News

Florin Cîţu anunţă înfiinţarea unui comitet interministerial: “De la 1 iunie începe revenirea românilor la normalitate”

05.04.2021 | 12:33
Florin Citu anunta infiintarea unui comitet interministerial De la 1 iunie incepe revenirea romanilor la normalitate
ADVERTISEMENT

Premierul Florin Cîţu a anunţat, în cadrul conferinței de presă susținute luni, 5 aprilie, la Palatul Victoria, înfiinţarea unui comitet interministerial care să pregătească, de la 1 iunie, „revenirea la normalitate” a României.

Potrivit spuselor sale, acesta ar putea include nu doar ministerele, ci și sindicatele şi patronatele, în vederea stabilirii tuturor măsurilor care vor fi implementate de la acea dată.

ADVERTISEMENT

Totul depinde, însă, de numărul persoanelor care vor accepta să se vaccineze anti-Covid în cele două luni rămase până atunci. „Dacă vrem să ne întoarcem la normalitate, trebuie să ne vaccinăm. Nicio altă măsură nu ne ajută să redeschidem economia”, a subliniat șeful Executivului, exprimându-și convingerea că până la sfârșitul lunii iulie vom avea 10 milioane de persoane imunizate.

Florin Cîțu pregătește „revenirea la normalitate”. A anunțat înființarea unui comitet ministerial

Astăzi voi anunța constituirea unui comitet interministerial care să asigure de la 1 iunie revenirea la normalitate a României. Acesta este primul jalon pentru revenirea la normalitate.

ADVERTISEMENT

Comitetul va fi în coordonarea premierului. Fiecare ministru va discuta cu cei din domeniul său și va veni cu soluții. Campania de vaccinare, știți foarte bine, iau în calcul lunile aprilie și luna mai.

În aceste două luni vom avea 8,3 milioane de doze de vaccin care intră în România. La finalul lunii mai ar însemna să avem, în cel mai pesimist scenariu, 5 milioane de persoane vaccinate și într-un scenariu mai optimist, 6,3 milioane.

ADVERTISEMENT

5 milioane de persoane vaccinate este o cifră importantă, pentru că reprezintă aproape 35% din populația adultă care trebuie vaccinată și este momentul, la sfârșitul lunii mai, să vorbim de revenirea economiei.

De aceea, este foarte important cu toții – și aici fac un apel la toți politicienii, la coaliția de guvernare, la primarii aleși, la consilierii locali, la președinții de consilii județene – să meargă și să prezinte campania de vaccinare.

ADVERTISEMENT

Toți românii trebuie să aibă informațiile la zi în ceea ce privește campania de vaccinare. Este nevoie de o implicare a Bisericii în această campanie de vaccinare, mai ales în mediul rural.

Așa cum arată astăzi lucrurile, vom avea dozele necesare pentru a vaccina 10 milioane de români la sfârșitul lunii iulie. Mergem mai repede decât am programat, dar e important ca toată lumea să vrea să se vaccineze.

 Atunci putem vorbi despre o redeschidere a economiei aproape în totalitate. E nevoie să ne înregistrăm pe platformă, pentru că vom avea dozele de vaccin. Singura soluție să trecem peste această perioadă și să revenim la normalitate este vaccinarea.

Referitor la situația epidemiologică, lucrurile s-au stabilizat. Ați văzut că se poate sărbători Paștele și în această perioadă. Aceste măsuri le-am luat după ce am discutat cu mai mulți factori de decizie și se vede că avem deja rezultate.

Nu se poate îmbunătăți situația fără să păstrăm ce avem acum. Avem nevoie să arătăm românilor când revenim la normalitate. 1 iunie este un prim pas și trebuie pregătit. Dacă vrem să ne întoarcem la normalitate, trebuie să ne vaccinăm.

Nicio altă măsură nu ne ajută să redeschidem economia. De aceea, v-am spus din primul moment că lunile aprilie și mai sunt foarte importante.

Comitetul interministerial va include toate ministerele, poate va include și reprezentanți ai patronatelor. Avem timp să pregătim redeschiderea. Aveți încredere că vom trece peste această perioadă”, a declarat premierul Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT