ADVERTISEMENT
News

Florin Cîțu, detalii neștiute despre studenția din America: „Nu aveam niciun ban și a trebuit să lucrez”

Florin Cîțu a dezvăluit detalii neștiute despre studenția din America. Acesta a dezvăluit că lipsa banilor l-a pus la muncă.
Autor: Cerasela Stafie | 26.05.2021 | 22:37
Florin Cîțu, detalii neștiute despre studenția din America: „Nu aveam niciun ban și a trebuit să lucrez
Unde ar fi ajuns banii din profiturile companiilor de stat. Florin Cîțu: "Team-buildinguri exotice și bonusuri". Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul i-a oferit un interviu lui Mihai Morar. Prezentatorul de radio a reușit să obțină informații despre perioada pe care Cîțu a petrecut-o în America.

ADVERTISEMENT

Acesta a povestit cum s-a descurcat cu banii și ce joburi a avut în perioada studenției. De asemenea, primul ministru a vorbit și despre problemele actuale ale țării și a explicat care este rolul său în această perioadă.

Florin Cîțu, detalii neștiute despre studenția din America: „Nu aveam niciun ban și a trebuit să lucrez”

Cîțu a explicat că a beneficiat de o bursă: „am plecat la 19 -20 de ani, cam prin 1992. În anii ‘ 90, americanii aveau tot felul de burse fulbright. Eu am plecat cu o bursă finanțată de Guvernul american, acea bursă era pentru est-europeni. Am câștigat-o eu, poate nu a aplicat nimeni, nu știu, poate am fost norocos”.

„Și nu mi-au dat bani decât pentru cazare și masă și trebuia să plătesc școala, cărțile. Totul era foarte scump și atunci am scris câteva eseuri și am câștigat o bursă pentru 2 ani, a trebuit să am note mari ca să mă pot menține”, a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT

Lipsa banilor l-a pus la muncă. Florin Cîțu a avut diverse locuri de muncă: acolo nu aveam niciun ban și a trebui să lucrez. Am lucrat din prima zi, am spălat vasele un trimestru, am lucrat la cantină în campus, poștaș în campus și am lucrat apoi la un centru audiovizual unde era OK si iarna și vara și jucam fotbal în echipa universității, a colegiului.”

Pe lângă muncă și învățat, premierul era și un iubitor al sportului. Inițial, fizicul nu l-a ajutat prea tare. După un trimestru în care a tras la sală, acesta a reușit să câștige 20 de kilograme. În acest fel a reușit să prindă un loc în echipa de fotbal.

„Apoi am jucat,  n primul an am fost mai puțin titular, abia mai apoi a fost ok, dar a trebuit să intru în sistemul lor și așa am văzut America cu echipa de fotbal. Nu aveam alți bani să văd America și atunci mergeam cu echipa, mâncam la McDonald’s și le povesteam tuturor pe drum cum este să trăiești în comunism și toți ziceau să nu ajungem acolo”, a povestit el.

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu, despre rolul pe care îl are în România

Premierul a explicat care este rolul său în țara noastră: „rolul meu și al nostru ca stat este să asigurăm regulile care trebuie respectate de toată lumea și acele reguli nu sunt invazive. Și asta este ceea ce spun mereu, că statul nu poate să îți dea sfaturi in ceea ce faci tu. Tu știi cel mai bine ce trebuie să faci, e timpul tău, sunt banii tăi, experiența ta”.

„Eu am mai fost și sunt avocatul acestui sistem prin care permite oamenilor să încerce, pentru că sunt banii lor, e viața lor, să încerce, iar dacă greșesc să nu îi penalizăm, ci să îi sprijinim ca să poată să o ia de la început”.

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu a explicat și care au fost unele dintre problemele țării în ultimele trei decenii: „asta a fost o problemă în România în ultimii 30 de ani și anume că oamenii care au încercați ceva pe banii lor și au pierdut, au fost stigmatizați în societate, ăla a dat faliment,e ceva grav…dar oamenii așa învață”.

„Dar dacă societatea îi marginalizează, stigmatizează pe cei care greșesc aceștia se vor duce în altă parte și câștigă. De aceea societăți cum este cea din Statele Unite câștigă foarte mult, pentru că oameni care încearcă și greșesc și nu sunt stigmatizați la ei în țară. Se duc acolo, încearcă ,greșesc, încearcă și, la un moment dat, câștigă,” a adăugat.

ADVERTISEMENT

În plus, el a explicat și pe ce trebuie să punem accent, pentru a avea un viitor prosper: „dacă noi vrem să avem o viitor ne trebuie efervescență, la companii mici și mijlocii, acolo unde avem Startup. Faptul că le pornesc, se închid pornesc, se închid, este un lucru bun. Ar fi ciudat să rămână multe și mici pe termen lung, nu ne ajută cu nimic. Pe noi ne interesează să avem companii care cresc, care sparg bariera, avem exemple de succes”.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT