News

Florin Cîțu, anunțuri surprinzătoare despre aderarea la spațiul Schengen și zona Euro. Ce se întâmplă și cu taxele în 2021

18.02.2021 | 22:35
Florin Citu anunturi surprinzatoare despre aderarea la spatiul Schengen si zona Euro Ce se intampla si cu taxele in 2021
ADVERTISEMENT

Prim-ministrul României, Florin Cîțu, a oferit un anunț surprinzător despre aderarea la spațiul Schengen și zona EURO, explicând când se vor putea materializa acestea, în contextul în care se pare că țara noastră îndeplinește toate condițiile pentru Schengen.

Anul trecut, România a primit un semnal pozitiv conform căruia va fi primită în spațiul Schengen, dar acest lucru încă nu s-a realizat.

ADVERTISEMENT

Cîțu a explicat tot astăzi și ce se va întâmpla cu salariile angajaților din mediul bugetar, în contextul în care acest lucru a fost extrem de prezent pe agenda publică.

Florin Cîțu, anunț surprinzător despre aderarea la zona Schengen și zona EURO

România este gata să intre în zona Schengen din 2011, a apărut această discuție cu MCV, vom face tot posibilul să avem un raport favorabil, putem să sperăm continuarea discuțiilor pentru aderarea la zona Schengen încă de anul acesta, dar asta depinde de noi.

ADVERTISEMENT

Vrem să facem reformă? Să respectăm recomandăriile Comisiei de la Veneția, corectăm ce au făcut pesediștii. Dacă vom reuși să intrăm, s-ar putea să fie doar cu aeroporturile, dar eu sper să reușim o aderare completă.

Am spus astăzi în ședința de guvern referitor la Secția Specială, sunt multe discuții în jurul acestei secții. Recomandarea MCV este să desființăm această secție specială.

ADVERTISEMENT

CSM a dat aviz negativ și la înființare, a dat și unul acum, dar nu are legătură cu desființarea, ci cu alte lucruri. O secție care a apărut prin lege, trebuie corectată tot în Parlament.

Parcursul pentru zona Euro a fost întârziat de această criză din 2020, vom face totul pentru acest lucru, este nevoie de convergență reală în perioada 2021-2024, dar această aderare va fi după 2024.

ADVERTISEMENT

Este un obiectiv și o obligație prin tratatul semnat, e greu să discuți despre aderare în plină criză economică, dar ne menținem acest obiectiv.

Pentru mine contează ce înseamnă aderarea la zona Euro: să faci o economie eficientă în interiorul zonei Euro unde competiția este foarte dură. Eu cred că putem adopta moneda Euro în 2027 sau 2028″, a declarat Florin Cîțu la Digi24.

Prim-ministrul despre nivelul taxelor: “Vom păstra același nivel și vom începe transformarea ANAF”

“Anul trecut discutam că vom reveni la nivelul PIB-ului din anul 2019, după cum arată datele revenim după primul trimestru din 2021.

Eu sunt liberal, eu vreau să păstrez acest nivel al taxelor, dar să colectăm mai bine, asta trebuie să facem. De ce colectează alții mai bine? Că au investit în tehnologie. Anul trecut am început transformarea digitală a ANAF, dar este greu, există o rezistență în sistem.

Sunt oameni care pierd milioane și este greu, România se va digitaliza, ANAF va colecta mai mult cu două puncte procentuale anul acesta sau anul viitor”, a adăugat Cîțu.

ADVERTISEMENT