News

Florin Cîțu, anunț îngrijorător despre sistemul de pensii. În câți ani ar putea să fie nesustenabil

Florin Cîțu, prim-ministrul României, a oferit luni, la Digi24, un anunț îngrijorător despre sistemul de pensii explicând în câți ani acesta ar putea să devină nesustenabil dacă nu se vor implementa reforme substanțiale.
31.05.2021 | 22:02
Florin Citu anunt ingrijorator despre sistemul de pensii In cati ani ar putea sa fie nesustenabil
ADVERTISEMENT

Luni Raluca Turcan, Ministrul Muncii, a declarat că cel mai mult vor crește pensiile mici după recalcularea tuturor dosarelor de pensii, preconizată pentru înceuptul anului 2023.

Cîțu s-a înscris în cursa pentru președinția Partidului Național Liberal, viziunea sa fiind că “proprietatea privată este sfântă, iar antreprenorul trebuie perceput ca un erou”.

ADVERTISEMENT

Cîțu, anunț îngrijorător despre sistemul de pensii. În câți ani ar putea să devină o problemă majoră

Cosmin Prelipceanu: “Ce se întâmplă cu fondul de pensii?”

Florin Cîțu: “Peste 15 ani este riscul cel mai mare, vom avea un număr mare de oameni care vor ieși la pensie în același an, iar cei care susțin sistemul de pensii sunt din ce în ce mai puțini, avem o problemă referitoare la sustenabilitatea.

Avem un grup de lucru cu mai mulți specialiști în coaliție despre legea pensiilor și vom adresa această problemă. Vom vedea care va fi varianta finală, dar obiectivul este eliminarea riscului de nesustenabilitate a sistemului de pensii peste 15 ani.

ADVERTISEMENT

S-ar putea să fie nevoie de mai multe legi, este o situație mai complexă, nu are sens să vorbim acum despre un singur indicator, cum este vârsta de pensionare, avem multe lucruri pe care le analizăm.

Nu s-a pus în discuție cu Comisia Europeană să ajungem la un anumit număr de ani referitor la vârsta de pensionare.

ADVERTISEMENT

Este o recomandare de țară pentru România din partea Comisiei Europene să avem o lege sustenabilă și să nu mai avem creșteri ad-hoc inainte de alegeri, pentru că destabilizează sistemul.

Nu voi face așa ceva pentru că nu e sustenabil și nu este un mod predictibil de a guverna o țară. Oamenii trebuie să știe care va fi ritmul de creștere a pensiilor în următorii ani și acelea să fie, nu să apară decizii politice dintr-odată.

ADVERTISEMENT

Dacă va veni o altă putere politică și să vrea să arunce țara în aer cu o creștere politică a pensiilor, nu va mai lua banii din PNRR. Și aș vrea să văd eu ce putere politică renunță la acele 30 de miliarde din partea Comisiei Europene”, a declarat Florin Cîțu, prim-ministrul României, la Digi24, în emisiunea moderată de către Cosmin Prelipceanu.

ADVERTISEMENT