FLORII 2017. Tradiţii şi obiceiuri în această zi. De ce se mănâncă peşte în Duminica Floriilor

Duminica, 9 aprilie, crestinii sărbătoresc Floriile, sărbătoarea ce aminteste de intrarea lui Iisus in Ierusalim şi de întâmpinarea lui cu ramuri de măslin, finic şi palmieri. De aceea, în...
09.04.2017 | 00:02
FLORII 2017 Traditii si obiceiuri in aceasta zi De ce se mananca peste in Duminica Floriilor
ADVERTISEMENT

Duminica, 9 aprilie, crestinii sărbătoresc Floriile, sărbătoarea ce aminteste de intrarea lui Iisus in Ierusalim şi de întâmpinarea lui cu ramuri de măslin, finic şi palmieri. De aceea, în bisericile româneşti se sfinţesc ramuri de măslin pe care creştinii le duc ulterior în casele lor, punându-le în faţa icoanelor, împodobind uşile şi ferestrele.

Iată ce tradiţii şi superstiţii există în popor cu privire la această zi:

In Basarabia, in ziua de Florii exista ritualul de ‘a bate’ pe cineva usor, peste urechi, cu matisorii salciei. Traditia spune ca pe acea persoana nu va suferi de dureri de ureche pe tot parcursul anului. In alte zone, se crede ca tinerele care isi trec salciile sfintite prin par vor avea un par lung si frumos precum crengile de salcie.

ADVERTISEMENT

Pentru belsugul si rodul ogoarelor, de Florii, gospodinele de la sate obisnuiesc sa lege ramuri de salcii sfintite in jurul trunchiului pomilor fructiferi din gradini sau sa le infiga in brazdele de pamant insamantate.

In apropierea Floriilor sau a Pastelui, mormintele se curatesc si se pregatesc de sarbatoare. Coronite formate din salciile sfintite de Flori se agata de crucile de pe morminte. Este un mod de a le spune celor care nu mai sunt printre noi ca ii pastram dragi in amintire.

ADVERTISEMENT

Chiar daca este post, in Duminca Floriilor este dezlegare la peste. Carnea de peste mancata in aceasta zi sfanta are atributul de a vindeca si alina bolile trupesti, se crede…. In plus, se spune ca cei care mananca peste in ziua de Florii au sanse mari de lecuire. In schimb, cei care nu cinstesc cum se cuvine aceasta sarbatoare se umplu de pistrui.

Nu este indicat sa lucrezi in ziua de Florii, nu este indicat sa tai nimic in gradina, nu este indicat sa speli, sa deretici prin casa si nici chiar sa te speli pe cap. Se spune in popor ca iti ‘infloreste’ parul sau risti ca parul tau sa devina alb precum florile copacilor.

ADVERTISEMENT

Mai multe pe rtv.net