News

Florin Cîțu a anunțat cu cât vor fi majorate pensiile de la 1 septembrie

29.06.2020 | 22:17
Florin Citu a anuntat cu cat vor fi majorate pensiile de la 1 septembrie
ADVERTISEMENT

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a vorbit deschis despre majorarea pensiilor din 1 septembrie. Reprezentul Guvernului crede că se vor găsi bani și pentru pensii și pentru mărirea alocațiilor.

Asta, în condițiile în care Ludovic Orban susține cu tărie că Guvernul său nu are cum să mărească pensiile sau să dubleze alocațiile.

ADVERTISEMENT

Cîțu crede că România va scăpa de criza economică mai rapid decât se anticipa, astfel că societatea nu va avea atât de mult de suferit în urma pandemiei de Covid-19.

Florin Cîțu vrea să mărească pensiile cu 10% din 1 septembrie

Ministrul a făcut o comparație între România, SUA și Uniunea Europeană, și a concluzionat că țara noastră e pe drumul cel bun.

ADVERTISEMENT

„A trebuit să ținem oamenii sănătoși, dar să salvăm economia. A fost provocare mare. În SUA se estimează un deficit bugetar de 24% din PIB, în UE 12% din PIB, în România avem estimat 6%, lucrurile arată OK.

Nu vom avea o recesiune tehnică, vom avea revenirea economiei din trimestrul 3. Am eliminat toate scenariile negative prin toate măsurile luate. Veneau tot felu de profeți care ne spuneau de un deficit de -15%, -20%, nu va fi așa ceva.

ADVERTISEMENT

Nimic nu a fost adevărat. Rata inflației a scăzut în fiecare lună în această guvernare PNL. Am putea avea o contracție de 2% petru tot anul. A fost o strategie a PSD-ului de a speria oamenii. În mod normal jumătate din partid trebuia să fie în pușcărie.

Aceste declarații au speriat românii, au afectat economia. Dacă nu s-ar ascunde în spatele declarațiilor politice, jumătate din PSD trebuia să fie la pușcărie.

ADVERTISEMENT

Doar pentru șomaj tehnic am plătit 2.2 miliarde de lei, 637 de milioane de lei pe concedii medicale. 300.000 de cetățeni au beneficiat de amânarea ratelor la bancă”, a declarat Cîțu.

România ar putea ajunge o forță economică în Europa

Ministrul crede că România are șansa unică de a deveni o țară competitivă după ieșirea din criză.

„8.368 de firme au luat credit prin IMM Invest. E oportunitate pentru România, suntem printre cei mai săraci, eram la coada Europei. Avem nevoie de capital străin, de investiții străine. Nu înseamnă doar bani, înseamnă inteligență.

E nevoie ca România să devină competitivă, acesta e momentul. Să devenim economie competitivă.

Veți vedea măsuri care vor face acel lucru. Noi am schimbat paradigma de Guvernare. Dacă vrem să avem bani să plătim pensii, trebuie să investim. La rectificare, Transporturile vor avea o sumă record.

Ne-a costat 3.1 miliarde de lei criza de coronavirus. Propunerea mea este să creștem pensiile cu 10%, ca să avem bani și de alocații și de investiții, altfel nu vom avea bani nici de investiții nici de alocații”, a declarat Cîțu.

ADVERTISEMENT