News

Florin Cîțu, despre vaccinarea obligatorie: “Dacă trebuie să dăm afară 30% dintre medici nu ne putem permite acest lucru”

Florin Cîțu, prim-ministrul României, a vorbit joi la Digi24 despre vaccinarea obligatorie, explicând dacă și cum se va impune vaccinarea obligatorie.
23.09.2021 | 21:33
Florin Citu despre vaccinarea obligatorie Daca trebuie sa dam afara 30 dintre medici nu ne putem permite acest lucru
ADVERTISEMENT

În contextul în care anumite țări iau în calcul vaccinarea obligatorie pentru mai multe categorii sociale, precum Italia, se poartă și dezbaterea referitoare la România, în măsura în care valul al patrulea este unul în care se înregistrează o multitudine de cazuri noi de infectare.

Ungaria, SUA și Franța dezbat despre posibilitatea de a introduce vaccinarea obligatorie pentru persoanele care trebuie să vină la locul de muncă, fiind mai multe categorii profesionale vizate de această măsură.

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu, discuție despre vaccinarea obligatorie: “Ce facem dacă cineva va refuza?”

Florin Cîțu: “Opțiunea mea este ca toată lumea să se vaccineze, acesta este cel mai important lucru, am făcut toate eforturile. Acum intrăm într-o altă logică, deoarece astăzi am depășit 10 milioane de doze folosite și totuși avem valul patru.

Eu nu sunt adeptul restricțiilor, nu vreau să închidem iarăși economia. Avem o variantă cu certificatul verde prin care românii vor putea să păstreze activitățile economice, dar în siguranță, acolo sunt oameni care au trecut prin boală, s-au vaccinat sau sunt testați.

ADVERTISEMENT

Există și întrebări despre ce facem cu personalul medical, profesorii, cei din sistemul public. Noi am propus să te testezi și să plătești costul testului. Când mergi ca pacient la spital, trebuie să te testezi și plătești. E normal ca și un medic care nu vrea să se vaccineze să se testeze, aici este raționamentul.

Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie o ultimă variantă, dacă acestea nu merg. Vedem și o creștere a numărului de persoane care se vaccinează. Ce facem dacă cineva refuză vaccinarea după ce introducem vaccinarea obligatorie? Sancțiune, desfacem contractul, este penal? E ușor să zicem că impunem vaccinarea obligatorie, dar e important și ce facem după.”

ADVERTISEMENT

Cosmin Prelipceanu: “Cine vă va răspunde la această întrebare?”

Florin Cîțu: “Este o discuție pe care trebuie să o purtăm cu UDMR.”

Cosmin Prelipceanu: “Kelemen Hunor a zis că UDMR este pentru vaccinarea obligatorie.”

Florin Cîțu: “Corect, dar dacă trebuie să dăm afară 30% dintre medici nu ne putem permite acest lucru.”

Cosmin Prelipceanu: “Am avut senzația că nu sunteți pe aceeași pagină cu președintele.”

Florin Cîțu: “Domnul președinte a avut acea declarație în SUA, cred că ar trebui să se impună vaccinarea obligatorie, dar cred că și domnul Iohannis vrea să știe ce se întâmplă după. Trebuie să mergem în Parlamentul României, nu putem să mergem cu ordonanță de urgență, acolo trebuie să vedem dacă cei de la USR se vor rupe de AUR. Dacă ei rămân lângă AUR, va fi complicat, va trebui să vorbim cu PSD.”

ADVERTISEMENT