Fotbal intern

Florin Bratu, interviu exclusiv pentru FANATIK: „Cu Nistor am gândit ca un jucător, nu ca un antrenor! Poate trebuia lăsat la Steaua”

18.11.2018 | 19:31
Florin Bratu interviu exclusiv pentru FANATIK Cu Nistor am gandit ca un jucator nu ca un antrenor Poate trebuia lasat la Steaua

FANATIK.RO a fost la Bacău pentru a face un interviu, în liniște, cu Florin Bratu, fostul antrenor al lui Dinamo, acum la Aerostar Bacău. „Doar Aerostar Bacău” sau „DAB”, acesta este noul slogan al lui „Bratone”.

E normal”, ne spune. Vă vine sau nu să credeți, Aerostar Bacău este singura echipă din Moldova în liga a doua. Botoșani și Iași în prima divizie, apoi Bacăul. Dar Bacăul de lângă aeroport, nu cel care primea în centrul urbei pe Werder Bremen… Aproape o oră de adevăruri spuse franc în discuția cu Florin Bratu, împărțită în mai multe episoade. „Episodul-pilotl” are legătură în primul rând cu… Dinamo!

Florin Bratu, interviu exclusiv pentru FANATIK: „Toată lumea mă critica, mă incrimina după perioada Dinamo”

Florine, de ce ai ales Bacăul, o echipă care atunci când ai preluat-o era sub linie?

– Foarte multă lume m-a întrebat acest lucru. Am mai avut discuții și cu alte cluburi. Cu U Cluj, de exemplu, care a insistat foarte mult, dar am ales Bacăul pentru oamenii de aici, pentru stabilitate, un club cu oameni foarte pasionați. Și eu aveam nevoie să îmi recapăt încrederea, pentru că am venit după perioada mai puțin bună, ultima perioadă de fapt de la Dinamo și aveam nevoie de un loc unde să nu fie prea multă presiune. Aveam nevoie de o echipă cu care în continuare să mă dezvolt, să acumulez. Iar experiența pe care o am după cei cinci ani de antrenorat și de fotbalist să o pun în slujba clubului Aerostar.

Dar îți pierduseși încrederea în tine? Ți-ai pus întrebări vizavi de tine după perioada de la Dinamo?

– Îți dai seama că am trecut printr-o perioadă agitată la Dinamo, mai ales în ultima lună. E normal, pfff, să te gândești un pic și la tine. Toată lumea te critica, te incrimina, dar acest lucru l-am luat ca pe o ambiție a mea de a demonstra în continuare că pot fi un antrenor de succes.

Ce ai greșit la Dinamo? Ce crezi tu că ai făcut greșit?

– Am făcut și eu greșeli la Dinamo. În momentul în care trebuia să iau niște decizii pe care nu le-am luat, gândind cu sufletul. Știți foarte bine acel moment cu Nistor în care, până la urmă, sub presiunea suporterilor, sub presiunea clubului Dinamo nu concepeam eu ca un căpitan al lui Dinamo să se ducă la rivala Steaua…

„Văzând cum s-au desfășurat lucrurile, poate Nistor trebuia lăsat să plece la Steaua”

Trebuia să îl lași să se ducă la Steaua?

– Poate trebuia, poate nu trebuia să renunț la Nistor. Eu nu m-am gândit. Eu am fost crescut într-o altă cultură fotbalistică. Am jucat și la Rapid, am jucat și la Dinamo, unde am fost unul dintre liderii echipei și nu mă gândeam niciodată să plec la Steaua atunci. Eu am gândit acum ca un jucător și până la urmă s-a dovedit greșită gândirea mea.

Florin Bratu este acum antrenor la Aerostar Bacău, cu care a înregistrat 3 victorii consecutive
Florin Bratu este acum antrenor la Aerostar Bacău, cu care a înregistrat 3 victorii consecutive

Deci trebuia lăsat să plece, poate era vestiarul mai liniștit…

– E posibil. Văzând cum s-au desfășurat lucrurile, e posibil să fi fost altfel. Poate trebuia lăsat să plece la Steaua, dar eu nu concepeam așa ceva!

Discuția a fost între patru ochi când ți-a zis că vrea să plece?

– Nu, eram cinci inși. Eu și staff-ul meu.

„Eu nu am mințit niciodată. Și mai vreau să spun că Dan Nistor a jucat cu mine cel mai bun fotbal!”

Săptămâna trecută nașul lui, Mihai  Pintilii, a spus într-un interviu pentru FANATIK.RO că Dan își dorea să plece și Dinamo nu l-a lăsat.

– Dar nici el nu a spus niciodată că nu a zis că vrea la Steaua. Era clar! Eu nu am mințit nicio clipă. Mie îmi pare rău de acea situație pentru că, să știți, Dan Nistor cu mine a jucat cel mai bun fotbal, cel mai frumos, cel mai productiv, atât timp cât a fost la Dinamo.

Ați mai avut vreo discuție de atunci?

– Nu, nici măcar un sms. Nici el, nici eu. Dar nu asta e important. Eu cred, și am mai spus-o, că dacă Nistor este un băiat liniștit și își vede doar de fotbal poate aduce numeroase lucruri pozitive în jocul lui Dinamo.

„Am făcut jocul lui Dinamo în jurul lui Nistor și nu i-am dat multe sarcini tactice”

Unii oameni spun că Nistor e un jucător indisciplinat tactic. Un jucător căruia îi dai anumite sarcini și le uită, din dorința de a face mai multe, de a fi pe tot terenul. Cum l-ai simțit tu?

– E parțial adevărat ceea ce spui tu, dar nu le uită. El e un jucător care își dorește foarte mult. Să nu uităm că s-a apucat de fotbal foarte târziu, nu are o instruire foarte bună. A pierdut o parte importantă și acum îi e practic foarte greu să acumuleze totul într-un timp scurt. Ce am încercat și mi-a ieșit la Dinamo cu el a fost să îi dau libertate foarte mare de acțiune în teren și să nu îi dau foarte multe sarcini tactice, să fac jocul în jurul lui. Mi-am dat seama de ceea ce poate face el, pentru că el are o capacitate foarte bună de efort, își mobilizează colegii, știa să facă pressing, iar lucrurile acestea le-a făcut destul de bine până la un moment dat și acest lucru a arătat că este un jucător important. Să nu uităm că se vorbea de Nistor la națională.

„Am luat de la Dinamo doar lucrurile pozitive. Și da, e posibil să mă întorc cu Negoiță patron”

Crezi că ai fi putut redresa situația și să duci Dinamo în play-off?

– Eu cred că puteam, doar dacă se luau anumite decizii din partea clubului Dinamo. Din punctul meu de vedere s-a renunțat foarte ușor la mine. Am aflat de acest lucru abia după meciul de la Iași. Nu m-a sunat Negoiță să îmi spună, am vorbit cu domnul David, cu domnul Bălănescu. Abia a doua zi am vorbit cu domnul Negoiță, i-am mulțumit pentru colaborare și cu siguranță în viață ne vom mai întâlni. Eu îi mulțumesc foarte mult că mi-a dat ocazia să antrenez Dinamo la o vârstă fragedă pentru mine. Eu totuși am fost pus la Dinamo pentru a întineri echipa și a scoate la față jucătorii tineri cu care am câștigat Liga Elitelor la U19. Cred că astea sunt lucrurile importante cu care am rămas și am vrut să iau cu mine doar părțile pozitive când am plecat de la Dinamo: am promovat foarte mulți jucători tineri, Dinamo sub comanda mea a practicat un fotbal foarte ofensiv, a înscris foarte multe goluri, am câștigat play-out-ul atunci. Nu a fost ușor. Să nu uităm că eu am luat echipa înaintea primului meci de play-out, când Dinamo avea 20 de puncte. Am terminat campionatul cu 53 sau 54. Am rămas cu ceva frumos, care îmi va rămâne în amintire.

Te mai întorci la Dinamo cu Negoiță patron?

– Nu se știe niciodată. Cu siguranță nimeni nu este perfect. A fost o experiență foarte bună pentru mine, din care eu am învățat foarte multe. Despre experiență se vorbește foarte mult în antrenorat. Dacă nu treci prin lucruri și nu te lovești de situații, nu ai cum să progresezi. Sigur, am văzut și antrenori de 60 de ani care iau decizii pripite. Nu cred că mai ține neapărat de experiență, ci de competență, de potențialul antrenorului, de cum este dedicat meseriei. Învățăm în continuare.

„Nu sunt arogant, am personalitate. Mai scap câte o înjurătură, dar nu personal”

Ești considerat un antrenor arogant cu vestiarul… Nu te poți abține și se lasă cu înjurături?

Florin Bratu dezvăluie ce greșeli a făcut la Dinamo și vorbește despre acuzele că ar înjura jucătorii la antrenamente
Florin Bratu dezvăluie ce greșeli a făcut la Dinamo și vorbește despre acuzele că ar înjura jucătorii la antrenamente

– Asta cu înjurăturile nici nu știu de unde a plecat. Eu nu puteam avea rezultate cu o echipă pe care o înjuram. Am stat 8 luni acolo și nu puteam lăsa o impresie bună dacă îmi înjuram jucătorii. Da, în timpul meciului mai scap o înjurătură, dar nu personal. În timpul meciului e presiune, sunt nervi, e normal. Însă, revenind la întrebare, eu nu cred că sunt arogant, eu cred că e vorba de personalitate.

Plecarea lui Mahlangu a fost un alt eveniment care a destabilizat echipa…

– Da, este posibil, pentru că May Mahlangu era un jucător de bază la Dinamo. El refuzând de câteva ori prelungirea contractului, cei din conducerea clubului au luat decizia să îl vândă, având și acea ofertă la Ludogoreț. Eu am fost de acord pentru că am luat bani importanți pe care am adus câțiva jucători la club. Dacă nu îl vindeam, riscam să îl pierdem gratis în iarnă. Dar da, May Mahlangu a fost o pierdere importantă pentru Dinamo.

URMEAZĂ ÎN ZILELE URMĂTOARE PARTEA A DOUA A INTERVIULUI REALIZAT LA BACĂU CU FLORIN BRATU