și CSM București vom juca în Liga Campionilor fără un program de meciuri care să ne ajute în perspectiva disputelor din competiția europeană. Vom avea un minus față de celelalte echipe pe care le vom întâlni în Liga Campionilor. Asta este situația. Am încercat să ne conformăm condițiilor date și să ne pregătim cât putem mai bine pentru a ajunge la un nivel optim. Situația a fost delicată din cauza faptului că s-a tot amânat Cupa României. Nu este ușor să ții în priză jucătoarele.

Îngrijorări pentru meciurile din Liga Campionilor: “Plecăm cu un deficit față de celelalte echipe”

Vă îngrijorează primele meciuri din Liga Campionilor, având în vedere că există un handicap în pregătire față de adversari?

ADVERTISEMENT

– În comparație cu celelalte echipe plecăm cu un deficit. Asta nu face decât să ne motiveze și vom încerca să facem tot ce ne stă în putință să fim la nivelul așteptărilor. Vom începe la Brest cu o echipă foarte puternică. A demonstrat că este o forță. Are un buget de 7 milioane de euro. A făcut achiziții bune și și-a păstrat o mare parte din lot. Vrem să recuperăm cât mai rapid perioada în care nu ne-am pregătit cum ne-ar fi dorit.

Vă convine sistemul de mini-turnee în campionat, care se prefigurează?

– Eu cred că sistemul competițional care este și în Liga Campionilor este cel mai bun. Este aproape imposibil să joci turnee, să joci cupe europene, Liga Campionilor și să ai și acțiuni pentru echipa națională. Eu cred că sistemul cu etape ar fi cel mai potrivit pentru noul sezon. Asta nu depinde de ceea ce se joacă în Ligă. În România, întradevăr, situația este mai grea, dar vreau să cred că se vor găsi soluții pentru a se implementa un program care să asigure siguranță sportivilor care participă la competiție. Rămân la părerea că sistemul cu etape este mai sigur decât cel cu mini-turnee. Este un singur meci, sunt doar două echipe, iar la un turneu sunt mult mai multe echipe și riscul crește.

“Așa cum au apărut în fotbal, probabil vom avea cazuri și la handbal. Cea mai bună variantă ar fi ca jucătoarele cu probleme să fie scoase 14 zile și celelalte să continue activitatea”

Încă nu s-a stabilit nimic, dar cum o să puteți să vă împărțiți între cupe europene și mini-turnee de campionat? 

– Este complicat. Un program concret nu putem discuta. Este vital pentru toate echipele să reîncepem activitatea, să începem jocurile oficiale. În ultimele zile au fost multe zvonuri despre echipe care ar avea cazuri de COVID-19. În aceste condiții, dacă aceste zvonuri sunt adevărate, va fi greu să începem. Dar trebuie să găsim soluții pentru a putea juca. Așa cum au apărut în fotbal, probabil vom avea cazuri și la handbal, deși sper că nu. Cea mai bună variantă ar fi ca jucătoarele cu probleme să fie scoase 14 zile și celelalte să continue activitatea.

Aveți informații despre când ar trebui să înceapă campionatul și modul de desfășurare?

– Deocamdată este o stare de incertitudine în ceea ce privește startul campionatului și sistemul de desfășurare. Am înțeles că decizia se amână până după ședința EHF din 3 septembrie. Abia după ce sistemul de desfășurare al cupelor europene va fi definitivat, vom putea să ne hotărâm asupra unui sistem pe plan intern. Important este să jucăm. Echipele cred că se gândesc mai puțin la obiective și mai mult că vor să înceapă activitatea. Vă dați seama, au trecut 5 luni de zile de când nu s-au mai jucat meciuri. Trebuie să începem, însă este greu să ne facem planuri, pentru că situația poate oricând să se schimbe.

  • 1 este locul pe care a încheiat SCM Râmnicu Vâlcea la înghețarea campionatului
  • 5 luni au trecut de la ultimele meciuri de handbal în competițiile interne

 

ADVERTISEMENT