News

Florin Cîțu, apel către toate partidele! „Este un lucru care trebuie să ne unească pe toţi”

Florin Cîțu a făcut un apel către toate partidele politice pe tema independenței energetice a țării
05.09.2021 | 12:03
Florin Citu apel catre toate partidele Este un lucru care trebuie sa ne uneasca pe toti
ADVERTISEMENT

Aflat în plin scandal politic pe toate fronturile, Florin Cîţu a anunţat că intenţionează să convoace toate partidele la o discuţie pe tema independenţei energetice a României.

“Am văzut în acest an cât de importantă este această independenţă energetică. Este un obiectiv al acestui Guvern şi ar trebui să fie un obiectiv al clasei politice (…).

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu, apel către toate partidele politice

Când mă întorc la Bucureşti, voi cere o discuţie cu toate partidele despre independenţa energetică a României, este un lucru care trebuie să ne unească pe toţi, pentru că, până la urmă, este vorba de cetăţenii României şi de siguranţa naţională”, a declarat Cîţu.

De asemenea, Cîțu a mai transmis că a avut și o discuţie cu preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ionel Bogdan, pe tema proiectelor din domeniul energetic aflate în derulare în zonă.

ADVERTISEMENT

“Aici este vorba de câteva proiecte, este vorba de distribuţie de gaze, este vorba de energie electrică (…) produsă pe bază hidro, barajul Runcu.

Orice sursă trebuie luată în calcul şi trebuie să vedem dacă mai este nevoie de finanţare cum să facem rost de finanţare cât mai rapid”, a mai spus premierul.

ADVERTISEMENT

Cîţu s-a referit şi la Planul Naţional de Investiţii şi a afirmat că sunt unele criterii pentru atragerea de fonduri.
 
”Lumea se mută din oraş, natural către alte zone, atunci când sunt zone dezvoltate. Sunt deja exemple, dar obiectivul nostru este de a ridica standardul de viaţă pentru toţi românii, de aceea facem aceste programe.

Avem aceste criterii de prioritizare puse clar în proiect, acele localităţi unde deja există apă şi canalizare au prioritate pentru asfalt, unde nu există, prioritatea trebuie să fie apă-canalizare. Depinde şi de fiecare localitate.

ADVERTISEMENT

Avem zone în vârf de munte unde nu poţi să ai proiect fiabil de apă sau canalizare, dar se poate să avem un drum asfaltat. Şi pe fonduri europene se permite să finanţezi proiecte în zone cu mai puţin de 50 de persoane. Nu este ceva special pe care îl facem prin acest proiect”, a mai declarat Florin Cîţu.

Vă readucem aminte că ministrul Energiei, Virgil Popescu a transmis că majorarea preţurilor la gaze este dirijată de către Federaţia Rusă și Gazprom.

”Am vorbit despre energie, despre legătura dintre energie şi Marea Neagră, despre securitatea energetică a României, despre colaborarea cu partenerii strategici europeni şi americani, despre faptul că decarbonare fără energie nucleară, după părerea mea şi a multor miniştri din UE şi de peste Ocean nu se poate realiza.

De aceea dorim cu ardoare să dezvoltăm Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă şi, de ce nu, să aducem tehnologii noi, inovatoare în România în domeniul nuclear. Ne uităm foarte serios şi la energia eoliană off-shore”,  a spus Virgil Popescu.

ADVERTISEMENT