News

Florian Coldea a jucat la UTA Arad, dar a renunțat la fotbal din cauza unor probleme de sănătate. Dezvăluiri din biografia ”generalului negru”

Dacă nu alegea cariera militară, generalul SRI în rezervă Florian Coldea ar fi putut să ajungă fotbalist. În tinerețe, el a practicat acest sport.
29.05.2024 | 17:17
Florian Coldea a jucat la UTA Arad dar a renuntat la fotbal din cauza unor probleme de sanatate Dezvaluiri din biografia generalului negru
Florian Coldea a jucat la UTA Arad, dar a fost nevoit să renunțe la fotbal din cauza unor probleme cu spatele / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Sunt puține lucruri care se știu despre viața personală a celui care este supranumit ”generalul negru”. Florian Coldea a încercat mereu să se țină departe de spațiul public și să lucreze ”de la butoane”. Fostul general SRI a continuat să rămână un personaj temut, înconjurat de o aură misterioasă, chiar și după ce a părăsit instituția în care a făcut carieră.

Cum a ajuns Florian Coldea să dea interviu la televiziune: i-a ținut locul lui George Maior

Unul dintre lucrurile mai puțin cunoscute referitoare la Florian Coldea este că a fost mereu un mare pasionat de fotbal, un sport pe care l-a și practicat în tinerețe. Născut în 1971, în localitatea Târnova, Coldea s-a făcut remarcat pe teren încă din timpul școlii, așa că a fost selecționat în echipa de juniori a clubului UTA Arad.

ADVERTISEMENT

Surprinzător, informația provine chiar de la Florian Coldea, în timpul singurului interviu pe care l-a acordat pentru un post de televiziune. Se întâmpla la data de 9 iunie 2008, atunci când prim-adjunctul directorului SRI a venit în studioul postului de televiziune Antena 2 și a răspuns întrebărilor moderatorului Victor Ciutacu. Coldea i-a ținut atunci locul șefului său ierarhic, George Maior, care, din cauza ”unui mic incident”, nu a mai ajuns în studio.

Interviul a fost realizat în direct și a fost difuzat la câteva minute după finalul meciului România – Franța (0-0), de la Euro 2008. Tocmai de de aceea, prima întrebare a jurnalistului către tânărul general a fost dacă este pasionat de fotbal.

ADVERTISEMENT

”Interesant, da. Chiar o scurtă bucată de timp am jucat la UTA Arad, la juniori”, a răspuns Florian Coldea, mult mai deschis la acea vreme.

Generalul citea cărți despre fotbal și le aplica în munca informativă

Coldea nu era doar un mare fan al fotbalului, ci reușea să găsească o paralelă între sportul-rege și viața socială, pe care a recomandat-o inclusiv oamenilor de informații și jurnaliștilor. Cartea se numește ”How Football Explains The World: An Unlikely Theory of Globalization” (Cum explică fotbalul lumea: o teorie improbabilă a globalizării), scrisă de jurnalistul Franklin Foer, un bestseller la acea vreme în Statele Unite.

ADVERTISEMENT

”E extraordinar de interesantă cartea și o recomand (…). Practic, ceea ce încearcă să explice jurnalistul este cum câteva echipe din Europa, ia în calcul fotbalul mondial, practic, reflectă situația din Europa și anumite tendințe actuale, sociale, politice (…).

Să dăm și niște exemple extrem de complete. La acest punct, face referiri la situația din Italia, unde o echipă a vechilor industriași, Juventus, a ajuns nu numai în suferință, dar să fie învinsă mereu de echipa noii generații, noii oligarhi, până la urmă, AC Milan, de Berlusconi.

ADVERTISEMENT

De asemenea, explică într-o manieră foarte interesantă și, până la urmă, extrem de pasional de urmărit, dacă doriți, situația din Iugoslavia și situația echipei Steaua Roșie Belgrad, cu fanii ei, cu legăturile echipei cu mafia din Iugoslavia și așa mai departe”, spunea Florian Coldea în 2008.

Boala de care suferă generalul SRI

Cariera sportivă a lui Florian Coldea s-a încheiat destul de repede. În ciuda talentului său, generalul SRI ar fi suferit de anumite probleme de sănătate care ar fi debutat încă din copilărie.

Această dezvăluire a apărut într-un alt context, în cadrul unei declarații politice susținute în Senatul României, de către fostul senator Valer Marian, sub titlul ”O dovadă clară a poliției politice practicate de DNA”.

Senatorul a povestit că, alături de jurnalistul Ovidiu Ohanesian, i-a vizitat pe părinții lui Florian Coldea, la Târnova. În cadrul discuțiilor, tatăl generalului i-a mărturisit că ”acesta are probleme de sănătate din tinerețe, respectiv are probleme cu spatele, cu coloana vertebrală, precum și faptul că este supărăcios din fire, neagreând glumele de niciun fel”.

Florian Coldea ar fi vrut să devină inginer, dar a ajuns la SRI

Potrivit acestei surse, Florian Coldea a absolvit Liceul de petrol și gaze din Arad, după care a intrat la Institutul Politehnic din Timișoara. În anul doi, Coldea a renunțat la facultate și a venit la Băneasa, unde a urmat cursurile Facultății de Psihosociologie din cadrul Academiei Naționale de Informații, pe care a absolvit-o în 1996.

În 2005, Coldea, care era un simplu maior la Inspectoratul pentru Prevenirea și Combaterea Terorismului, a fost remarcat de președintele Traian Băsescu în timpul operațiunii de salvare a jurnaliștilor răpiți în Irak. Câteva luni mai târziu, el a fost avansat la funcția de prim-adjunct al directorului SRI, cu rang de secretar de stat.

ADVERTISEMENT
Tags:
O nouă răsturnare de situație în lupta dintre Iftime și rivalul de la...
O nouă răsturnare de situație în lupta dintre Iftime și rivalul de la PSD. Situație INCREDIBILĂ în cursa pentru șefia Consiliului Județean Botoșani
EXCLUSIV A început Al Treilea Război Mondial și nu realizăm? Primul general român...
EXCLUSIV A început Al Treilea Război Mondial și nu realizăm? Primul general român pregătit de americani la Harvard vine cu vești proaste
EXCLUSIV | Ionel Ganea râde de Edi Iordănescu: „Cine se crede el, Nostradamus?”....
EXCLUSIV | Ionel Ganea râde de Edi Iordănescu: „Cine se crede el, Nostradamus?”. Dintre cine se va alege noul selecţioner, după EURO 2024
Cine este cel mai tânăr primar din Gorj. I-a luat locul fostului edil,...
Cine este cel mai tânăr primar din Gorj. I-a luat locul fostului edil, condamnat cu două luni înainte de alegeri
Adrian Mutu, acasă la fosta soţie! Ce relaţie are Consuelo cu actuala parteneră...
Adrian Mutu, acasă la fosta soţie! Ce relaţie are Consuelo cu actuala parteneră a Briliantului
A recunoscut tot, în sfârșit! De ce s-a bătut Anamaria Prodan cu Reghe:...
A recunoscut tot, în sfârșit! De ce s-a bătut Anamaria Prodan cu Reghe: 'Mi-am dat seama că...'
REZULTATE OFICIALE ALEGERI! Răsturnare de situație în ROMÂNIA
REZULTATE OFICIALE ALEGERI! Răsturnare de situație în ROMÂNIA
Toată lumea îl știe pe Razvan Simion, dar nu multă lume știe cum...
Toată lumea îl știe pe Razvan Simion, dar nu multă lume știe cum arată mama sa. Ipostaza rară cu Mariana Simion
Televiziunea care a dat marea lovitură. La ce s-au uitat românii în ziua...
Televiziunea care a dat marea lovitură. La ce s-au uitat românii în ziua alegerilor
Invitații la nunta lui Răzvan Simion și-au golit buzunarele! Cu banii de dar...
Invitații la nunta lui Răzvan Simion și-au golit buzunarele! Cu banii de dar făceai lejer un concediu pentru toată familia în Grecia, Turcia sau Egipt
Ciolacu și Grindeanu au dispărut în momentul în care Firea a intrat în...
Ciolacu și Grindeanu au dispărut în momentul în care Firea a intrat în curtea sediului central
Diferența mare de vârstă dintre Nicu Paleru și soția sa, Cristina. Pentru ea...
Diferența mare de vârstă dintre Nicu Paleru și soția sa, Cristina. Pentru ea și-a părăsit fosta soție