News

Florin Cîțu avertizează: ”Toate estimările arată că economia va încetini anul acesta”. Cum poate fi evitată o criză

Fostul premier Florin Cîțu anunță că, dacă privim toate estimările, vedem faptul că economia din România va avea o creștere încetinită. Liberalul dă și o veste bună. El spune că o criză economică poate fi evitată.
26.04.2022 | 16:03
Florin Citu avertizeaza Toate estimarile arata ca economia va incetini anul acesta Cum poate fi evitata o criza
ADVERTISEMENT

Actual președinte al Senatului, Florin Cîțu, anunță o încetinire a creșterii economice prognozate pentru anul 2022.

Florin Cîțu anunță o încetinire a creșterii economice în 2022

Potrivit fostului premier și ministru de finanțe, toate estimările arată că economia va încetini anul acesta, însă criza încă poate fi evitată dacă sunt luate măsuri bune.

ADVERTISEMENT

Cîțu a spus că în 2022 situația va fi în oglindă cu cea din anul precedent. Astfel, în 2021 s-a prognozat o creștere economică de 4%, iar la final am avut parte de una de 6%. Acum, lucrurile sunt invers.

”Nu am criticat pe nimeni. Am spus că astăzi suntem aici și trebuie să ne asumăm niște măsuri. Rata inflației este mare, toate estimările arată că economia va încetini anul acesta față de estimările de la începutul anului.

ADVERTISEMENT

Dacă e să comparăm cu anul trecut, la începutul anului estimam o creștere economică de 4%, am terminat anul cu peste 6%, anul acesta văd că lucrurile sunt inversate. Vom vedea, eu doar am spus că trebuie să ne uităm la situația pe care o avem astăzi, încă poate fi evitată criza, doar trebuie să luăm măsurile bune.

Doar am dat exemplu că anul trecut am luat măsuri bune, pentru că la începutul anului creșterea estimată era de 4%, s-a terminat cu 6%, deci se poate”, a declarat Florin Cîțu, scrie Agerpres.

ADVERTISEMENT

Cum poate guvernul să evite o criză economică

În ciuda previziunilor pesimiste, Florin Cîțu spune că încă se poate evita o criză economică de proporții. Soluția: ”măsuri bune” luate la timp.

Fostul premier a fost întrebat de jurnaliști dacă ar trebui luate și alte măsuri pentru a ține economia sub control, pe lângă pachetul ”Sprijin pentru România”. Oficialul PNL a răspuns: ”Aici deciziile sunt la Guvern. Eu vă spun că se poate și anul trecut am arătat că se poate, depinde ce măsuri iei”.

ADVERTISEMENT

”Vom vedea la finalul anului. Deocamdată, toate agențiile de rating, toate estimările, Comisia Europeană, FMI, toată lumea arată că am fundamentat un buget pe o creștere de peste 4%, 4,6%, și estimările arată că economia va încetini anul acesta. Eu vă spun că se poate să ai o creștere economică anul acesta de 6%, de exemplu, doar să iei măsurile bune.

Vă dați seama, aici sunt decizii pe care le va lua Guvernul, eu vă spun că se poate, am demonstrat că se poate anul trecut. Până la urmă, dacă cineva nu poate și are nevoie, știe unde sunt și mă poate contacta”, a adăugat Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT