News

Florin Cîțu dă asigurări că nu vor fi reduse salariile bugetarilor: ”Nu va fi austeritate”

16.05.2020 | 10:42
Florin Citu da asigurari ca nu vor fi reduse salariile bugetarilor Nu va fi austeritate
ADVERTISEMENT

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a afirmat că actuala criză sanitară și consecințele ei pe plan economic nu vor duce la măsuri de austeritate, precum reducerea salariilor în sectorul public.

Cîțu vrea să obțină 2% din PIB prin reorganizarea ANAF

Pot să vă spun că nu va fi austeritate, aşa cum a fost definită ea în 2010, nici nu se pune problema de tăieri de salarii sau alte decizii. Vă spun din capul locului că nu se ajunge la aşa ceva”, a spus Florin Cîțu, la Digi24.

ADVERTISEMENT

Acesta a estimat că reducerea încasărilor din această perioadă va putea fi compensată prin alte mijloace decât măsuri de austeritate în sectorul publice, printre acestea fiind informatizarea ANAF.

Informatizarea ANAF va aduce la buget cel puţin două puncte procentuale din PIB. De aceea trebuie făcută. Bineînţeles că informatizarea va duce la o altă configurare a aparatului administrativ. Repet, nu va fi nicio discuţie despre tăieri de salarii şi aşa mai departe. Mai mult, anul acesta au crescut salariile sectorului bugetar, le-am plătit întotdeuna la timp, chiar de criză economică. Deci în ceea ce priveşte salariile, pensiile, nu există aşa ceva, astfel de discuţii ar trebui să iasă din spaţiul public”, a mai declarat Cîţu.

ADVERTISEMENT

De asemenea, se vor face economii la capitolul cheltuieli odată cu finalizarea procesuului de reorganizare a ministerelor.

În ceea ce priveşte reforma aparatului administrativ, noi am fost transparenţi din primul moment. Am venit cu un guvern cu 16 ministere. În acest moment există reorganizări în mai multe ministere. În paralel am profitat de această situaţie şi am accelerat informatizarea aparatului administrativ. Sunt lucruri pe care le-am promis de la venirea la guvernare”, a mai spus Cîțu.

ADVERTISEMENT

Nivelul creșterii pensiilor rămâne incert

Dacă ministrul Finanțelor a dat asigurări că nu vor fi reduse veniturile bugetarilor, Cîțu a fost reticent în a promite că pensiile vor crește la nivelul de 40% de la 1 septembrie. Într-o declarație din 7 mai , Florin Cîțu s-a arătat rezervat că majorarea va fi atât de mare.

Situația nu e roz, au crescut cheltuielile. O creștere bruscă a pensiilor ar dezechilibra puternic, cu implicații pe termen lung finanțele României. Vrem să ne asigurăm că putem să plătim și peste 2 ani și peste 3 ani, să nu promitem o creștere pe care nu putem să o facem. Nu vrem să creem inflație”, explica Cîțu la Realitatea PLUS.

ADVERTISEMENT

Guvernul trebuie să se asigure că poată să plătească pensiile crescute, nu doar să le crească pentru a-i mulțumi pe oameni, crede Cîțu.

 

ADVERTISEMENT