News

Florin Cîțu, despre criza energetică: “Nu există o problemă pentru România în ceea ce privește rezerva de gaze”

Florin Cîțu, președintele PNL, a declarat la RFI că țara noastră are rezerve de gaz suficiente pentru a trece peste iarnă. În plus, el a explicat că situația în care ne aflăm se datorează lipsei de investiții.
28.02.2022 | 12:25
Florin Citu despre criza energetica Nu exista o problema pentru Romania in ceea ce priveste rezerva de gaze
ADVERTISEMENT

Într-un interviu acordat jurnaliștilor de la RFI, Florin Cîțu, președintele PNL și fost premier al României, a vorbit despre criza energetică din ultimele luni și modul în care aceasta a evoluat odată cu invadarea Ucrainei de forțele lui Vladimir Putin, notează News.ro.

România are rezerve suficiente de gaz pentru iarna aceasta

Florin Cîțu a dat asigurări că, în acest moment, România are rezerve suficiente de gaze naturale pentru a trece cu bine peste iarna aceasta.

ADVERTISEMENT

“În primul rând să ştie toată lumea că România are rezerve de gaze, pentru a trece peste această perioadă, nu există o problemă. Am discutat şi cu preşedintele Transgaz şi cu ministrul Energiei, deci nu există o problemă pentru România în ceea ce priveşte rezerva de gaze”, a explicat Florin Cîțu.

În plus, președintele liberalilor a făcut o serie de precizări și despre pregătirile care se fac pentru iarna următoare și a dezvăluit că Virgil Popescu, ministrul energiei, a fost în Azerbaidjan și va pleca și în Qatar pentru a identifica o serie de soluții în acest sens.

ADVERTISEMENT

“Ştiu că ministrul Energiei va pleca iarăşi la Baku, astăzi sau mâine, a fost în Qatar, se caută soluţii. Ştiţi foarte bine, SUA oferă gaz lichefiat pentru Europa, deci în acest moment toată Uniunea  Europeană vine cu soluţii pentru a avea resurse alternative, pentru iarna următoare”, a mai adăugat președintele PNL.

În ceea ce privește criza energetică din ultimele luni și evoluțiile de pe piața energiei  de după invazia Ucrainei, Florin Cîțu a transmis că situația în care ne află reprezintă rezultatul lipsei de investiții din acest domeniu din acest an.

ADVERTISEMENT

În plus, el a mai vorbit și despre securitatea energetică a României și a transmis că sunt necesare investiții anuale, într-un mod asemănător celor făcute în domeniul apărării.

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a transmis un mesaj similar la începutul ostilităților din Ucraina și a confirmat că țara noastră dispune de resurse de gaz care să acopere necesarul din această iarnă.

ADVERTISEMENT

“La nivelul comandamentului de iarnă de la minister am creat un grup de lucru cu Transelectrica și Transgaz pentru a monitoriza intrările și ieșirile de gaze și energie, și să ne adaptăm în funcție de situație”, a declarat ministrul.

ADVERTISEMENT