Interviu

Florentina Olar-Spânu, căpitanul naţionalei de fotbal feminin: „Fetele pot juca mai bine fotbal decât băieții!”

28.09.2019 | 13:59
Florentina OlarSpanu capitanul nationalei de fotbal feminin Fetele pot juca mai bine fotbal decat baietii

La 34 de ani, căpitanul echipei naționale feminine nu și-a pierdut deloc motivația de a juca fotbal. Din contră! În această vară a ales o nouă provocare, semnând cu Nordsjaelland, după 6 ani petrecuți la Fortuna Hjorring, într-unul dintre cele mai tari campionate din Europa, cel al Danemarcei. Chiar dacă a câștigat peste 25 de trofee cu echipele de club, marele vis al Florentinei Olar-Spânu rămâne prezența la un turneu final alături de naționala României. S-a destăinuit pentru FANATIK într-un interviu în exclusivitate, cu… mingea pe masă!

Florentina Olar-Spânu, interviu pentru FANATIK 

Flori, în primul rând, spune-ne care este situația ta actuală? Joci de șase ani în Danemarca…
– În această vară m-am transferat la Nordsjaelland, după șase ani petrecuți la Fortuna Hjorring. Chiar mi-am întâlnit fosta echipă recent. A fost ciudat să joc împotriva fostelor colege, dar pe teren nu ai prieteni. M-am adaptat repede. Aici este fostul meu antrenor de la Fortuna, dar și alte colege.

De ce ai ales Nordsjaelland?
– Nordsjaelland a promovat recent, însă e o echipă cu potențial. Avem câteva jucătoare bune aici, care pot crește în viitor. Este o nouă provocare sportivă pentru mine, dar am ales și dintr-un alt punct de vedere. Voiam să fiu în Copenhaga, unde lucra deja soțul meu. În plus, sunt alte oportunități pentru viitor într-un astfel de oraș, mai ales că avem și un copil. De aceea mi-am și dorit să termin o facultate și am urmat cursuri de antrenor. Dețin licența B în prezent. Cu siguranță mi-ar plăcea să rămân implicată în fenomen.

Rămâi în Danemarca și după ce îți vei încheia cariera sau vei reveni în România?
– Nu știm dacă ne vom stabili aici sau vom reveni în România. E acel dor de casă, de familie. Nu am luat o decizie în această privință.

„Fetele vor fi mai determinate, va fi o mândrie pentru ele că vor reprezenta echipe precum FCSB, Dinamo sau Universitatea Craiova”

Ai împlinit recent 34 de ani. Care sunt obiectivele tale în viitorul apropiat?
– Focusul meu acum este pe campania de calificare pentru EURO 2021. E ultimul tren pentru mine. Am căzut în cea mai echilibrată grupă, cu Belgia, Elveția, Croația și Lituania. Avem șansele noastre. Dacă picam cu o echipă precum Franța, ne luam gândul de la primul loc. E bine că vom debuta pe teren propriu.

Au trecut 18 ani de la debutul tău în prima reprezentativă. Îți mai amintești ceva de atunci?
– Am debutat la națională în octombrie 2001, într-un meci cu Portugalia. Îmi amintesc că plângeam și tremuram în momentul când am auzit imnul, însă au fost emoții pozitive, pentru că am marcat în acel meci. Am auzit că la Cupa Mondială din 2023 vor fi 32 de echipe calificate. O șansă în plus pentru noi. Bine, eu nu cred că voi mai fi atunci în lot, poate să stau undeva pe bancă (n.r.râde).

Nu doar FIFA a făcut schimbări, ci și FRF. Ce spui despre noile reguli care obligă cluburile din Casa Pariurilor Liga 1 să aibă echipe de fotbal feminin?
– Cred că s-au făcut pași importanți în fotbalul feminin din România în ultima perioadă. Vin mai multe fete la fotbal, iar noile reguli impuse de FRF vor ajuta și mai mult. Cluburile din prima divizie nu ar trebui să privească asta ca pe o obligație. Cred că și fetele vor fi mai determinate, va fi o mândrie pentru ele că vor reprezenta echipa precum FCSB, Dinamo sau Universitatea Craiova. Băieții să nu se mai plângă atât. Uneori, fetele pot juca fotbal mai bine decât băieții. Avem același număr de atrenamente pe săptămână, cu diferența că multe dintre noi suntem și mămici.

Forentina Olar-Spânu, în meciul jucat de naţionala României contra Ucrainei
Forentina Olar-Spânu, în meciul jucat de naţionala României contra Ucrainei

„În România nu cred că poți trăi doar din salariul pe care îl iei la fotbal”

Pot trăi jucătoarele din țară doar cu salariul pe care îl încasează la echipa de club?
– A evoluat mult fotbalul feminin, se joacă într-un alt ritm acum. Totuși, în România cred că este o lipsă a antrenorilor de specialitate. Nu știu sincer ce bani se dau în fotbalul feminin din țară acum, dar nu cred că poți trăi doar din salariul pe care îl iei la fotbal. Poate așa, un trai la limită, dar nu să progresezi financiar. Nici în Danemarca nu e o situație grozavă pentru toate jucătoarele. Sunt fete care lucrează în paralel, stabilim împreună ora de antrenament. Aici e marele avantaj însă. Danezii sunt mult mai flexibili decât românii. Am beneficiat de foarte mult sprijin de când m-am transferat aici.

Ai avut parte de momente mai puțin plăcute în fotbal? Ți s-a întâmplat să fii criticată din tribune?
– Iubesc fotbalul la nebunie! Niciodată nu m-am gândit la bani. Practic acest sport de foarte multă vreme. Nu mi s-a întâmplat prea des să fiu apostrofată din tribune, asta pentru că nu prea vin spectatori la meciuri. Am auzit însă clasica „Mergi la cratiță!” când eram mai mică, însă chiar nu am luat în seamă. E o replică expirată. Dar, în general, am fost primite bine în România. Am jucat cu câteva mii de oameni în tribune în preliminarii atât la Cluj, cât și la Botoșani. A fost foarte frumos.

„Lyon este de departe cel mai puternic club de fotbal feminin din Europa”

Cum vezi fotbalul feminin la nivel mondial în acest moment? Ai urmărit Cupa Mondială recent încheiată?
– Nu am apucat să mă uit foarte mult la ediția din acest an a Cupei Mondiale pentru că am tot fost ocupată cu copilul. Este impresionant ce a făcut SUA, însă și în Europa sunt ligi puternice. Sunt foarte multe campionate echilibrate, precum cele din Italia, Franța, Germania sau Spania. Lyon este de departe cel mai puternic club de fotbal feminin din Europa la ora actuală.

Ai câștigat peste 25 de trofee de-a lungul carierei și joci la echipa națională de 18 ani. Cu ce amintiri vei rămâne?
– Am jucat cu 5.000 de spectatori în tribune în Liga Campionilor împotriva lui Bilbao. Îmi amintesc și de un sfert de finală jucat împotriva lui Manchester City. Sunt amintiri care-mi vor rămâne în memorie pentru totdeauna. Sunt, însă, și amintiri neplăcute. Mă refer aici la barajul cu Portugalia din 2016. Am fost foarte aproape să ajungem la EURO 2017, dar am pierdut cu regula golului înscris în deplasare. Tot timpul mă va urmări acest baraj.

O ultimă întrebare. Fotbalul masculin îl urmărești?
– Mă uit, ce-i drept, mai rar decât o făceam înainte. Acum e nebunia asta cu Messi sau Ronaldo. Mie îmi place Messi, dar nu e vorba de a face o alegere. Mereu când îi urmăresc încerc să observ ceea ce fac ei pe teren și cum pot aplica și eu în jocul meu.

 

CV FLORENTINA OLAR-SPÂNU
* 7 titluri de campioană a României, cu CFF Clujana
* 3 titluri de campioană a Danemarcei, cu Fortuna Hjorring
* 4 titluri de campioană a Ciprului, cu Apollon Limassol
* 2 titluri de „Fotbalista anului”: în 2015 în România și în 2016 în Danemarca

„Băieții să nu se mai plângă atât. Avem același număr de antrenamente pe săptămână, cu diferența că multe dintre noi suntem și mămici”

„Nu mi s-a întâmplat prea des să fiu apostrofată din tribune, asta pentru că nu prea vin spectatori la meciuri. Am auzit însă clasica «Mergi la cratiță!» când era mai mică, însă chiar nu am luat în seamă. E o replică expirată”

25 de trofee a câștigat Florentina Olar-Spânu în 18 ani de carieră în fotbal