Florian Coldea și Dumitru Dumbravă au ajuns, marți, la Curtea de Apel București și au cerut judecătorilor să fie scoși de sub controlul judiciar. Măsura a fost impusă de DNA, foștii șefi ai SRI fiind cercetați pentru trafic de influență.
Cei doi sperau ca magistrații Curții de Apel să schimbe măsura controlului judiciar, după ce ședința de judecată privind contestarea măsurii a fost amânată de două ori. Alături de cei doi, a formulat o plângere și avocatul Doru Trăilă.
Contestațiile au fost depuse încă din data de 17 iulie. După mai multe amânări, cazul a primit termen pentru marți, 6 august, la Curtea de Apel București. Însă, judecătorii au decis ca generalii să rămână sub control judiciar.
Florian Coldea și Dumitru Dumbravă au mai multe interdicții. Printre acestea se numără măsura privind interzicerea de a părăsi țara. Totodată, nu le este permis că comunice cu persoanele implicate în dosar. Înainte să intre în sala de judecată, Coldea a făcut o declarație.
„Am constatat că am văzut doar opt volume din cele 22, am luat la cunoștință și acum o să ne facem apărarea”, a transmis fostul șef al SRI, Florian Coldea, conform Digi 24.
Dumitru Dumbravă și Florian Coldea au ajuns în vizorul Direcției Naționale Anticorupție, fiind cercetați pentru trafic de influență, după ce au fost denunțați de omul de afaceri Cătălin Hideg. Ei sunt acuzați că i-au cerut mită 600.000 de euro.
În schimbul acestei sume, afaceristul urma să fie ajutat să obțină o condamnare cu suspendare într-un dosar de fraudă cu fonduri europene. Amintim că în urmă cu trei săptămâni, DNA a extins urmărirea penală, în dosarul generalilor, pentru trafic de influență și constituirea unui grup infracțional organizat.
Florian Coldea, Dumitru Dumbravă, avocatul Doru Trăilă și un apropiat al acestora, Dan Tocaci, ar fi cerut 600.000 de euro primarului din Rovinari. Edilul le-ar fi cerut ajutorul generalilor să scape de un dosar penal în care era judecat.
„În contextul menţionat, martorul, prin intermediul unei rude, ar fi remis celor trei inculpaţi o plată parţială din folosul pretins, respectiv suma de aproximativ 234.000 de euro.
În acelaşi timp, inculpaţii ar fi folosit o societate de avocatură pentru a transfera sumele de bani provenite de la potenţialii beneficiari ai presupusului trafic de influenţă către societăţile de consultanţă pe care le controlează, creând aparenţa de legalitate a acestui circuit financiar, prin încheierea unor contracte de asistenţă juridică, respectiv contracte de consultanţă”, precizau procurorii.