News

Florin Cîțu a anunțat prevederile rectificării bugetare: Deficitul va ajunge la 6,7%; impozitele nu vor crește în acest an

15.04.2020 | 16:29
Florin Citu a anuntat prevederile rectificarii bugetare Deficitul va ajunge la 67 impozitele nu vor creste in acest an
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu/ Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, va anunța modul de redistribuire a fondurilor din buget propus prin proiectul rectificării.

Iată principalele declarații ale ministrului  Finanțelor:

-Un pachet de susținere a economiei de 3% din PIB. Pentru 2020 economia va avea o contracție de 1,9% din PIB, aidcă o creșter generalizată a prețurilor în economie. Deficitul estimat crește la 6,7% din PIB, vom vedea cum va avolua economia.  Deficitul se majorează cu 31,9 miliarde de lei.

ADVERTISEMENT

-Din economia internă vom încasa mai puțin cu 22,3 miliarde de lei. Vom primi de la Comisia Europeană cu 3,8 miliarde de lei. Cheltuielile bugetului consolidat cresc cu 12 miliarde de lei

-Cresc cheltuielile sociale cu 6,9 miliarde de lei. Se majorează cheltuielile la fondul de rexzervă cu 3 miliarde de lei. Până la urmăoarea rectificare, dacă vom avea nevoie de bani îi vom  putea lua de aici fără să facem rectificare. La Ministerul Sănătății se adaugă 3,8 miliarde de lei și la Ministerul Muncii 8 miliarde de lei.

ADVERTISEMENT

-Al doilea pachet de repornire a economie va veni după starea de urgență. Vineri începe programul ”IMM Invest” la care vor participa peste 40.000 de IMM-uri. Sunt în discuții permanente cu sistmeul financiar-bancar care a făcut observații, le răspundem pentru a ne asigura ca românii care doresc să-și amâne plata ratelor să aibă o experiență cât mai simplă. Sunt zilnice discuțiile cu sistemul bancar, majoritate răspunsurilor la neclaritățile lor au fost acceptate. Tot ce le cerem este să nu pună piedici celor care doresc să-și amâne ratele.

-În niciun caz nu vor crește taxele în acest an. Din contră, injectăm lichiditate în sistem.

-Sunt mai multe discuții care se referă la plata chiriilor, deocamdată nu este nimic finalizat.

-Sunt bani de investiții. În rectificare nu a fost tăiat niciun ban de la investiții. A fost chiar suplimentat bugetul Ministerului Dezvoltării cu un miliard de lei pentru plata facturilor din PNDL.

ADVERTISEMENT

-Am văzut estimările FMI. Există diferențe referitoare la contracție, dar nu  la modul cum își va reveni economia. Vom avea o revenire rapidă anul viitor, poate chiar să ieșim pe plus pe acești doi ani de zile.

-Încasările pe martie ne-au arătat că economia a încetinit, dar în  aprilie majoritatea companiilor mari au început să plătească impozitele. Bani pe care îi trimitem imediat în economie.

ADVERTISEMENT

Rectificarea a devenit necesară pentru finanțarea măsurilor de combatere a epidemiei de coronavirus. În mod normal, rectificările bugetare nu pot avea loc în prima jumătate a anului, însă instaurarea stării de urgență permite regândirea bugetului  de stat.

Două subiecte de mare interes legate de rectificare sunt legate de dublarea alocațiilor copiilor, potrivit unei legi adoptate de Parlament la finele anului trecut, și majorarea cu 40% a pensiilor de la 1 septembrie. Implementarea acestor măsuri este pusă sub semnul întrebării de consecințele economice ale epidemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT