News

Florin Cîțu ar lua în calcul o remaniere guvernamentală. Care sunt miniștrii vizați să fie schimbați

Guvernul condus de Florin Cîțu este aproape de o primă remaniere guvernamentală. Premierul ar lua în calcul o serie de miniștri care să fie înlocuiți.
28.06.2021 | 07:41
Florin Citu ar lua in calcul o remaniere guvernamentala Care sunt ministrii vizati sa fie schimbati
ADVERTISEMENT

Premierul Florin Cîțu ar lua  în calcul o primă remaniere guvernamentală. Aceasta ar urma să aibă loc la începutul lunii iulie, după moțiunea de cenzură a celor de la PSD.

Guvernul Florin Cîțu, aproape de prima remaniare. Ce miniștri ar putea fi înlocuiți

Pe lista miniștrilor care ar urma să fie schimbați figurează nume de la PNL, dar și de la USR PLUS. Ar fi vorba despre Adrian Oros (Agricultură), Alexandru Nazare (Finanțe) și o serie de nume de la USR PLUS, scrie Adevărul, care citează surse politice din apropierea premierului.

ADVERTISEMENT

În ceea ce-l privește pe Adrian Oros, acesta este un nume aproape sigur al ”remaniaților”. Oficial și în cabinetul Orban, Oros a fost unul dintre cei mai slabi demnitari. El a fost însă menținut în funcție datorită relației foarte bune cu liderul PNL.

Această postură reprezintă una dintre cauzele care-l pun pe acesta pe lista neagră. În plus, acest ministru nu e deloc agreat de filiala PNL Cluj, cu toate că mai mereu a fost prezentat drept ministrul care reprezintă Clujul.

ADVERTISEMENT

În repetate rânduri, Alin Tişe, şeful CJ Cluj, şi Emil Boc, primar al municipiului Cluj Napoca şi susţinător declarat al lui Cîţu, au declarat că nimeni de la centru nu i-a întrebat ce minister să le fie dat şi că Oros nu are o relaţie bună cu filiala lor.

Ministrul Finanțelor, vizat și el de o posibilă remaniere

Nici ”urmașul” lui Cîțu la Finanțe, Alexandru Nazare, nu are postul asigurat după posibila remaniere. Acesta este considerat una dintre verigile slabe ale guvernării din mai multe motive.

ADVERTISEMENT

Din primele zile de la preluarea mandatului, Nazare a fost un ministru absent din comunicarea publică în ceea ce priveşte măsurile pe care le ia Guvernul Cîţu. Apoi, o a doua şi cea mai importantă problemă este modul cum a ales ministrul Finanţelor să facă numiri în funcţii.

Nazare este acuzat că a ”revigorat” mai mulţi finanţişti cu legături apropiate cu guvernările PSD, cum sunt Mihai Diaconu (fost secretar general al Finanţelor când ministru era Eugen Teodorovici), Dan Matei (fost consilier al Vioricăi Dăncilă).

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Ludovic Orban s-a declarat împotriva remanierii miniştrilor liberali, fiind mulţumit de activitatea lor guvernamentală.

Ce miniștri USR PLUS ar putea fi remaniați de Florin Cîțu

În ceea ce-i privește pe colegii de coaliției ai liberalilor din USR-PLUS, cea mai mare nemulţumire a premierul şi principala ţintă este Ciprian Teleman, ministrul Cercetării.

Sursa citată notează că acesta a intrat pe lista indezirabililor prin încercarea sa de a-l impune pe liberalul Dragoş Preda la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, decizie prin care statul român ar fi urmat să plătească circa 230.000 de lei lui Eugen Brad, fostul şef al instituţiei, deoarece numirea urma să aibă loc fără concurs.

Ulterior, Preda n-a mai fost numit, după ce Consiliul de Administraţie, aflat în subordinea lui Teleman, s-a răzgândit privind numirea.

De asemenea, premierul mai are nemulțumiri în privința altor doi reprezentanţi ai USR PLUS: ministrul Justiţiei Stelian Ion şi ministrul Economiei Claudiu Năsui.

ADVERTISEMENT